ΚρήτηΤοπικές Ειδήσεις

Politico: Θα σταθεί ο πρώτος Αμερικανός Πάπας απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ;

Η υποστήριξη στο κονκλάβιο συγκεντρώθηκε γύρω από έναν ηγέτη που ενδέχεται να αμφισβητήσει την ατζέντα του Αμερικανού προέδρου, ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό.

Τις τελευταίες ημέρες πριν την μυστική ψηφοφορία  που οδήγησε στην εκλογή του πρώτου Αμερικανού ηγέτη της Καθολικής Εκκλησίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανήρτησε ένα AI μοντάζ που τον απεικόνιζε ως Πάπα, προκαλώντας καταδίκες — και αρκετή δυσαρέσκεια — στους κόλπους της Εκκλησίας.

Ήταν μόνο μία από τις πολλές τραμπικές παρεμβάσεις σε ένα κονκλάβιο στο οποίο δεν μπορούσε να αντισταθεί να εμπλακεί, αφού είχε ήδη επισκιάσει την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου με ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και είχε υποστηρίξει προτιμώμενους υποψηφίους για το παπικό αξίωμα.

Ένας καρδινάλιος είπε στο politico ότι οι κληρικοί ήταν «διστακτικοί» στο να εκλέξουν έναν Πάπα από την παγκόσμια υπερδύναμη. Ωστόσο, όταν οι 133 εκλέκτορες καρδινάλιοι απομονώθηκαν στη Σιστίνα την Τετάρτη για να εκλέξουν τον ηγέτη των Καθολικών, κατέληξαν όχι μόνο σε Αμερικανό, αλλά σε κάποιον που θα μπορούσε να αποτελέσει αντίβαρο στον παρορμητικό πρόεδρο των ΗΠΑ.

Δεν ήταν τυχαίο. Όταν οι καρδινάλιοι τελικά κατέληξαν στην εκλογή, οι προοδευτικοί εξ αυτών αναγνώριζαν ότι ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ, 69 ετών, γεννημένος στο Σικάγο και πρώην ιεραπόστολος, ήταν ένας ηγέτης που θα μπορούσε να εκφράσει μια εναλλακτική φωνή απέναντι στον Τραμπ. Ο Πρεβόστ ανακηρύχθηκε Πάπας Λέων ΙΔ’.

Αν και αυτό δεν ήταν ο βασικός λόγος της επιλογής, καθώς υπήρχαν εσωτερικά εκκλησιαστικά κριτήρια, το γεγονός ότι ο νέος Πάπας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντίβαρο στον Τραμπ θεωρήθηκε «επιπρόσθετο δώρο», σύμφωνα με έναν εκ των καρδιναλίων.

Και πράγματι, στα χαρτιά, ο Πάπας Λέων ΙΔ’ φαίνεται να αντιτίθεται σχεδόν σε όλα όσα εκπροσωπεί ο Τραμπ.

Ο νέος Πάπας αναμένεται, σύμφωνα με προοδευτικούς παρατηρητές, να συνεχίσει την ανθρώπινη και φιλελεύθερη προσέγγιση του Φραγκίσκου, προωθώντας την ανοχή της Εκκλησίας προς κοινωνικές ομάδες που παραδοσιακά περιθωριοποιούνταν.

Αντίθετα με την απομονωτική στάση του Τραμπ, ο Λέων ΙΔ’ αναμένεται επίσης να συνεχίσει την πολιτική του Φραγκίσκου, δίνοντας μεγαλύτερη φωνή σε τοπικές εκκλησίες σε Αφρική, Ασία και Λατινική Αμερική. Η στήριξη καρδιναλίων από αυτές τις αναδυόμενες περιοχές θεωρείται ότι έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην εκλογή του.

«Πολύ σημαντικό ζήτημα»

Ίσως το μεγαλύτερο σημείο διαφωνίας με τον Τραμπ είναι το μεταναστευτικό.

Ενώ ο πρόεδρος συνεχίζει τις μαζικές απελάσεις, ο Λέων ΙΔ’ είναι «υπέρ των μεταναστών, υπέρ των προσφύγων, υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων· στέκεται δίπλα στους φτωχούς», είπε καρδινάλιος στο politico. Ο ίδιος φέρει και περουβιανό διαβατήριο.

Ο εκκλησιαστικός ιστορικός Αλμπέρτο Μελλόνι δήλωσε: «Αποτελεί σίγουρα πρόβλημα για τον Τραμπ, καθώς εκπροσωπεί την Αμερική που ο Τραμπ αποστρέφεται — αυτήν που μιλάει ισπανικά». Μάλιστα, το γεγονός ότι ο Πάπας χρησιμοποίησε ισπανικά και ιταλικά και όχι αγγλικά στο πρώτο του μήνυμα θεωρήθηκε σκόπιμη ειρωνεία.

Ο καρδινάλιος Βάλτερ Κάσπερ, 92 ετών, δήλωσε ότι το μεταναστευτικό ήταν «πολύ σημαντικό ζήτημα» στις προ-κονκλάβιες συζητήσεις. Η μεταχείριση των μεταναστών από τον Τραμπ είναι «φρικτή», είπε.

Ο ίδιος ο Πάπας έχει εκφράσει την άποψή του δημόσια. Ένας λογαριασμός στο Χ δημοσίευσε δριμεία κριτική στην πολιτική Τραμπ για τη μετανάστευση. Στο πρώτο του μήνυμα, ο Λέων καταδίκασε «την εγκατάλειψη του ελέους και τις φρικτές παραβιάσεις της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Φωτογραφία ΑΡ

Η επούλωση του αμερικανικού «σχίσματος»

Η εκλογή του Πρεβόστ δεν ήταν μόνο θέμα Τραμπ. Αφορούσε και τη διαίρεση της Καθολικής Εκκλησίας στις ΗΠΑ, που έχει διχαστεί μεταξύ σκληροπυρηνικών προοδευτικών και παραδοσιακών MAGA υποστηρικτών.

Ορισμένοι καρδινάλιοι φοβούνται ότι η Εκκλησία των ΗΠΑ ίσως αποσχιστεί από τη Ρώμη. «Χωρίς την αμερικανική εκκλησία, δεν υπάρχει εκκλησία», είπε στο Politico άνθρωπος από το Βατικανό, χαρακτηρίζοντας την αμερικανική εκκλησία «σχισματική».

Ο Λέων ΙΔ’, γεννημένος στο Σικάγο, θεωρείται κατάλληλος να γεφυρώσει αυτό το χάσμα. Προσφάτως, φέρεται να σχεδιάζει να μεταφερθεί στο Αποστολικό Παλάτι, κάτι που ερμηνεύεται ως χειρονομία συμφιλίωσης με τους παραδοσιακούς.

Ο νέος Πάπας ενδέχεται επίσης να «επανερμηνεύσει» κάποιες προοδευτικές κινήσεις του Φραγκίσκου, όπως την ευλογία ομοφυλόφιλων ζευγαριών.

Ορισμένοι παραδοσιακοί ήδη ελπίζουν ότι ο Πρεβόστ θα υιοθετήσει πιο συμφιλιωτικό τόνο. Ο καθολικός καθηγητής φιλοσοφίας Έντουαρντ Φέιζερ είπε ότι, αν και οι θεολογικές του απόψεις είναι προοδευτικές, φαίνεται πιο «λογικός άνθρωπος» απ’ τον Φραγκίσκο.

Ο Πρεβόστ έχει ήδη συναντήσει τον καρδινάλιο Ρέιμοντ Μπερκ, σφοδρό επικριτή του Φραγκίσκου, ο οποίος είχε εκφράσει αντιρρήσεις για τον περιορισμό της παλαιάς λατινικής λειτουργίας.

Αυτή η κίνηση, ωστόσο, έχει προκαλέσει ανησυχία σε μετριοπαθείς, οι οποίοι φοβούνται ότι οι παραδοσιακοί ίσως γίνουν «δύναμη στην Εκκλησία», μετά τη συρρίκνωση της επιρροής τους επί Φραγκίσκου.

Οι σκληροπυρηνικοί του MAGA

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Πρεβόστ θα μπορέσει να ικανοποιήσει τους πιο φανατικούς του στρατοπέδου MAGA, οι οποίοι τον έχουν ήδη χαρακτηρίσει υπονομευτικό αριστεριστή λόγω των δηλώσεών του για τη μετανάστευση.

Η ακροδεξιά ακτιβίστρια Λόρα Λούμερ δήλωσε ότι είναι «ξύπνιος μαρξιστής Πάπας», «αντι-Τραμπ, αντι-MAGA, υπέρ των ανοιχτών συνόρων», και πως είναι «αηδιαστικό» που ηγείται του Βατικανού.

Ο Στιβ Μπάνον δήλωσε ότι η εκλογή του Λέοντα ΙΔ’ ήταν «η χειρότερη επιλογή για τους Καθολικούς του MAGA» και τη χαρακτήρισε «αντι-Τραμπ ψήφο των παγκοσμιοποιητών της Κουρίας».

Ο καρδινάλιος Χόλεριχ απάντησε: «Δεν εκλέξαμε έναν αντι-Τραμπ, εκλέξαμε έναν μαθητή του Ιησού». Ωστόσο, αναγνώρισε ότι «το γεγονός ότι είναι Αμερικανός πολίτης έχει επίσης τις συνέπειές του».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button