Κόντρα χωρίς τέλος για την Κνωσό: Άνοιξε τον ασκό του Αιόλου η κατάρρευση της τοιχογραφίας των δελφινιών (vid)

Ράνια Μωραΐτη
ακρόαση άρθρουΚόντρα χωρίς τέλος για την Κνωσό: Άνοιξε τον ασκό του Αιόλου η κατάρρευση της τοιχογραφίας των δελφινιών (vid)
Συνεχίζεται η κόντρα με φόντο την κατάρρευση της τοιχογραφίας των δελφινιών στην Κνωσό, με την υπουργό Πολιτισμού να κάνει επίθεση στο Νίκο Ανδρουλάκη που μίλησε για εγκατάλειψη, λέγοντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι δεν έχει επισκεφθεί πρόσφατα το μινωικό ανάκτορο. Μάλιστα η κ. Μενδώνη μίλησε για κατάρρευση υπό το βάρος ενός φαινομένου που είχε χαρακτηριστικά ανεμοστρόβιλου, την ώρα που ξεναγοί μιλούν για ένα σημείο το οποίο δεν είναι εκτεθειμένο, όπως άλλα σημεία, στις καιρικές συνθήκες
Η αντιπαράθεση για την Κνωσό δεν φαίνεται να κοπάζει, καθώς η κατάρρευση της τοιχογραφίας των δελφινιών έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, προκαλώντας νέο κύμα εντάσεων και δηλώσεων.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η εικόνα αυτή είναι απαράδεκτη και θεωρώ ότι η υπουργός Πολιτισμού εκτίθεται με αυτή την κατάσταση. Είναι πραγματικά προσβλητικό για τον ελληνικό λαό να μην υπάρχει επαρκής συντήρηση σε ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της χώρας».
► Διαβάστε επίσης: Κατέρρευσε ιστορική τοιχογραφία στο Ανάκτορο της Κνωσού – Οργή για την εγκατάλειψη του μνημείου
Στις δηλώσεις αυτές απάντησε η υπουργός Πολιτισμού, χαρακτηρίζοντάς τες ατυχείς, ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι επιδιώκει μικροκομματικά οφέλη. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Φαίνεται ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει επισκεφθεί πρόσφατα την Κνωσό» τόνισε η κ. Μενδώνη, συμπληρώνοντας: «Το Υπουργείο Πολιτισμού, επί των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, όχι μόνον ενδιαφέρεται ουσιαστικά για τη συντήρηση, προστασία και ανάδειξη της Κνωσού, αλλά ηγείται του εθνικού στόχου της ένταξης των μινωικών ανακτόρων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Αυτόν τον εθνικό στόχο τορπιλίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τις ατυχείς δηλώσεις του, προσβλέποντας σε μικροκομματικά οφέλη».
Η υπουργός πάντως επανέλαβε πως η κατάρρευση οφειλόταν σε ριπές που είχαν χαρακτηριστικά ανεμοστρόβιλου, με ξεναγούς που καθημερινά επισκέπτονται το χώρο πάντως, να μιλούν για σημείο όχι σε τέτοιο βαθμό εκτεθειμένο.
Με το βλέμμα στραμμένο στους κινδύνους που ελλοχεύουν και για άλλες τοιχογραφίες, αλλά γενικότερα και ζητήματα ασφάλειας εργαζομένων και επισκεπτών, ζήτησαν να γίνουν έλεγχοι, αλλά και να μάθουν τι είδους εργασίες αναστήλωσης έγιναν στα βασιλικά διαμερίσματα την περίοδο covid και πως εφόσον έγιναν, η τοιχογραφία που βρισκόταν στο αυτό το σημείο κατέρρευσε.
►Διαβάστε επίσης: Θύελλα αντιδράσεων για την κατάρρευση της ιστορικής τοιχογραφίας στο Ανάκτορο της Κνωσού
Πάντως το ζήτημα της ασφάλειας όπως είπαν αφορά και άλλα σημεία του δεύτερου σε επισκεψιμότητα μνημείου στη χώρα όπως το μεγάλο πάρκινγκ.
Εκτός από τα παράνομα παρκαρίσματα που οδηγούν τους τουρίστες να κάνουν σλάλομ ανάμεσα σε άλλα παρκαρισμένα οχήματα και δέντρα, τις τελευταίες ημέρες που καθαρίστηκαν τα δέντρα, τα ξερόκλαδα παρέμειναν στο σημείο, ενώ την ημέρα των νοτιάδων κινδύνευσε να τραυματίσουν όσους βρέθηκαν στο σημείο.