Στο πόδι οι αγρότες για τις σπείρες χαλκού – Περιπολίες πριν ρημάξει το βιος τους – ONLARISSA.GR Νέα Ειδήσεις Λάρισα

«Οι σπείρες χαλκού δρούνε ανενόχλητες κι εμείς παίζουμε κορώνα- γράμματα την επιβίωσή μας» ήταν η χθεσινή διαπίστωση- κραυγή απόγνωσης, αγρότη από την περιοχή του Ριζόμυλου, ο οποίος επικοινώνησε με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για να μεταφέρει την οργή του, για τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που λαμβάνει πλέον το φαινόμενο της κλοπής και καταστροφής μετασχηματιστών της ΔΕΗ στα χωράφια.
Η προτροπή του για ενδελεχή αναζήτηση στοιχείων για το τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή των παρακάρλιων κοινοτήτων ήταν αποκαλυπτική. Μέσα σ’ ένα μήνα περίπου έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας περίπου 30 μετασχηματιστές κατά μήκος των χωριών του κάμπου, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί κατεστραμμένοι και οι στύλοι που έχουν τοποθετηθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να γίνεται η ηλεκτροδότηση.
Παραγωγικά χωράφια κινδυνεύουν να μείνουν απότιστα, αφού οι μετασχηματιστές χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία των γεωτρήσεων. Δεν φτάνει που οι αγρότες φέτος θα παίρνουν με «δελτίο» το νερό για να ποτίζουν τις καλλιέργειές τους, κινδυνεύουν να μείνουν και εκτός αρδευτικού συστήματος εξαιτίας των κλοπών.
Θα προχωρήσουν σε περιπολίες
Θιγόμενοι αγρότες λένε πως στο Αστυνομικό Τμήμα Βελεστίνου το τελευταίο διάστημα έχουν υποβληθεί αρκετές αναφορές για κλοπές και καταστροφές μετασχηματιστών. Οι παραγωγοί βέβαια είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν την συγκεκριμένη αναφορά, διότι σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να βρεθούν οι ίδιοι αντιμέτωποι με τον νόμο, με τον ΔΕΔΔΗΕ να ζητάει ευθύνες για τις φθορές που έχουν σημειωθεί.
«Ποιοι είναι οι δράστες είναι γνωστό. Το θέμα είναι πως δε γίνεται τίποτα και δεν συλλαμβάνονται, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν ακάθεκτοι το “έργο” τους» σημείωσε αγρότης σε απόγνωση από το Ριζόμυλο.
Εξάλλου, καλά πληροφορημένες πηγές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ λένε πως είναι πλέον θέμα χρόνου συνάδελφοί του στο Στεφανοβίκειο να ξεκινήσουν περιπολίες, προκειμένου να «προστατεύσουν το βιός τους».
«Η αγανάκτηση μας είναι μεγάλη. Οι συνεχείς κλοπές έχουν γίνει μάστιγα, οι ζημιές ανέρχονται σε χιλιάδες ευρώ, ενώ δημιουργούνται και προβλήματα στην άρδευση. Νιώθουμε ανυπεράσπιστοι απέναντι στις σπείρες που λυμαίνονται τον κόπο μας», ανέφερε σε κλίμα αγανάκτησης ο συνομιλητής μας.
Οι κάτοικοι στα παρακάρλια είναι αγανακτισμένοι από την ασύδοτη δράση των κακοποιών καθώς η παραβατικότητα κάποιων έχει ξεπεράσει κάθε όριο το τελευταίο διάστημα αφού οι δράστες λεηλατούν τα αντλιοστάσιά τους, ολοένα και συχνότερα.
Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε όριο και ζητάνε να υπάρξει αύξηση της αστυνόμευσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μείζον αυτό πρόβλημα.
Υπενθυμίζεται πως μόλις πριν από λίγες μέρες το αστυνομικό δελτίο «απασχόλησε» η καταστροφή μετασχηματιστή του ΔΕΔΔΗΕ σε αγροτική έκταση στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου, γεγονός που επιβεβαιώνει την εκτεταμένη δράση των κλεφτών.
Υποπτα φορτηγάκια «οργώνουν» τον κάμπο
«Όταν οι αγρότες είναι ή έξω στα χωράφια δεν έχουμε κλοπές. Μόλις αρχίζουν να αραιώνουν γίνεται χαμός» η κατάσταση που περιγράφουν οι ίδιοι οι παραγωγοί.
Στο κλίμα αυτό καταγγέλλουν πως «ύποπτα φορτηγάκια κυκλοφορούν στον κάμπο» και καλούν τις αρχές να αυξηθούν οι έλεγχοι στα φορτία που μεταφέρουν.
Όπως αποκαλύπτουν κατά καιρούς έχουν εντοπιστεί φορτωμένα αγροτικά οχήματα με παλιοσίδερα, μετασχηματιστές της Δ.Ε.Η. και ποσότητες χαλκού, γίνονται συλλήψεις. Οι δράστες οδηγούνται στη δικαιοσύνη και μόλις αφήνονται ελεύθεροι το «πάρτι συνεχίζεται», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο να είναι αδύνατη η άρδευση πολλών γεωργικών εκτάσεων το επόμενο διάστημα.
Υπογραμμίζεται πως το κόστος για κάθε μετασχηματιστή υπολογίζεται από 5.000 έως 6.000 ευρώ ο καθένας, χωρίς να συνυπολογίζεται το κόστος τοποθέτησης νέων.
Το ερώτημα είναι πως δρουν αυτές οι ομάδες «κυνηγών» των μετασχηματιστών, αφού για το ξήλωμα τους, απαιτείται ομαδική δουλειά. Οι δράστες, αφού εντοπίσουν σε απομακρυσμένες και απόμερες αγροτικές περιοχές μετασχηματιστές του δικτύου της ΔΕΗ, τους καταστρέφουν και αφαιρούν τα χάλκινα στοιχεία τους. Στη συνέχεια πωλούν τον χαλκό και κερδίζουν κάποια χρήματα. Από αυτή τη διαδικασία, μπορούν να κερδίσουν 300 ή 400 ευρώ το πολύ. Για να αφαιρέσουν τους μετασχηματιστές, σκαρφαλώνουν στις στύλους της ΔΕΗ, τους δένουν με σχοινιά και ύστερα τους τραβούν για να πέσουν. Αφαιρούν το χάλκινο μέρος και το πωλούν. Ο μετασχηματιστής καταστρέφεται, αφού δεν μπορεί να επιδιορθωθεί.
Πηγή: taxydromos.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις