Η NASA προειδοποιεί: Μεγάλη ηλιακή καταιγίδα αναμένεται να προκαλέσει διακοπές ρεύματος στη Γη (pics, graph)

Μια τεράστια ηλιακή καταιγίδα κατευθύνεται προς τη Γη, απειλώντας να διαταράξει τις επικοινωνίες, τα συστήματα πλοήγησης και τα ηλεκτρικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο.
Η NASA εξέδωσε την προειδοποίηση μετά από μια ισχυρή έκρηξη ενέργειας από τον Ήλιο την περασμένη εβδομάδα, η οποία μετρήθηκε ως ηλιακή έκλαμψη κατηγορίας X2.7 — η υψηλότερη κατηγορία για ηλιακές εκλάμψεις.
Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι έντονες εκπομπές ακτινοβολίας που προέρχονται από ηλιακές κηλίδες — πιο σκοτεινές, ψυχρότερες περιοχές στην επιφάνεια του Ήλιου — και είναι από τις ισχυρότερες εκρήξεις στο ηλιακό σύστημα. Αυτές οι εκλάμψεις μπορούν να διαρκέσουν από λίγα λεπτά έως και αρκετές ώρες.
Αυτή η έκλαμψη X2.7, που εκλύθηκε στις 14 Μαΐου, προήλθε από την πιο ενεργή περιοχή του Ήλιου, η οποία πλέον περιστρέφεται απευθείας προς τη Γη.
Η έκλαμψη έχει ήδη προκαλέσει ραδιοφωνικές διακοπές σε Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή, καθώς και υποβάθμιση ισχύος σε ορισμένες περιοχές της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ.
Η NASA προειδοποίησε ότι αναμένονται περαιτέρω επιπτώσεις, λέγοντας ότι οι εκρήξεις ενδέχεται να συνεχίσουν να επηρεάζουν «τις ραδιοεπικοινωνίες, τα ηλεκτρικά δίκτυα, τα σήματα πλοήγησης και να αποτελέσουν κίνδυνο για διαστημόπλοια και αστροναύτες».
Ο ειδικός σε θέματα διαστήματος Βίνσεντ Λεντβίνα ανάρτησε στο X (Twitter): «Η κατάσταση γίνεται έντονη, ειδικά καθώς αυτή η ενεργή περιοχή πλησιάζει περισσότερο στην ορατότητα».
Ενώ η NASA προειδοποιεί ότι αναμένονται περισσότερες διακοπές και παρεμβολές στις επικοινωνίες μέσα σε λίγες ημέρες, ο οργανισμός σημείωσε επίσης ότι αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εντυπωσιακό βόρειο σέλας.
Αυτές περιλαμβάνουν την Αλάσκα, την Ουάσινγκτον, το Αϊντάχο, τη Μοντάνα, τις Ντακότα, τη Μινεσότα, το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν και το Μέιν, καθώς και τμήματα κοντινών πολιτειών όπως η Νέα Υόρκη.
Οι ηλιακές εκλάμψεις ταξινομούνται σε πέντε κατηγορίες: A, B, C, M και X, με κάθε επίπεδο να αντιπροσωπεύει δεκαπλάσια αύξηση στην εκπομπή ενέργειας.

Το A είναι το πιο ασθενές και το X το ισχυρότερο.
Η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Met Office) ανέφερε ότι μέχρι και πέντε περιοχές ηλιακών κηλίδων είναι σήμερα ορατές από την πλευρά του Ήλιου που αντικρίζει τη Γη, με μια νέα μαγνητικά ενεργή περιοχή να περιστρέφεται στην ορατότητα από τον νοτιοανατολικό ηλιακό ορίζοντα.
Ο οργανισμός σημείωσε επίσης ότι μια περιοχή κοντά στο βορειοδυτικό άκρο του Ήλιου ενδέχεται να παρήγαγε μια έκλαμψη μέτριας κατηγορίας νωρίτερα στις 19 Μαΐου.
«Η ηλιακή δραστηριότητα αναμένεται να παραμείνει κυρίως χαμηλή, αλλά με συνεχιζόμενη πιθανότητα μεμονωμένων εκλάμψεων μέτριας κατηγορίας», προσέθεσε το Met Office.

Γραφικό Solarham.com
Αυτή η αύξηση της ηλιακής δραστηριότητας υπογραμμίζει τη σημασία της παρακολούθησης του διαστημικού καιρού, ειδικά καθώς η κοινωνία μας εξαρτάται όλο και περισσότερο από την τεχνολογία.
Καθώς ο Ήλιος συνεχίζει τη φάση αυξημένης δραστηριότητάς του, ενδέχεται να υπάρξουν περισσότερες ηλιακές εκλάμψεις και γεωμαγνητικές καταιγίδες τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
Μια γεωμαγνητική καταιγίδα είναι προσωρινή διαταραχή του μαγνητικού πεδίου της Γης που προκαλείται από τεράστια έκρηξη φορτισμένου πλάσματος από το εξώτατο στρώμα του Ήλιου.
Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα σημειώθηκε το 1989, όταν μια ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα προκάλεσε διακοπή ρεύματος εννέα ωρών στο Κεμπέκ του Καναδά.
Οι επικοινωνίες υψηλής συχνότητας — ζωτικής σημασίας για την αεροπορία και τη ναυσιπλοΐα — είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε τέτοια διαστημικά φαινόμενα.
Αν και δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, ενδέχεται να υπήρξε εκτόξευση στεμματικής μάζας (CME) σε σχέση με την ηλιακή έκλαμψη κατηγορίας X στις 14 Μαΐου.
Οι CME είναι μεγάλες εκρήξεις ηλιακού πλάσματος και μαγνητικών πεδίων που, αν κατευθυνθούν προς τη Γη, μπορούν να προκαλέσουν γεωμαγνητικές καταιγίδες και εντυπωσιακά σέλας.
Προς το παρόν, η Γη ίσως αποφύγει το χειρότερο, καθώς η ενεργή περιοχή AR4087 εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στην άκρη του Ήλιου και δεν αντικρίζει πλήρως τον πλανήτη μας.