ΚρήτηΤοπικές Ειδήσεις

Eurovision 2025: Η ιστορία πίσω από την «Αστερομάτα» – Η σημασία και το μήνυμα των στίχων που ερμηνεύει η Klavdia

« Το τραγούδι μιλάει για ξεριζωμό και προσφυγιά»

Η Klavdia εκπροσωπεί την Ελλάδα στον 69ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision και εντυπωσίασε με την εξαιρετική εμφάνιση και ερμηνεία της στον Ημιτελικό. Με αυτή τη μοναδική παρουσία, κατάφερε να εξασφαλίσει μια θέση στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου (17/5, 22:00), όπου θα την απολαύσουμε ξανά στη σκηνή με το τραγούδι «Αστερομάτα».

Η 22χρονη τραγουδίστρια, την οποία γνωρίσαμε μέσα από το «The Voice» έχοντας πίσω της ένα «βαρύ» παρελθόν, δείχνει απόλυτα έτοιμη να συγκινήσει την Ευρώπη με την συγκλονιστική ερμηνεία της.

Το νόημα πίσω από την «Αστερομάτα» και η συγκίνηση της τραγουδίστριας

Η «Αστερομάτα», ένα ethnic τραγούδι με μουσική και στίχους των Arcade, αφηγείται την ιστορία της προσφυγιάς και του ξεριζωμού. Ο χαρακτηρισμός «αστερομάτα» είναι παραδοσιακός και χρησιμοποιούνταν στη Σμύρνη για να περιγράψει γυναίκες με λαμπερά, εντυπωσιακά μάτια.

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι σημαίνει «τζιβαέρι»; Αν και πολλοί το έχουμε τραγουδήσει, λίγοι γνωρίζουν την προέλευσή του. Η λέξη προέρχεται από την τουρκική λέξη cevahir, που σημαίνει πολύτιμος λίθος ή πετράδι. Μεταφορικά, όταν αποκαλούμε κάποιον «τζιβαέρι μου», εννοούμε «θησαυρέ μου».

Το τραγούδι περνά ένα ισχυρό μήνυμα, μιλώντας για την απώλεια της πατρίδας και την αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Η Klavdia εμπνεύστηκε από την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, αποτυπώνοντας με ευαισθησία τον πόνο της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ποντίων. Τη σύνθεση του τραγουδιού υπογράφουν οι Arcade και η Klavdia, ενώ οι στίχοι είναι έργο των Arcade.

Όπως αποκάλυψε η ίδια σε συνέντευξή της: «Γενικά είχαμε στο μυαλό μας ανέκαθεν να φτιάξουμε ένα κομμάτι, με το οποίο να μπορώ να ταυτιστώ εγώ, το οποίο θα με συνδέει και με κάποιον τρόπο και κάπως έτσι ήρθε η έμπνευση. Το τραγούδι μιλάει για ξεριζωμό και προσφυγιά. Η χώρα μας είναι μια χώρα που έχει βιώσει αυτά τα συναισθήματα. Από την ιστορία των παππούδων μας και το βλέπουμε και σήμερα σε αυτούς που έρχονται στη χώρα μας για μια καλύτερη ζωή.

Εμένα η οικογένειά μου είναι ποντιακής καταγωγής, είναι πρόσφυγες και έτσι συνδέομαι με το κομμάτι. Η γιαγιά μου, η γιαγιά Κλαυδία, μού έχει πει ιστορίες, μου έχει πει για την οικογένειά της, πώς έφυγαν τότε με τον ξεριζωμό και πήγαν στη Σοβιετική Ένωση, οι γονείς μου γεννήθηκαν εκεί, μεγάλωσαν εκεί μέχρι μια ηλικία και επέστρεψαν στην Ελλάδα το ’91 και ξεκίνησαν εδώ μια καινούργια ζωή»

Πηγή: athensmagazine.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button