Διεθνής επικαιρότητα

Δραματική έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: «Δείξτε έλεος στη Γάζα»

Εικόνες που κόβουν την ανάσα στη Λωρίδα της Γάζας όπου χιλιάδες παιδιά που υποφέρουν από υποσιτισμό βρίσκονται στοιβαγμένα στο κύριο νοσοκομείο του θύλακα με την έλλειψη ιατρικής βοήθειας να απειλεί τη ζωή τους.

Για πάνω από δύο μήνες, το Ισραήλ απαγορεύει την είσοδο τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών στη Γάζα, όπου ζουν περίπου 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, πραγματοποιώντας αεροπορικές επιδρομές και χερσαίες επιχειρήσεις. Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά στη διεθνή βοήθεια για να επιβιώσουν, καθώς η ισραηλινή επίθεση έχει καταστρέψει σχεδόν όλη την τοπική παραγωγή τροφίμων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε χθες πως καταρρέει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Λωρίδα της Γάζας, όπου εντείνονται το τελευταίο διάστημα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας επίσης τον μαζικό εκτοπισμό άμαχου πληθυσμού και τις τεράστιες ελλείψεις ειδών πρώτης ανάγκης.

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως η περιοχή κινδυνεύει να βυθιστεί σε λιμό, εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει την στρατιωτική του εκστρατεία και δεν άρει πλήρως το εμπάργκο — όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο κόσμος ήδη πεθαίνει από την πείνα.

«Όπου και να κοιτάξεις, οι άνθρωποι πεινάνε… Δείχνουν με τα δάχτυλα στα στόματά τους ότι χρειάζονται φαγητό», δήλωσε ο Νέστορ Οβομούχανγκι, εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό στα Παλαιστινιακά Εδάφη. «Το χειρότερο έχει ήδη φτάσει στη Γάζα».

Καθυστερήσεις στην ανθρωπιστική βοήθεια

Για πάνω από δύο μήνες, το Ισραήλ απαγορεύει την είσοδο τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών στη Γάζα, όπου ζουν περίπου 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, πραγματοποιώντας αεροπορικές επιδρομές και χερσαίες επιχειρήσεις. Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά στη διεθνή βοήθεια για να επιβιώσουν, καθώς η ισραηλινή επίθεση έχει καταστρέψει σχεδόν όλη την τοπική παραγωγή τροφίμων.

Μετά από εβδομάδες που υποστήριζε πως η Γάζα έχει αρκετό φαγητό, το Ισραήλ υπέκυψε σε διεθνή πίεση και άρχισε να επιτρέπει την είσοδο δεκάδων φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας — συμπεριλαμβανομένων τροφίμων για μωρά — αυτή την εβδομάδα.

«Παιδιά ήδη πεθαίνουν από υποσιτισμό και υπάρχουν περισσότερα μωρά στη Γάζα που κινδυνεύουν άμεσα αν δεν λάβουν γρήγορα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να σωθούν», δήλωσε η Τες Ίνγκραμ από τον ΟΗΕ.

Ωστόσο, οι οργανώσεις του ΟΗΕ λένε ότι η ποσότητα της βοήθειας είναι πολύ μικρή σε σχέση με τα περίπου 600 φορτηγά την ημέρα που έμπαιναν σε μια πρόσφατη εκεχειρία και που είναι απαραίτητα για την κάλυψη των βασικών αναγκών. Επιπλέον, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην παραλαβή και διανομή της βοήθειας, κατηγορώντας τις περίπλοκες ισραηλινές στρατιωτικές διαδικασίες και την κατάρρευση της τάξης μέσα στη Γάζα.

Την Τετάρτη, ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε ότι πάνω από δώδεκα φορτηγά έφτασαν σε αποθήκες στο κεντρικό τμήμα της Γάζας. Ο αξιωματούχος μίλησε υπό τον όρο ανωνυμίας επειδή δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει στα ΜΜΕ. Φαίνεται ότι αυτή ήταν η πρώτη βοήθεια που έφτασε πραγματικά σε σημεία διανομής από τότε που άρθηκε το εμπάργκο.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι αποσπά βοήθεια χωρίς να παρουσιάζει αποδείξεις και σχεδιάζει να εφαρμόσει νέο σύστημα διανομής εντός λίγων ημερών. Οι οργανώσεις του ΟΗΕ και ανθρωπιστικές ομάδες λένε πως το νέο σύστημα δεν θα καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες, θα αναγκάσει πολλούς να μετακινηθούν ξανά για να είναι πιο κοντά στα σημεία διανομής και θα παραβιάσει τις αρχές της ανθρωπιστικής βοήθειας, υποχρεώνοντας τους ανθρώπους να μετακινηθούν αντί να λάβουν βοήθεια εκεί που ζουν.

Κατάρρευση των νοσοκομείων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε χθες πως καταρρέει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Λωρίδα της Γάζας, όπου εντείνονται το τελευταίο διάστημα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας επίσης τον μαζικό εκτοπισμό άμαχου πληθυσμού και τις τεράστιες ελλείψεις ειδών πρώτης ανάγκης.

Τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της Γάζας υποχρεώθηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους την προηγούμενη εβδομάδα. Κλιμάκια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τα οποία επιχείρησαν να φθάσουν στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο και στο Αλ Άουντα παρεμποδίστηκαν, κατήγγειλε ο ΠΟΥ.

Μόλις 19 από τα 36 νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας παραμένουν λειτουργικά, ενώ τουλάχιστον το 94% αυτών έχει υποστεί ζημιές, αναφέρει ο ΠΟΥ, διευκρινίζοντας πως μόνο 12 νοσοκομεία στον παλαιστινιακό θύλακα είναι σε θέση να προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών υγείας.

Ο γιατρός Άχμεντ αλ-Φάρα από το Νοσοκομείο Νάσερ δηλώνει: «Δεν έχουμε τίποτα. Εξαντλούνται τα πάντα. Τα βρέφη και οι έγκυες γυναίκες βρίσκονται σε καταστροφική κατάσταση».

Σε πρόχειρους καταυλισμούς, μητέρες προσπαθούν να ταΐσουν τα παιδιά τους με αραιωμένο γάλα σε σκόνη ή άμυλο — απλώς για να σταματήσουν τις κραυγές της πείνας.

Μία μητέρα, η Μαΐ Ναμλέχ, δηλώνει: «Μου έδωσαν 30 φακελάκια διατροφικού συμπληρώματος, αλλά τελείωσαν σε δύο μέρες. Τα μοιράστηκα με συγγενείς και φίλους».

Άλλη γυναίκα, η Νουφ αλ-Άρτζα, λέει ότι ξόδεψε «μια περιουσία» για ένα κιλό φακές — το μαγείρεψε με πολύ νερό για να διαρκέσει περισσότερο. Έχει χάσει 23 κιλά και δηλώνει ότι δεν μπορεί να συγκεντρωθεί από την πείνα.

Συγκλονιστική έκκληση του επικεφαλής του ΠΟΥ στο Ισραήλ: «Δείξτε έλεος στη Γάζα»

Με δάκρυα στα μάτια, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους απηύθυνε έκκληση την Πέμπτη προς το Ισραήλ να δείξει «έλεος» στον πόλεμο της Γάζας, επιμένοντας ότι η ειρήνη είναι προς το συμφέρον του ίδιου του Ισραήλ.

Σε μια φορτισμένη συναισθηματικά παρέμβαση στην ετήσια συνέλευση του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι ο πόλεμος πληγώνει το Ισραήλ και δεν θα φέρει μια διαρκή λύση.

«Μπορώ να νιώσω πώς αισθάνονται οι άνθρωποι στη Γάζα αυτή τη στιγμή. Μπορώ να το μυρίσω. Μπορώ να το φανταστώ. Μπορώ να ακούσω ακόμη και τους ήχους. Κι αυτό είναι εξαιτίας της μετατραυματικής αγχώδους διαταραχής (PTSD)», είπε ο 60χρονος Τέντρος, που έχει επανειλημμένα μιλήσει για την εμπειρία του από τον πόλεμο στην πατρίδα του, την Αιθιοπία.

«Μπορείτε να φανταστείτε πόσο υποφέρουν οι άνθρωποι. Είναι πραγματικά λάθος να γίνεται όπλο το φαγητό. Είναι πολύ λάθος να γίνεται όπλο η ιατρική βοήθεια».

Την Πέμπτη, ο ΟΗΕ ξεκίνησε τη διανομή περίπου 90 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια – τις πρώτες αποστολές προς τη Γάζα από τότε που το Ισραήλ επέβαλε ολικό αποκλεισμό στις 2 Μαρτίου.

Ο Τέντρος τόνισε πως μόνο μια πολιτική λύση μπορεί να φέρει ουσιαστική ειρήνη.

«Η έκκληση για ειρήνη είναι στην πραγματικότητα προς το συμφέρον του ίδιου του Ισραήλ. Πιστεύω ότι ο πόλεμος πληγώνει και το Ισραήλ και δεν θα οδηγήσει σε βιώσιμη λύση», είπε.

«Ζητώ, αν μπορείτε, να δείξετε έλεος. Είναι καλό για εσάς, καλό για τους Παλαιστινίους, καλό για την ανθρωπότητα.»

Κίνδυνος θανάτου για 2,1 εκατομμύρια ανθρώπους

Ο διευθυντής επειγόντων του ΠΟΥ, Μάικλ Ράιαν, δήλωσε ότι 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα βρίσκονται «σε άμεσο κίνδυνο θανάτου».

«Πρέπει να σταματήσει η πείνα, να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι και να επαναλειτουργήσει το σύστημα υγείας», είπε.

«Ως πρώην όμηρος, μπορώ να πω ότι όλοι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν. Οι οικογένειές τους υποφέρουν. Οι οικογένειές τους πονάνε», πρόσθεσε.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι οι κάτοικοι της Γάζας αντιμετωπίζουν οξείες ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, ιατροφαρμακευτικό υλικό, καύσιμα και καταφύγια.

Palestinian children wait for a food distribution in a displaced tent camp, in Khan Younis, southern Gaza Strip, Wednesday, Oct. 25, 2023. (AP Photo/Fatima Shbair)

Τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία αναγκάστηκαν να αναστείλουν τις ιατρικές τους υπηρεσίες την τελευταία εβδομάδα, λόγω εγγύτητας με μάχες, ζώνες εκκένωσης ή επιθέσεις.

Μόνο 19 από τα 36 νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας παραμένουν λειτουργικά, με το προσωπικό να εργάζεται «υπό αδύνατες συνθήκες», σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού.

«Τουλάχιστον το 94% όλων των νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί», προσθέτει, ενώ η βόρεια Γάζα «έχει σχεδόν πλήρως απογυμνωθεί από υπηρεσίες υγείας».

Σε ολόκληρη την Παλαιστινιακή επικράτεια, υπάρχουν μόνο 2.000 διαθέσιμα νοσοκομειακά κρεβάτια — αριθμός «εξαιρετικά ανεπαρκής για τις τρέχουσες ανάγκες».

«Η καταστροφή είναι συστηματική. Τα νοσοκομεία επισκευάζονται και τροφοδοτούνται ξανά, μόνο και μόνο για να ξαναχτυπηθούν. Αυτός ο καταστροφικός κύκλος πρέπει να σταματήσει».

Πηγές: Associated Press, AFP, ΑΠΕ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button