Τι ζήτησε ο Τραμπ από τον Σύρο ηγέτη – Ανοικτό το ενδεχόμενο για ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων

Ανοικτό το ενδεχόμενο για ομαλοποίηση των σχέσεων με την κυβέρνηση της Συρίας αφήνει ο Ντόναλντ Τραμπ ύστερα από τη συνάντηση που είχε στο Ριάντ με τον νέο ηγέτη της Μοχάμεντ Αλ Σαράα, παρουσία του πρίγκιπα – διαδόχου της Σαυδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να περεμβαίνει τηλεφωνικώς.
«Επί του παρόντος, διερευνούμε την ομαλοποίηση των σχέσεων με τη νέα κυβέρνηση της Συρίας», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου στο Ριάντ, μία ημέρα αφότου ανακοίνωσε σχέδια για την άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας.
Η συνάντηση και μόνο έχει σημασία καθώς ο Αλ Σαράα είναι ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τους Αμερικανούς. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι αν και αρχικά η Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει ότι η συνάντηση με τον πρόεδρο της Συρίας θα ήταν σύντομη και άτυπη, στην πραγματικότητα παρατάθηκε για τριάντα λεπτά, όπως έκανε γνωστό ο Λευκός Οίκος.
Από την ανατροπή του Μπασάρ αλ-Άσαντ από την εξουσία στα τέλη του περασμένου έτους, ο Σαράα προσπαθεί επίμονα να πείσει τους ξένους ηγέτες ότι αντιπροσωπεύει μια νέα ελπίδα για το μέλλον της Συρίας, παρά το τζιχαντιστικό παρελθόν του.
Την περασμένη εβδομάδα, μετέφερε αυτό το μήνυμα στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Ωστόσο, η συνάντηση αποτελεί σίγουρα την μεγαλύτερη επιτυχία του.
Τι ζήτησε ο Τραμπ από τον Αλ Σάραα
Ο Τραμπ που βρίσκεται ήδη προς τον επόμενο σταθμό της περιοδείας του το Κατάρ κα τη διάρκεια της συνάντησής του με τον αλ-Σαράα, είχε πέντε αιτήματα σύμφωνα με το BBC, σύμφωνα με την γραμματέα Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολίν Λίβιτ:
- Να υπογράψει τις Συμφωνίες Αβραάμ προκειμένου να ομαλοποιήσει τις σχέσεις με το Ισραήλ
- Να πει σε όλους τους «ξένους τρομοκράτες» να εγκαταλείψουν τη Συρία. Συγκεκριμένα, ο Τραμπ ξεχώρισε τους «Παλαιστίνιους τρομοκράτες» που θα απελαθούν
- Να βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν την αναζωπύρωση της λεγόμενης οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος
- Και στο ίδιο πνεύμα, να αναλάβει την ευθύνη για τα κέντρα κράτησης που σχετίζονται με την οργάνωση στη βορειοανατολική Συρία
Μία μέρα νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει την Τρίτη (14/5) αιφνιδιαστικά την άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας που επιβαρύνουν σημαντικά την οικονομική κατάσταση της χώρας η οποία βρίσκεται σε δεινή θέση έπειτα από 14 χρόνια πολέμου.
Ο Τραμπ αποκάλυψε ότι τόσο ο πρίγκιπας διάδοχος όσο και ο Ερντογάν έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόφασή του για τις κυρώσεις. Η άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας, είπε ο πρόεδρος, «τους δίνει μια ευκαιρία για σπουδαιότητα – οι κυρώσεις ήταν πραγματικά εξουθενωτικές, πολύ ισχυρές».
«Δεν θα είναι εύκολο ούτως ή άλλως. Έτσι, τους δίνει μια καλή, ισχυρή ευκαιρία, και ήταν τιμή μου να το κάνω», πρόσθεσε.
Η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία επεδίωκαν ενεργά την άρση των κυρώσεων από την Ουάσινγκτον.
Διεθνείς κυρώσεις έχουν επιβληθεί στην Συρία από το 1979, αλλά ενισχύθηκαν μετά την καταστολή από το καθεστώς Ασαντ των διαδηλώσεων για την δημοκρατία το 2011, καταστολή που εξελίχθηκε σε πολυαίμακτο πόλεμο.
Η άρση των κυρώσεων σημαίνει ότι «η Ουάσινγκτον έχει λάβει τις εγγυήσεις της Σαουδικής Αραβίας ώστε να προχωρήσει στην νομιμοποίηση της νέας συριακής ηγεσίας», δήλωσε η Rabha Seif Allam, του Κέντρου Πολιτικών και Στρατηγικών Σπουδών του Αλ Αχράμ του Καΐρου.
Θα επιτρέψει στην Δαμασκό «να λάβει την αναγκαία χρηματοδότηση για την ανάκαμψη της οικονομίας, να εδραιώσει την εξουσία του κεντρικού κράτους και να ξεκινήσει την υλοποίηση κατασκευαστικών σχεδίων με την υποστήριξη των χωρών του Κόλπου».