Διεθνής επικαιρότητα

Από το Σικάγο, στο Βατικανό: Η ιστορική εκλογή του πρώτου Αμερικανού ποντίφικα – Ο γεφυροποιός Λέων

Habemus papam και μάλιστα, για πρώτη φορά, Αμερικανό. Ο 69χρονος Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ, που επέλεξε το όνομα Λέων ο 14ος, εξελέγη από το Κονκλάβιο το βράδυ της Πέμπτης με συνοπτικές διαδικασίες και πλέον θα εγκατασταθεί στο Βατικανό για να συνεχίσει -όπως όλα δείχνουν- το έργο του προκατόχου του, Φραγκίσκου.

Η εκλογή του Ρόμπερτ Πρεβόστ θεωρείται ιστορική όχι μόνο γιατί πρόκειται για τον πρώτο Αμερικανό αλλά και επειδή αναλαμβάνει τον παπικό θρόνο μόλις δύο χρόνια αφότου έγινε καρδινάλιος.

Η επιλογή του αναμένεται να γίνει αποδεκτή με ιδιαίτερη χαρά από τις προοδευτικές δυνάμεις εντός της καθολικής εκκλησίας, ωστόσο σίγουρα δεν θα ικανοποιήσει τους πιο συντηρητικούς Αμερικανούς καρδινάλιους, που στηρίζουν με θέρμη τις θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πάπας Λέων ο 14ος γεννήθηκε στο Σικάγο το 1955 και από νεαρή ηλικία έδειξε την αγάπη του για την εκκλησία.

Το παπαδοπαίδι που μεγάλωσε στους κόλπους της καθολικής εκκλησίας και χειροτονήθηκε το 1982 αλλά επέστρεφε τακτικά στις ΗΠΑ και την ιδιαίτερη πατρίδα του για να υπηρετήσει το ποίμνιο ως ιερέας.

Είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο Περού και θεωρείται ευρέως ως ένας κληρικός που γεφυρώνει ιδεολογικές διαφορές και σύνορα.

Απλός, χαμηλών τόνων και ανεπιτήδευτος, καθόταν με τους ιερείς για πρωινό μετά τη λειτουργία -κάτι που πολλοί θυμούνται και σχολιάζουν ακόμη θετικά.

Είχε θητεύσει δύο δεκαετίες στο Περού, όπου έγινε επίσκοπος, και πήρε την περουβιανή υπηκοότητα.

Μέχρι χθες κατείχε μια από τις θέσεις με τη μεγαλύτερη επιρροή στο Βατικανό, καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος τον είχε επιλέξει ως επικεφαλής του γραφείου αξιολόγησης των διορισμών επισκόπων.

Στο μήνυμά του προς τους Καθολικούς του πλανήτη, έδωσε το πρώτο του «στίγμα» ως ποντίφικας:

«Ακούμε ακόμη την αδύναμη αλλά πάντα θαρραλέα φωνή του πάπα Φραγκίσκου, που μας ευλόγησε. Ενωμένοι και χέρι με χέρι με το Θεό, ας προχωρήσουμε όλοι μαζί».

«Όσα προβλήματα και αν έχει, διατηρεί πάντα το χιούμορ και τη χαρά του» δήλωσε στο Associated Press o Fidel Purisaca Vigil, επικεφαλής του γραφείου Τύπου στην παλιά επισκοπή του Πρεβόστ στο Τσικλάγιο του Περού.

Οι θέσεις του

Όσοι γνωρίζουν προσωπικά τον Πρεβόστ μιλούν για έναν άνθρωπο που είχε τις ίδιες αξίες με τον πάπα Φραγκίσκο, ιδιαίτερα σε ζητήματα όπως τη μετανάστευση, τη φτώχεια και το περιβάλλον.

Μιλώντας στο BBC, ο ιερέας Τζον Λίντον, που κάποτε ήταν συγκάτοικος του νέου πάπα, τον χαρακτήρισε «κοινωνικό και προσγειωμένο» ενώ παράλληλα είπε ότι τον ανησυχούσε πολύ η φτώχεια.

Ο ίδιος ο πάπας Λέων είχε πει κάποτε στο ιταλικό δίκτυο Rai ότι είναι παιδί οικογένειας μεταναστών.

«Γεννήθηκα στις ΗΠΑ αλλά οι παππούδες μου ήταν όλοι μετανάστες, Γάλλοι και Ισπανοί. Μεγάλωσα σε μια πολύ καθολική οικογένεια και οι γονείς μου συμμετείχαν ενεργά στην εκκλησία».

Παρότι ο Πρεβόστ γεννήθηκε στις ΗΠΑ, το Βατικανό τον χαρακτήρισε τον δεύτερο πάπα της Αμερικής -μετά τον πάπα Φραγκίσκο, που είχε γεννηθεί στην Αργεντινή.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Περού, δεν κατάφερε να βγει αλώβητος από τις κατηγορίες σεξουαλικών σκανδάλων, παρότι η επισκοπή του πάντα αρνείτο ότι είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στην απόπειρα συγκάλυψης.

Ειδικοί αναφέρουν ότι ο Πρεβόστ δεν επέλεξε τυχαία το όνομα Λέων. Η απόφασή του σηματοδοτεί ότι δεσμεύεται να αντιμετωπίσει δυναμικά κοινωνικά ζητήματα.

Ο πρώτος ποντίφικας που χρησιμοποίησε το όνομα Λέων -και του οποίου η θητεία ολοκληρώθηκε το 4610 συνάντησε τον Αττίλα και τον έπεισε να μην επιτεθεί στη Ρώμη.

Και ο τελευταίος, που κατείχε τον παπικό θρόνο από το 1878 έως το 1903, έγραψε μια σημαντική πραγματεία για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button