Σεισμικά κύματα στον Άρη μαρτυρούν την ύπαρξη κρυμμένου ωκεανού σε βάθος 8 χιλιομέτρων

Σύμφωνα με σεισμικά στοιχεία, κάτω από την επιφάνεια του Άρη ενδέχεται να υπάρχει ένας όγκος νερού που θα μπορούσε να καλύψει ολόκληρη την επιφάνεια του πλανήτη με έναν ωκεανό βάθους 520 έως 780 μέτρων.
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό National Science Review, καταγραφές σεισμικών κυμάτων από τα βάθη του Κόκκινου Πλανήτη υποδεικνύουν ότι όλο αυτό το νερό ενδέχεται να κρύβεται στα πετρώματα του Άρη, σε βάθος 5,4 έως 8 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια.
Πώς ο Άρης έχασε το νερό του
Ο γειτονικός μας πλανήτης κάποτε ήταν πλούσιος σε νερό, τουλάχιστον από το διάστημα της δημιουργίας του, πριν από 4,1 δισεκατομμύρια χρόνια, μέχρι και πριν από περίπου 3 δισεκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, ο Άρης έχασε το μαγνητικό του πεδίο και η ηλιακή ακτινοβολία άρχισε να απογυμνώνει την ατμόσφαιρά του.
Με την ατμόσφαιρα να γίνεται πιο λεπτή, οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια έπεσαν και το υγρό νερό του πλανήτη άρχισε να διαφεύγει στο διάστημα, να παγιδεύεται ως πάγος κάτω από την επιφάνεια ή να εγκλωβίζεται σε ενυδατωμένα ορυκτά μέσα στον φλοιό του πλανήτη, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Διαβάστε ακόμη:
«Παραλίες για διακοπές» με ήλιο και άμμο είχε κάποτε ο Άρης, σύμφωνα με στοιχεία του κινεζικού ρόβερ
Ωστόσο, οι εξηγήσεις αυτές έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν όλο το χαμένο νερό του πλανήτη, και το ερώτημα αν υπάρχει ακόμα νερό κρυμμένο στον Άρη που δεν έχουμε βρει, παραμένει.
Πού κρύβεται το νερό που λείπει
Η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι υπάρχει πράγματι υγρό νερό θαμμένο βαθιά κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη, αναφέρει το LiveScience. Μετά την ανάλυση σεισμικών δεδομένων από το σκάφος InSight της NASA, το οποίο προσγειώθηκε στον Άρη το 2018, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα σεισμικά κύματα στο εσωτερικό του πλανήτη – που προκλήθηκαν από συγκρούσεις αστεροειδών και σεισμούς στον Άρη το 2021 και το 2022 – φαινόταν να επιβραδύνονται μεταξύ 5,4 και 8 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια. Υποθέτουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στην παρουσία νερού κρυμμένου μέσα σε πορώδη πετρώματα, καθώς τα σεισμικά κύματα ταξιδεύουν πιο αργά μέσα από υγρά υλικά, σε σχέση με τα πιο στερεά.
«Αυτό το “στρώμα χαμηλής ταχύτητας” είναι πιθανότατα πολύ πορώδης βράχος γεμάτος με υγρό νερό, όπως ένα κορεσμένο σφουγγάρι. Κάτι σαν τους υδροφορείς της Γης, όπου τα υπόγεια ύδατα διαρρέουν στους πόρους των βράχων», εξήγησε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Hrvoje Tkalčić, καθηγητής γεωφυσικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτό το νερό θα μπορούσε να αποτελεί την ποσότητα που έλειπε από προηγούμενους υπολογισμούς. «Η μελέτη μας δείχνει ότι είναι πιθανό μεγάλο μέρος αυτού του αρχαίου νερού να διέρρευσε μέσω των πορωδών επιφανειακών πετρωμάτων και να συγκρατήθηκε υπόγεια», δήλωσε ο Tkalčić. «Αυτό ταιριάζει επίσης με τις εκτιμήσεις για το “ελλείπον” νερό στον Άρη από άλλες μελέτες».
Χρειάζονται… τρυπάνια
Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι μεγάλες ποσότητες νερού ενδέχεται να είναι αποθηκευμένες κάτω από την επιφάνεια του Άρη σε μορφή πάγου, ενώ μια μελέτη του 2024 υποδηλώνει ότι υγρό νερό θα μπορούσε να είναι αποθηκευμένο μέσα σε βράχους σε βάθος 11,5 έως 20 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια.
Διαβάστε ακόμη:
Βροχές και χιόνια στον… Άρη – Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για το σχηματισμό του πλανήτη
Η πιθανή παρουσία υγρού νερού στον Άρη είναι συναρπαστική για τους επιστήμονες, καθώς το στοιχείο αυτό είναι απαραίτητο για τη ζωή όπως την γνωρίζουμε. Αν και αυτά τα πιθανά αποθέματα βαθιά κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη θα μπορούσαν να φιλοξενούν κάποια μορφή ζωής, δεν θα γνωρίζουμε αν το υγρό νερό όντως υπάρχει μέχρι να μπορέσουμε να τρυπήσουμε βαθιά μέσα στον Άρη και να το βρούμε οι ίδιοι.
«Απαιτούνται μελλοντικές αποστολές με σεισμογράφους και τρυπάνια για να επιβεβαιωθεί η παρουσία του νερού σε αυτά τα βάθη και να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία», δήλωσε ο Tkalčić.