Διεθνής επικαιρότητα

Επιστροφή στο σημείο μηδέν μετά το «ναυάγιο» των συνομιλιών για την Ουκρανία – Τα τρία συμπεράσματα

Επιστροφή στο σημείο μηδέν. Αυτή είναι η ανάγνωση από τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία. Οι δύο αντιπροσωπείες μπορεί να βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι αλλά επί της ουσίας δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν το χάσμα που υπάρχει και να πάρουν αποφάσεις που θα άλλαζαν το σκηνικό.

Οι πρώτες απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα έπρεπε να είχαν προαναγγείλει μια νέα εποχή διπλωματίας για την επίλυση της μεγαλύτερης σύγκρουσης της Ευρώπης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αντίθετα, το πλαίσιο, η συντομία και το περιορισμένο αποτέλεσμα παρείχαν στους σκεπτικιστές περισσότερους λόγους να αμφιβάλλουν ότι η Μόσχα θέλει ειρήνη. Εξάλλου η Μόσχα πέτυχε το στόχο της με κύριο αποδέκτη τον Ντόναλντ Τραμπ, έκανε επίδειξη προθυμίας ότι θέλει την ειρήνη χωρίς να δώσει τίποτα. Και αυτός είναι ο λόγος που ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συνομιλίες, την ώρα που ο Ζελένσκι και οι Ευρωπαίοι σίγουρα δεν είναι.

Τα τρία συμπεράσματα – μια ανταλλαγή κρατουμένων, περαιτέρω συζητήσεις για τη συνάντηση των προέδρων τους και οι δύο πλευρές που συνθέτουν το όραμά τους για μια μελλοντική κατάπαυση του πυρός – μοιάζουν με πρόοδο.

Ωστόσο, οι ανταλλαγές κρατουμένων γίνονται τακτικά, η Ουκρανία έχει ήδη δηλώσει ότι επιθυμεί άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός στον αέρα και τη στεριά και έχει ήδη προσφέρει απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Ζελένσκι και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Ρωσία απέρριψε αυτές τις δύο προτάσεις, αλλά την Παρασκευή (16/5) είπε ότι θα τις εξετάσει ξανά, καθώς δεν ήθελε να είναι ο κακός της υπόθεσης .

‘Ετσι τα πράγματα φαίνεται να έχουν γυρίσει εκεί που ξεκίνησαν το Σάββατο (10/5). Από το Κίεβο, οι ηγέτες Ουκρανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Πολωνίας ζήτησαν μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός για ένα μήνα και δημοσίευσαν μια φωτογραφία των ηγετών να βρίσκονται στο τηλέφωνο στον πρόεδρο Τραμπ.

Μάλιστα έκαναν γνωστή την στήριξή του στην εκεχειρία, αλλά και σε αυτό που η Γαλλία αποκάλεσε «τεράστιες κυρώσεις» εάν η Ρωσία απέρριπτε το αίτημα.

Την Παρασκευή (16/5) η εικόνα αυτή επαναλήφθηκε στα Τίρανα αυτή τη φορά. Οι ίδιοι Ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν τον Τραμπ για να τον ενημερώσουν για τις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης και να κατηγορήσουν τον Ρώσο πρόεδρο ότι προσπαθεί να καθυστερήσει την όποια πρόοδο.

Προς μία συνάντηση κορυφής Πούτιν – Τραμπ;

Ύστερα και από αυτές τις εξελίξεις πυκνώνουν οι φωνές που δηλώνουν ότι ο μόνος τρόπος να υπάρξει πρόοδος είναι μία συνάντηση του Τραμπ με τον Πούτιν παρουσία ενδεχομένως του Ζελένσκι, αν και ο Ρώσος πρόεδρος θα ήθελε να το αποφύγει για να μπορέσει να «πείσει» τον Αμερικανό ομόλογό του για τους λόγους που θα πρέπει να τον στηρίξει και να υιοθετήσει τις θέσεις του στο ουκρανικό.

Το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο ίδιος ο Τραμπ ο οποίος προσώρας φαίνεται να ενδιαφέρεται πως θα λυθεί το ουκρανικό οδηγώντας έστω και σε σταδιακή απεμπλοκή των ΗΠΑ αλλά όχι και για τους όρους και τις προϋποθέσεις που μπορούν να οδηγήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά τον Πούτιν για τον Τραμπ παραμένει μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος ελπίζει ότι με τα εμπόδια που βάζει στις διαπραγματεύσεις είτε να φθείρει τις ΗΠΑ είτε να τις αναγκάσει να φύγουν εντελώς από το κάδρο. Το γεγονός και μόνο ότι, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, η Μόσχα απαίτησε να μην συμμετάσχουν οι ΗΠΑ στις συνομιλίες λέει πολλά

Το μόνο βέβαιο ότι τόσο ο Πούτιν όσο και ο Ζελένσκι δεν θέλουν να πέσουν σε δυσμένεια απέναντι στον Τραμπ.

Εξ ου και η δήλωση του Ουκρανού προέδρου ότι είναι πεπεισμένος ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «θέλει να τελειώσει τον πόλεμο», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώ ζήτησε να υπάρξει μεγαλύτερη στήριξη από τις ΗΠΑ για να διασφαλιστεί η ειρήνη.

«Ο πρόεδρος Τραμπ θέλει να τελειώσει τον πόλεμο. Πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί του και να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερος συντονισμός», είπε χαρακτηριστικά.

Το όπλο των κυρώσεων από τους Ευρωπαίους

Όσο για τους Ευρωπαίους επεξεργάζονται νέο πακέτο κυρώσεων προκειμένου να αυξήσουν την πίεση στη Ρωσία για το Ουκρανικό όπως αποκάλυψε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Αλβανία.

Ο Πούτιν «δεν θέλει ειρήνη, επομένως πρέπει να αυξήσουμε την πίεση και γι’ αυτό εργαζόμαστε πάνω σε ένα νέο πακέτο κυρώσεων», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν πριν από τη σύνοδο κορυφής, αναφερόμενη στον ρώσο πρόεδρο.

«Κύρια στοιχεία αυτού του πακέτου θα είναι για παράδειγμα: η απαγόρευση του Nord Stream, χαμηλότερο ανώτατο όριο τιμών για το αργό πετρέλαιο, και περισσότερες κυρώσεις στον ρωσικό χρηματοπιστωτικό τομέα».

Αξιωματούχοι και διπλωμάτες έχουν δηλώσει ότι οι σημαντικές νέες κυρώσεις που έχουν απειλήσει οι Ευρωπαίοι ηγέτες τις τελευταίες ημέρες θα χρειαστούν την υποστήριξη των ΗΠΑ για να επιτύχουν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε την Παρασκευή (16/5) ότι οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να προετοιμάζουν τις κυρώσεις που θα επιβάλουν στη Ρωσία «σε συντονισμό» με τις ΗΠΑ, εφόσον η Μόσχα συνεχίσει να αρνείται μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button