Μυτιλήνη: Ο κορυφαίος Αστροφυσικός Σταμάτης Κριμιζής σε μια συναρπαστική ξενάγηση στο διάστημα (βίντεο)

Σε μια συναρπαστική ξενάγηση στην εξερεύνηση του διαστήματος, στα άκρα του Ηλιακού Συστήματος Voyagers στον Γαλαξία (1977-2025) και ParkerProbe στον Ήλιο (2018-2025), είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 23 Μαΐου 2025 στο Επιμελητήριο Λέσβου. Ο πρωτοπόρος ερευνητής με συμμετοχή στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. και της NASA, αλλά και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, Σταμάτιος Κριμιζής, Ακαδημαϊκός και Ομότιμος Διευθυντής Διαστημικών Προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ, καθήλωσε μικρούς και μεγάλους. Με την απλότητα και την αμεσότητά του μετέφερε τη γνώση του σε μια υψηλού επιπέδου διάλεξη για το ηλιακό μας σύστημα και το αστρικό μας περιβάλλον.

Απάντησε σε πολλές ερωτήσεις κυρίως των μαθητών και των φοιτητών και δίνοντας τους συμβουλές για την προσπάθεια που καταβάλλουν για την γνώση και την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Αναφέρθηκε στην αριστεία που ανοίγει δρόμους δήλωσε ότι έχει αδυναμία στους νέους και ειδικά «σε εκείνους που δεν προέρχονται από την ελίτ και γι’ αυτό αποφάσισα ότι το καλύτερο πράγμα που είχα να κάνω ήταν να έρθω κοντά στα παιδιά».
Σχολιάζοντας την απόφαση Τράμπ να αποκλείσει τους ξένους φοιτητές από το Χάρβαρντ και άλλα Πανεπιστήμια τόνισε ότι «υπάρχει φοβερό πρόβλημα και θα γίνει μεγάλη ζημιά, η Αμερική οδηγείται προς παρακμή και σε βάθος χρόνου αυτή η ζημιά που γίνεται είναι ζημιά δεκαετιών. Ευτυχώς τα δικαστήρια έχουν φανερή αντίσταση».
Τρεις μαθητές ανέλαβαν να παρουσιάσουν τη ζωή και το έργο του μεγάλου Αστροφυσικού.
Μικροί και μεγάλοι χαρακτήρισαν συγκλονιστική την διάλεξη του σπουδαίου διαστημικού επιστήμονα, ο οποίος αφηγήθηκε με απλό τρόπο, πώς τα Διαστημόπλοια, που ο ίδιος συνέβαλε στη κατασκευή τους, ταξιδεύουν στο Διάστημα και δίνουν πληροφορίες για τον Γαλαξία μας.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν: ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ ΑΜΚΕ, Γενική Γραμματεία Αιγαίου Νησιωτικής Πολιτικής Πανεπιστήμιο Αιγαίου Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας “Γαιτανάκι΄” ΠΥΞΙΔΑ – Συμπληρωματικός Μηχανισμός Υποστήριξης της Εθνικής Στρατηγικής για την Προστασία των Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Σύνδεσμος κοινωνικής προστασία και αλληλεγγύης δήμων Μυτιλήνης & Δυτικής Λέσβου, Κοινωνικό Φροντιστήριο Μυτιλήνης και 5ο ΓΕΛ Μυτιλήνης “Βενιαμίν ο Λέσβιος.

Λίγα λόγια τον Σταμάτη Κριμιζή
Ο Χιώτης στην καταγωγή, Ακαδημαϊκός Σταμάτιος Κριμιζής έλαβε το πτυχίο του στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα (1961), το Masters (1963) και Διδακτορικό (1965) στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, όπου και υπηρέτησε ως καθηγητής. Το 1968 μετακινήθηκε στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, έγινε Επιστημονικός Διευθυντής το 1980, επικεφαλής της Διοίκησης Διαστήματος το 1991 και Ομότιμος Διευθυντής το 2004.
Πέρα από τις διοικητικές του δραστηριότητες, είναι επικεφαλής ερευνητής σε διάφορες διαστημικές αποστολές της NASA, συμπεριλαμβανομένων των Voyagers 1, 2 στους εξωτερικούς πλανήτες, τη Διαστρική Αποστολή Voyager, και την αποστολή του Cassini-Huygens στον Κρόνο και Τιτάνα.
Έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει όργανα που έχουν ταξιδέψει και στους εννέα κλασσικούς πλανήτες.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 600 εργασίες σε περιοδικά με κριτές και βιβλία με πάνω από 19.000 ετεροαναφορές, σχετικά με τη φυσική του Ήλιου, το μεσοαστρικό χώρο, τις πλανητικές μαγνητόσφαιρες και την ηλιόσφαιρα.
Εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 2004 στην έδρα Επιστήμης του Διαστήματος, υπηρέτησε ως εκπρόσωπος της Ελλάδος στο συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), (2006-2010), και ως πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), (2010-2013). Το 1999 η International Astronomical Union μετονόμασε τον αστεροειδή 1979 UΗ σε 8323 Krimigis προς τιμήν του.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος