American Enterprise Institute: «Οι δασμοί Τραμπ δεν έχουν καμία οικονομική ή λογική βάση»

Μία από τις κορυφαίες συντηρητικές «δεξαμενές σκέψης» της Ουάσινγκτον το American Enterprise Institute, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται να έχει παραβλέψει μια κρίσιμη διάκριση που γίνεται σε ένα έγγραφο του 2021 το οποίο αναφέρεται ως μια από τις βάσεις του δασμολογικού της τύπου, με αποτέλεσμα οι τελικές εισφορές να είναι περίπου τέσσερις φορές υψηλότερες από αυτές που θα έπρεπε να είναι.
«Η φόρμουλα για τους δασμούς… δεν έχει οικονομικό νόημα», έγραψαν οι ανώτεροι συνεργάτες του AEI Κέβιν Κόρινθ και Σταν Βέιγκερ. «Αλλά ακόμη και αν κάποιος έπαιρνε στα σοβαρά τον τύπο των δασμών της κυβέρνησης Τράμπ, κάνει ένα λάθος που διογκώνει τους δασμούς που υποτίθεται ότι θα επιβληθούν από ξένες χώρες κατά τέσσερις φορές». Σύμφωνα με τον τύπο της κυβέρνησης Τραμπ, ο ανταποδοτικός δασμός ισούται με το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διαιρεμένο με τις εισαγωγές των ΗΠΑ από μια συγκεκριμένη χώρα, διαιρεμένο δια δύο. Μια μεταβλητή στον τύπο αφορά την «ελαστικότητα των τιμών των εισαγωγών σε σχέση με τους δασμούς» και της αποδόθηκε η τιμή 0,25.
Το AEI δήλωσε, ωστόσο, ότι η τιμή αυτή θα έπρεπε στην πραγματικότητα να είναι 0,945. «Το λάθος τους είναι ότι βασίζουν την ελαστικότητα στην απόκριση των τιμών λιανικής στους δασμούς, σε αντίθεση με τις τιμές εισαγωγής, όπως θα έπρεπε να έχουν κάνει», σημείωσε η δεξαμενή σκέψης. «Το άρθρο που επικαλούνται από τον Αλμπέρτο Καβάγιο και τους συν-συγγραφείς του καθιστά σαφή αυτή τη διάκριση».
Ο Καβάγιο, καθηγητής του Harvard Business School, δημοσίευσε ένα έγγραφο του 2021 μαζί με άλλους επιστήμονες, το οποίο αναλύει τον αντίκτυπο των εμπορικών πολιτικών των ΗΠΑ στις τιμές. «Οι συγγραφείς δηλώνουν ότι “οι δασμοί [μετακυλίονται] σχεδόν πλήρως στις τιμές των αμερικανικών εισαγωγών”, ενώ βρίσκουν “πιο ανάμεικτα στοιχεία όσον αφορά τις αυξήσεις των τιμών λιανικής“», ανέφερε το AEI. «Δεν είναι συνεπές να πολλαπλασιάζεται η ελαστικότητα της ζήτησης εισαγωγών σε σχέση με τις τιμές εισαγωγής με την ελαστικότητα των τιμών λιανικής σε σχέση με τους δασμούς».
Ακόμη και ο ίδιος ο Καβάγιο δεν ήταν σίγουρος ότι η κυβέρνηση Τραμπ εφάρμοσε σωστά τα ευρήματά τους. «Δεν είναι απολύτως σαφές πώς χρησιμοποιούν τα ευρήματά μας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X. «Με βάση την έρευνά μας, η ελαστικότητα των τιμών εισαγωγής σε σχέση με τους δασμούς είναι πιο κοντά στο 1. Αν χρησιμοποιούνταν αυτός ο αριθμός αντί του 0,25, οι ανταποδοτικοί δασμοί θα έβγαιναν περίπου τέσσερις φορές μικρότεροι».
Το AEI δήλωσε ότι αν διορθωθεί το λάθος στον τύπο του Τραμπ, οι τελικοί δασμοί που θα επιβληθούν σε κάθε χώρα θα είναι «περίπου το ένα τέταρτο του δηλωθέντος επιπέδου τους» και δεν θα υπερβαίνουν το 14% για κανένα έθνος. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ ανακοίνωσε έναν βασικό δασμό 10% σε όλες τις εισαγωγές και πρόσθετους δασμούς που κυμαίνονται από 17 – 50% σε περίπου 60 χώρες που θεωρούνται από την κυβέρνηση ως οι «χειρότεροι παραβάτες» στην εμπορική πολιτική.
«Η άποψή μας είναι ότι η φόρμουλα στην οποία βασίστηκε η κυβέρνηση δεν έχει καμία βάση ούτε στην οικονομική θεωρία ούτε στο εμπορικό δίκαιο», δήλωσε το AEI. «Αλλά ακόμα κι να προσποιηθούμε ότι αποτελεί μια υγιή βάση για την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, θα πρέπει τουλάχιστον να μας επιτραπεί να περιμένουμε ότι οι αρμόδιοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου κάνουν προσεκτικά τους υπολογισμούς τους. Ας ελπίσουμε ότι θα διορθώσουν το λάθος τους σύντομα».
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου υπερασπίστηκε τον τύπο του, λέγοντας ότι η φόρμουλα χρησιμοποιεί τις τιμές λιανικής για τη μετακύλιση των δασμών ώστε να αντικατοπτρίζει τις αποφάσεις των καταναλωτών, και όχι την πιο παραδοσιακά χρησιμοποιούμενη χονδρική τιμή. Άλλοι επικριτές από όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος έχουν κατακεραυνώσει τα μαθηματικά πίσω από τη φόρμουλα των δασμών του Τραμπ, η οποία οδήγησε σε «λουτρό αίματος» στο χρηματιστήριο που είχε να παρατηρηθεί από τον Μάρτιο του 2020.