Φοροτεχνικοί του Ηρακλείου στον υπουργό Περιβάλλοντος για τη μείωση των ορίων στους μικρούς οικισμούς: «Απειλή για ιδιοκτησίες και ύπαιθρο»

Με επιστολή τους οι φοροτεχνικοί – ελεύθεροι επαγγελματίες του Ηρακλείου ζητούν αναστολή και αναθεώρηση του Προεδρικού Διατάγματος για την οριοθέτηση οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων
Επιστολή απέστειλε η ΕΦΕΕΗ (Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Ηρακλείου) προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παπασταύρου ζητώντας την αναθεώρηση και τη μη οριζόντια εφαρμογή του ΠΔ. 129/2025 – Οριοθέτηση και μείωση ορίων οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων.
Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηρακλείου (ΕΦΕΕΗ) εκφράζει την έντονη ανησυχία και την πλήρη αντίθεση της απέναντι στις ρυθμίσεις του ΠΔ. 129/2025, με το οποίο επιχειρείται η οριοθέτηση και η μείωση των ορίων των οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων, καθώς και η αυστηροποίηση των ορίων δόμησης σε περιοχές εκτός σχεδίου και σε οικισμούς προϋφιστάμενους του 1923.
Η εφαρμογή του ΠΔ. 129/2025 έχει άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων.
Οι αλλαγές που εισάγονται:
· Καταργούν την έννοια της «ιστορικής αναγνώρισης» οικισμών, χωρίς εναλλακτική προστασία, υποβαθμίζοντας πολεοδομικά και κοινωνικά σημαντικά σύνολα της υπαίθρου.
· Επιβάλλουν δυσανάλογα και τεχνικά δυσπρόσιτα κριτήρια όπως πληθυσμιακά και χαρτογραφικά δεδομένα για την τεκμηρίωση της ύπαρξης οικισμού, μεταθέτοντας το βάρος στους πολίτες και τις τοπικές κοινότητες.
· Αναστέλλουν την δυνατότητα δόμησης ακόμα και σε ιστορικούς «πυρήνες» χωριών, εφόσον δεν πληρούνται οι νέες αυστηρές προϋποθέσεις, δημιουργώντας έτσι αδικίες και οικονομική απαξίωση περιουσιών.
· Ακινητοποιούν την τοπική οικονομική δραστηριότητα μέσω της απώλειας ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, ενισχύοντας την τάση αποδόμησης (της εκτός σχεδίου δόμησης) αν δεν συνοδευτεί από μεταβατικές ρυθμίσεις ή σαφείς οδηγίες.
Οι συνέπειες του εν λόγω διατάγματος είναι ήδη ορατές. Χιλιάδες πολίτες με ιδιοκτησίες σε παλαιούς οικισμούς ή εκτός σχεδίου αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της πλήρους οικοδομικής αδυναμίας, ενώ εντείνεται η ασάφεια ως προς το πολεοδομικό καθεστώς εκατοντάδων οικιστικών ενοτήτων με ιστορική και πολιτισμική αξία, απειλώντας να ανακόψει την βιώσιμη ανάπτυξη και να απαξιώσει περιουσίες.
Ως εκ τούτου η ζητούμε:
1. Την άμεση αναστολή οριζόντιας εφαρμογής του ΠΔ. 129/2025 (ΦΕΚ Δ’ 194/15.04.2025) δίνοντας έτσι τη δυνατότητα διατήρησης του δικαιώματος δόμησης σε ιδιοκτησίες που μέχρι σήμερα θωρούνταν εντός οικισμού και κατείχαν άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα.
2. Την συνολική αναθεώρηση του εν λόγω διατάγματος ώστε να διασφαλιστεί ένα δίκαιο, τεχνικά εφαρμόσιμο και αναπτυξιακά βιώσιμο πλαίσιο για την ελληνική ύπαιθρο.
3. Την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με την ΚΕΔΕ, τους τεχνικούς και επαγγελματικούς φορείς, τους πολίτες και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Κύριε Υπουργέ,
Το ΠΔ. 129/2025 αποτελεί ενδεχομένως ένα σημαντικό βήμα για την αποσαφήνιση των ορίων μικρών οικισμών και τον περιορισμό της άναρχης δόμησης.
Ωστόσο, η αδικαιολόγητη ταχύτητα και ο τρόπος εφαρμογής του έχουν προκαλέσει τεράστια αναστάτωση, βάζοντας στο στόχαστρο χιλιάδες οικόπεδα σε αγροτικές, παραθεριστικές ή ημιορεινές περιοχές, τα οποία αν δεν ενταχθούν ή δεν πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν αδόμητα.
Είμαστε στη διάθεση σας για κάθε πιθανή συνεργασία, με απώτερο στόχο τη συμβολή μας για εξεύρεση άμεσων βιώσιμων λύσεων, υποστηρίζοντας ακράδαντα και προστατεύοντας το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών του τόπου μας για την αξιοποίηση της ιδιοκτησίας τους.
Εφόσον εφαρμοστεί οριζοντίως, επιφυλασσόμεθα παντός νομίμου δικαιώματός μας».