DW: Ικανοποίηση στην Τουρκία για τους επαίνους Μερτς – Περιμένουν τα Eurofighter

Με ικανοποίηση αλλά και μεγάλες προσδοκίες για ακόμα στενότερες σχέσεις με το Βερολίνο υποδέχτηκε η Άγκυρα τις δηλώσεις του καγκελάριου Μερτς από τις Βρυξέλλες, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.
«Αν και η υπόθεση Ιμάμογλου είχε θολώσει την ατμόσφαιρα των τουρκογερμανικών σχέσεων, η Άγκυρα ανέμενε ότι ο νέος καγκελάριος θα έθετε διαφορετικές προτεραιότητες απέναντι στην Τουρκία από εκείνες του προκατόχου του Όλαφ Σολτς. Οι χθεσινές δηλώσεις του Φρίντριχ Μερτς, στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, παρόντος του ΓΓ του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε επιβεβαίωσαν αυτές τις προσδοκίες.
Ο νέος Γερμανός καγκελάριος χαρακτήρισε την Τουρκία «εξαιρετικά πολύτιμο και σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ», δεσμεύτηκε να ενισχύσει και να επεκτείνει τις διμερείς σχέσεις της χώρας του με την Άγκυρα, και αποδέχτηκε την πρόσκληση του Προέδρου Ερντογάν να επισκεφτεί την Τουρκία στο εγγύς μέλλον.
Στρατηγική συμμαχία
Ο Μερτς μίλησε για τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας, ως μιας χώρας που προστατεύει μια περιοχή του ΝΑΤΟ μεγάλης σημασίας, ενώ για τo θέμα των Eurofighter δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα λάβει απόφαση για την παράδοση τους στην Τουρκία.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στο διάγγελμά του χθες για την Ημέρα της Ευρώπης επικρότησε έμμεσα τη στάση του Μερτς απέναντι στη χώρα του, τονίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα χρειάζεται μια οραματική και θαρραλέα προοπτική, μια συμπεριληπτική και ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν θα είναι δέσμια των συμφερόντων των μεμονωμένων μελών της, αλλά θα επικεντρώνεται στα κοινά συμφέροντα της ηπείρου».
Οι χθεσινές δηλώσεις Μερτς από τις Βρυξέλλες μεταδόθηκαν σε μηδενικό χρόνο από τα τουρκικά ΜΜΕ, ενώ η τουρκική υπηρεσία του BBC μετέδωσε ότιτο θέμα της πώλησης των μαχητικών Eurofighter βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι και ότι η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί τώρα που ανέλαβε καθήκοντα η κυβέρνηση Μερτς.
Σχέσεις με βάθος
Η τουρκική εφημερίδα Οκσιζέν σε ανάλυση με τίτλο :«Τι φέρνει η Γερμανία του Μερτς στην Τουρκία,» επισημαίνει ότι στην εξωτερική πολιτική, οι σχέσεις της Γερμανίας- Τουρκίας αποκτούν μεγαλύτερο βάθος. Το Βερολίνο υπό τον νέο Καγκελάριο, αναφέρει το άρθρο, είναι πιθανό να συνεχίσει την συναλλακτική του προσέγγιση, όπου τόσο η Γερμανία όσο και η Τουρκία μπορούν να παραμερίσουν ανησυχίες για κανόνες και αρχές όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα υπέρ πιο άμεσων στόχων που σχετίζονται με την ασφάλεια και την άμυνα, τις οικονομικές σχέσεις και τη μετανάστευση.
Το άρθρο της Οκσιζέν παρατηρεί επίσης ότι ο νέος καγκελάριος δεσμεύτηκε να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, έμμεσα όμως υποστήριξε ότι αντί για πλήρη ένταξη η Τουρκία, θα έπρεπε να έχει μια «προνομιακή» ή «στρατηγική» συνεργασία με τις Βρυξέλλες.»