Κεντρική ΜακεδονίαΜακεδονίαΤοπικές Ειδήσεις

Καταδίκη για παρακολούθηση πειρατικού περιεχομένου στην Θεσσαλονίκη

 

Καταδίκη σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών με τριετή αναστολή επέβαλε το Ε’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε άτομο που κατηγορήθηκε για παράνομη παρακολούθηση πειρατικού τηλεοπτικού περιεχομένου σε δύο χώρους του διαμερίσματός του. Η υπόθεση, που εκδικάστηκε στις 8 Μαΐου 2025, αφορούσε παραβίαση των διατάξεων του Π.Δ. 343/2002 περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.

Όπως αναφέρει το insomnia.gr, σύμφωνα με τα στοιχεία της δίκης, το πλημμεληματικό σκέλος είχε διαχωριστεί από το κακουργηματικό για να μην παραγραφεί. Εκτός από την ποινή φυλάκισης, ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε και σε χρηματική ποινή για τα έξοδα της δίκης.

 

Διαβάστε – Χτύπημα στα πειρατικά site ο νέος νόμος – Πρόστιμα για παράνομο περιεχόμενο σε ιδιώτες

 

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι τελούσε σε πλάνη, επειδή είχε συνάψει σύμβαση με εταιρεία πειρατικών συνδρομών μέσω διαδικτύου την οποία θεωρούσε ότι διέθετε τα νόμιμα δικαιώματα. Η υπεράσπιση προχώρησε ακόμη περισσότερο, προβάλλοντας ως αυτοτελή νομικό ισχυρισμό τη συγγνωστή πλάνη και χαρακτηρίζοντας τον κατηγορούμενο ως “χρήσιμο ηλίθιο”, δηλαδή ως κάποιον που, χωρίς δόλο, χρησιμοποιήθηκε εν αγνοία του από άλλους.

Ωστόσο, το Δικαστήριο απέρριψε τη λογική της “άγνοιας ως άφεση” με τη δικαστική κρίση να αναφέρει ότι «ο κατηγορούμενος δεν απαλλάσσεται από την ευθύνη του επειδή “δεν ήξερε” ή επειδή φάνηκε αφελής». Επισημάνθηκε ακόμα ότι η άγνοια του νόμου δεν αθωώνει και ο ισχυρισμός του “αναγκαίου ηλίθιου” δεν θεμελιώνει αθώωση.

Η συγκεκριμένη υπόθεση υπογραμμίζει με έμφαση ότι η παρακολούθηση πειρατικού περιεχομένου, ακόμη και σε επίπεδο απλού “θεατή”, συνιστά ποινικά διωκόμενη πράξη. Δεν αρκεί πλέον η επίκληση “δεν ήξερα”, ούτε η προβολή του ρόλου του θύματος. Η ευθύνη βαραίνει τον τελικό χρήστη που επιλέγει να παρακάμψει τους νόμιμους παρόχους.

Όπως αναφέρεται στα πρακτικά, το κακουργηματικό σκέλος της υπόθεσης έχει οριστεί για τις 8 Ιουνίου 2026, και η παρούσα δίκη λειτουργεί πλέον ως προάγγελος των ισχυρισμών που αναμένεται να επανεμφανιστούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν η ίδια υπόθεση είχε λάβει χώρα μετά την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας περί διοικητικών κυρώσεων, ο κατηγορούμενος θα είχε βρεθεί αντιμέτωπος και με σημαντικό πρόστιμο για τη χρήση πειρατικού περιεχομένου. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα για τους τελικούς χρήστες, και όχι μόνο για τους διανομείς ή παρόχους παράνομου σήματος.

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα
τελευταία νέα
από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Σχετικά με τον αρθρογράφο RTHESS NEWSROOM

Η συντακτική ομάδα του Rthess.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button