ΚρήτηΤοπικές Ειδήσεις

Τηλεφωνική μαραθώνια επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν με επίκεντρο την Ουκρανία

Σε μια κρίσιμη τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας άνω των δύο ωρών, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησαν τις προοπτικές ειρηνευτικής διευθέτησης στην Ουκρανία. Η Ρωσία πρότεινε μνημόνιο με τρεις βασικούς άξονες και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσωρινής κατάπαυσης του πυρός. Τραμπ δήλωσε αισιόδοξος για την έναρξη άμεσων διαπραγματεύσεων, ενώ αναμένεται πιθανή σύνοδος κορυφής των δύο ηγετών το προσεχές διάστημα

Περισσότερες από δύο ώρες διήρκεσε η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν, με αντικείμενο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις προοπτικές τερματισμού του. Η επαφή αυτή πραγματοποιήθηκε μετά το αδιέξοδο που σημειώθηκε στις πρόσφατες διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε τις συνομιλίες «ειλικρινείς, ουσιαστικές και εξαιρετικά επωφελείς», επισημαίνοντας την προθυμία του για ειρηνική διευθέτηση, μέσω συνεργασίας με την Ουκρανία για τη σύνταξη ενός μνημονίου, το οποίο θα θέτει τις βάσεις για μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Η ρωσική πλευρά, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti, προτείνει τρεις βασικούς πυλώνες για το μνημόνιο:

  • Διατύπωση αρχών επίλυσης της σύρραξης

  • Καθορισμός χρονοδιαγράμματος για πιθανή συμφωνία ειρήνης

  • Δυνατότητα προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, εφόσον επιτευχθεί συναίνεση

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απέφυγε να ταχθεί υπέρ της αμερικανικής πρότασης για 30ήμερη άνευ όρων εκεχειρία, επισημαίνοντας πως είναι αναγκαίο να εξεταστούν σε βάθος τα αίτια της σύγκρουσης και να γίνουν αμοιβαίοι συμβιβασμοί.

Η χθεσινή επικοινωνία ήταν η τρίτη από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε καθήκοντα προέδρου των ΗΠΑ. Οι προηγούμενες συνομιλίες είχαν λάβει χώρα στις 12 Φεβρουαρίου και στις 18 Μαρτίου, με την πιο πρόσφατη να διεξάγεται στις 19 Μαΐου.

►Διαβάστε επίσης: Κρίσιμη συνομιλία Τραμπ-Πούτιν για την Ουκρανία – Σενάρια αποχώρησης ΗΠΑ από τη διπλωματική πίεση

Αναλυτές εκτιμούν πως η τηλεφωνική επαφή αποτελεί πρόλογο για μια πιθανή μελλοντική συνάντηση κορυφής, όπου οι δύο ηγέτες θα αναζητήσουν κοινό έδαφος και θα εξετάσουν τα σημεία σύγκλισης μεταξύ των θέσεών τους.

Η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου στην Κωνσταντινούπολη, η οποία περιλάμβανε και συμφωνία για την ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων, προσδίδει θετική χροιά στο ενδεχόμενο διπλωματικής αποκλιμάκωσης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, με ανάρτηση στο Truth Social, υπογράμμισε πως η συνομιλία με τον Πούτιν ήταν εποικοδομητική και «διεξήχθη σε πνεύμα συνεργασίας». Τόνισε πως ΗΠΑ και Ρωσία μπορούν, στο μέλλον, να οικοδομήσουν στενότερες εμπορικές σχέσεις, μόλις λήξει η αιματοχυσία στην Ουκρανία.

Παράλληλα, δήλωσε ότι ενημέρωσε ηγέτες χωρών όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Φινλανδία και η πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον Πούτιν, ενώ έκανε γνωστό πως το Βατικανό έχει εκφράσει ενδιαφέρον να φιλοξενήσει μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η εξέλιξη αυτή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για μια νέα σελίδα στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία και, ενδεχομένως, για ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση της ειρήνης στην Ουκρανία.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button