Και τα ναυπηγεία Χαλκίδας στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της εθνικής άμυνας

Στον σχεδιασμό του υπουργείου Αμυνας προβλέπονται μεγάλες μονάδες κρούσης, όπως φρεγάτες, κορβέτες, Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνόμενων βλημάτων, όσο και παράκτια περιπολικά, νέα υποβρύχια, μικρότερα πλοία υποστήριξης και ευρύ πρόγραμμα αναβαθμίσεων, καθώς και μη επανδρωμένα μέσα
Η «υπαρκτή απειλή», για την οποία πολλάκις έχει προειδοποιήσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, εδράζεται σε μεγάλο βαθμό στον κίνδυνο από θαλάσσης, τον οποίο έρχεται να προλάβει αποφασιστικά ο νέος ελληνικός στόλος, ο οποίος θα έχει σχηματοποιηθεί στο τέλος της επόμενης δεκαετίας. Με ορίζοντα το 2035, η Ελλάδα θα κατατάσσεται αναντίρρητα στις ηγέτιδες ναυτικές δυνάμεις της Μεσογείου.
Στον σχεδιασμό του Πολεμικού Ναυτικού έχουν προβλεφθεί τόσο μεγάλες μονάδες κρούσης, όπως φρεγάτες, κορβέτες, Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνόμενων βλημάτων (ΤΠΚ), όσο και παράκτια περιπολικά, νέα υποβρύχια, μικρότερα πλοία υποστήριξης και ευρύ πρόγραμμα αναβαθμίσεων, καθώς και μη επανδρωμένα μέσα, συνθέτοντας ένα νοητό αποτελεσματικό φράγμα στον υδάτινο ορίζοντα.
Στο παιχνίδι όλα τα ναυπηγεία
Ηδη η τελευταία συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ άναψε το πράσινο φως για την απόκτηση της τέταρτης φρεγάτας FDI (Belharra), με στόχο να φέρει στρατηγικά όπλα (SCALP Naval), καθώς φέρεται να έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη των χωρών που μετέχουν στην κοινοπραξία κατασκευής τους. Πρόθεση του Πενταγώνου είναι να φέρουν στρατηγικά όπλα οι τρεις από τις τέσσερις φρεγάτες FDI, επαυξάνοντας στον μέγιστο βαθμό τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού. Σε επίπεδο κόστους, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκονται υπηρεσιακές διαβουλεύσεις για το κόστος απόκτησης της νέας φρεγάτας, ώστε να υπάρξει περιθώριο έκπτωσης υπέρ της ελληνικής πλευράς.
Την ίδια στιγμή, εκτός από τις τέσσερις φρεγάτες FDI, εντός του έτους θα εκκινήσει, κατά πληροφορίες, η αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ-200HN, με τη συμμετοχή των ελληνικών ναυπηγείων. Αλλωστε, το Πεντάγωνο δεν υπαναχωρεί ούτε χιλιοστό από την πρόθεση για ελληνική συμμετοχή σε ποσοστό 25% στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, ενώ ζητούμενο παραμένει οι εργασίες για τον νέο στόλο να εξελιχθούν και στα τέσσερα ναυπηγεία της χώρας (Ελευσίνα, Σαλαμίνα, Σκαραμαγκάς και Χαλκίδα).
Πρόγραμμα εκσυγχρονισμού θα υπάρξει και για τα ΤΠΚ (Πυραυλάκατοι) με ταυτόχρονη πρόσκτηση νέων σκαφών, την ώρα που το Πολεμικό Ναυτικό αξιοποιεί τις διμερείς συνεργασίες του στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης πόρων για τα αναλώσιμα. Αυτό το νόημα είχε η πρόσφατη επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΝ, αντιναυάρχου Δημητρίου Κατάρα, στην Αίγυπτο, εξασφαλίζοντας κρατικά αιγυπτιακά καύσιμα για τις ελληνικές φρεγάτες, με το Πολεμικό Ναυτικό να εξοικονομεί 80.000 ευρώ μόνο από την απουσία μεσάζοντα στον τελευταίο ανεφοδιασμό της φρεγάτας «Υδρα», στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο Πρόγραμμα «Ασπίδες».