Φοιτητικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη ενόψει διαγραφών φοιτητών (PHOTO)

Τους εκπροσώπους των φοιτητικών συλλόγων καλούνται να εκλέξουν σήμερα οι φοιτητές στις εκλογές που διεξάγονται από το πρωί στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, στη Θεσσαλονίκη.
Με αφορμή τις εκλογές τέσσερις φοιτητές μιλούν για την σημασία της ύπαρξης των φοιτητικών παρατάξεων το 2025. Σχολιάζουν τα μέτρα της κυβέρνησης για τις επικείμενες διαγραφές φοιτητών. Την κατάργηση του φοιτητικού ασύλου την ύπαρξη βίας αλλά και την παρουσία της αστυνομίας. Και φυσικά για τις θέσεις των παρατάξεων τους για τις σπουδές και την κατεύθυνση που επιθυμούν για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
«Ο ρόλος των παρατάξεων και συγκεκριμένα της ΔΑΠ είναι να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των φοιτητών και να διεκδικούν μια αξιοπρεπή παρουσία στο χώρο των ΑΕΙ. Οι θέσεις της ΔΑΠ για την λειτουργία του πανεπιστημίου και διαχρονικά είναι η αναβάθμιση του χώρου σπουδών μας, η αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών μας, η αναβάθμιση γενικά της εκπαίδευσης και για αυτό παλεύουμε κάθε μέρα. Μια τόσο συλλογική διαδικασία όπως οι εκλογές που γίνονται σήμερα στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα για το εάν οι φοιτητικές παρατάξεις έχουν τη δύναμη να αλλάζουν πράγματα στο πανεπιστήμιο. Οι φοιτητές και διεκδικούν και έχουν άποψη σε όσα συμβαίνουν. Οπότε είναι μοχλός αλλαγής. Αναφορικά με τις πράξεις βίας στα πανεπιστήμια, την ύπαρξη καταλήψεων και την κατάργηση του ασύλου η παράταξη της ΔΑΠ αναφέρει ότι «τασσόμαστε διαχρονικά κατά αυτού που μέχρι τώρα λέγονταν πανεπιστημιακό άσυλο. Ήταν μια διαχρονική αξίωση μας η κατάργηση του η οποία έγινε πράξη από την παρούσα κυβέρνηση» αναφέρει ο Μπούρος Θεόδωρος φοιτητής της Νομικής σχολής του ΑΠΘ που συμμετέχει στην παράταξη της ΔΑΠ.
«Η ανάγκη ύπαρξης των φοιτητικών παρατάξεων το 2025 είναι για την εκπροσώπηση του κάθε φοιτητή στον φοιτητικό σύλλογο. Τις αποφάσεις που μπορούν να πάρουν μέσα από αυτόν. Ουσιαστικά να προσανατολίσουν τις αποφάσεις του συλλόγου ανάλογα με την δύναμη που κυριαρχεί μέσα σε αυτόν».
Αναφορικά με τις διαγραφές των φοιτητών και τον νόμο του Υπουργείου Παιδείας για αναστολή φοιτητικής ιδιότητας σε φοιτητές που συλλαμβάνονται η φοιτήτρια υπογραμμίζει ότι «η ΠΑΣΠ είναι κατά των διαγραφών φοιτητών. Εμείς έτσι και αλλιώς είμαστε μια φιλήσυχη παράταξη και κατά της βίας σε οποιαδήποτε μορφή. Θα πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο στα πράγματα. Δεν συμφωνούμε με την πανεπιστημιακή αστυνομία έτσι όπως διαμορφώθηκε ο θεσμός. Σχετικά με τις καταλήψεις κτηρίων μέσα στο ΑΠΘ θεωρώ ότι και η κατάληψη ένας τρόπος έκφρασης είναι, η έκφραση των φοιτητών. Πάντα όμως υπάρχουν όρια. Πρέπει τα εκατέρωθεν να τα σεβόμαστε. Όπως καταδικάζουμε την βία από την πλευρά των φοιτητών έτσι καταδικάζουμε και τη βία από την πλευρά της αστυνομίας. Τα ΜΑΤ για μένα δεν έχουν χώρο μέσα στο πανεπιστήμιο» τονίζει η Αριστέα Ευαγγελίδου, φοιτήτρια των Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ που συμμετέχει στην παράταξη της ΠΑΣΠ.
«Ο ρόλος της ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ είναι οι διεκδικήσεις στον χώρο των ΑΕΙ. Στην παράταξη μας συμμετέχουν φοιτητές που τάσσονται κατά της ιδιωτικοποίησης των σχολών και υπέρ της δωρεάν δημόσιας παιδείας. Είναι μία από τις βασικές θέσεις μας. Παράλληλα διεκδικούμε καλύτερες υποδομές και συνθήκες σπουδών. Το κτήριο της φιλοσοφικής που βρισκόμαστε είναι 70 ετών και εντοπίστηκε αμίαντος. Θα πρέπει να δοθούν κονδύλια και για τις υποδομές αλλά και για τον εξοπλισμό των τμημάτων. Είναι σημαντική η ύπαρξη φοιτητικών συλλόγων. Για παράδειγμα μέσα από τον αγώνα καταφέραμε να στελεχωθεί από προσωπικό το μεταπτυχιακό της γενικής συγκριτικής γραμματολογίας και να λειτουργήσει κανονικά και φέτος. Κάτι που δεν ήταν δεδομένο. Επιπλέον ο ρόλος μας είναι οι διεκδικήσεις στα δίκαια αιτήματα του κάθε φοιτητή όπως η μη διαγραφή από τη σχολή τους. Η κυβέρνηση στοχοποιεί κάθε αγωνιζόμενο με τα μέτρα διαγραφών που έρχονται. Το κάνει γενικότερα για κάτι που αυτή μπορεί να θεωρήσει εγκληματικό. Σχετικά με τις πράξεις βίας, η ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ αποδεδειγμένα δεν έχει χειροδικήσει σε κανέναν πρύτανη. Εμείς το δίκιο μας το διεκδικούμε μέσα από τον αγώνα χωρίς καμία μορφή βίας» επισημαίνει η Δέσποινα, φοιτήτρια Φιλολογίας και εκλεγμένη με την Πανσπουδαστική.
Σχετικά με τις καταλήψεις ως μορφή αγώνα η φοιτήτρια της Πανσπουδαστικής υπερασπίζεται το δικαίωμα των φοιτητών με αυτή τη μορφή «Η κατάληψη θεωρείται ένα ύψιστο μέτρο πίεσης και εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που είναι αναγκαίες όπως έγινε πέρυσι για τον αγώνα κατά της ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων» προσθέτει η φοιτήτρια.
«Ο φοιτητικός συνδικαλισμός έχει τις ρίζες του από την πτώση της χούντας. Από τότε οι φοιτητές έχουν κερδίσει το δικαίωμα να συζητάνε και να διεκδικούν πράγματα μέσω των φοιτητικών συλλόγων για τις σχολές τους. Αν δεν υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας δεν θα τα υπερασπιστεί κανένας άλλος για εμάς. Ενας φοιτητικός σύλλογος διεκδικεί και αγωνίζεται φυσικά για τα θέματα των σπουδών τους αλλά και πέρα από αυτά. Είδαμε για παράδειγμα την κινητοποίηση και συμμετοχή φοιτητών σε συνελεύσεις για το κρατικό έγκλημα των Τεμπών και τις κινητοποιήσεις για απονομή δικαιοσύνης στις οποίες συμμετείχαν. Ολα αυτά δεν θα μπορούσαν να είχαν γίνει αν δεν υπήρχε η ύπαρξη πολιτικών δυνάμεων στο πανεπιστήμιο» δηλώνει ο Αναστάσης που συμμετέχει σε ανεξάρτητο αριστερό σχήμα στο τμήμα ψυχολογίας.
Αναφορικά με το άσυλο, την παρουσία της αστυνομίας στα ΑΕΙ και την βία ο φοιτητής ψυχολογίας σχολιάζει «Για εμάς το άσυλο περιγράφει την δυνατότητα να κάνουμε τους αγώνες μας χωρίς αυτοί να δέχονται την καταστολή από πλευράς του κράτους. Η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει μια στρεβλή εικόνα ότι είμαστε εγκληματίες ενώ εμείς αγωνιζόμαστε για δίκαια αιτήματα όπως η εργασιακή μάχη αποκατάσταση και το μέλλον μας».
Σχετικά με την ύπαρξη βίας και από τις 2 πλευρές σχετικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν πριν 2 βδομάδες μετά την εκκένωση κατειλημμένης αίθουσας ο Αναστάσης ξεκαθαρίζει.
«Η βία που δεχόμαστε οι φοιτητές και με τον άμεσο και με τον έμμεσο τρόπο είναι γενική. Με τον άμεσο τρόπο, όπως το να μην πέφτουν τα ασανσέρ στις εστίες και να φοβόμαστε για τη ζωή μας λόγω κακών υποδομών. Έτσι δεν θεωρούμε ότι είναι το ίδιο πράγμα η «νόμιμη βία» του κράτους απέναντι στους φοιτητές, σαν αυτό που προσάπτουν σε εμάς σαν πράξη βίας. Η δράση των συλλόγων είναι ανοιχτή προς την κοινωνία για όλους. Τυχόν περιστατικά βίας τα οποία έχουν συμβεί τα οποία υπερθεματίζει σκόπιμα η κυβέρνηση δεν μας εκφράζουν. Όπως για παράδειγμα μεμονωμένα περιστατικά βίας από ομάδες που δεν έχουν καμία σχέση με το πανεπιστήμιο. Η κυβέρνηση θα βαφτίσει βία τον κάθε ειρηνικό αγώνα. Εμείς αντιστρέφουμε το ερώτημα και αγωνιζόμαστε για την καθημερινή βία που δεχόμαστε καθημερινά με τις συνθήκες ζωής που μας έχουν επιβάλει οι πολιτικές τους» υπογραμμίζει ο Αναστάσης φοιτητής στο τμήμα ψυχολογίας με συμμετοχή στο σχήμα ψυχολόγων ανεξάρτητων/κίνηση αριστερή.
Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;
Διαβάστε όλα τα
τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.