ΚρήτηΤοπικές Ειδήσεις

Εκτός ελέγχου σοβιετικό διαστημικό σκάφος μπορεί να συντριβεί και στην Ελλάδα σε λίγες ημέρες, προειδοποιούν ειδικοί

Ένα χαμένο σοβιετικό  σκάφος κατευθύνεται πίσω στη Γη, 50 χρόνια μετά την εκτόξευσή του στο διάστημα. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι ένα τμήμα 500 κιλών του δορυφόρου Kosmos 482 μπορεί να προσκρούσει στον πλανήτη μας ανάμεσα στις 9 και 13 Μαΐου.

Ένας αστρονόμος αποκάλυψε πού θα μπορούσε να προσγειωθεί αυτό το τεράστιο διαστημικό σκουπίδι.

Τα κακά νέα είναι ότι η Ελλάδα και μαζί ολόκληρη η Ευρώπη, μαζί με όλες τις πολυπληθείς πόλεις του κόσμου, βρίσκεται ακριβώς στην πιθανή τροχιά πρόσκρουσης.
Και για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, ακόμη και οι ειδικοί δεν είναι βέβαιοι για το πού ή πότε ακριβώς θα πέσει.

Ο καθηγητής Μάρκο Λανγκμπρόγκ  παρατηρητής δορυφόρων και αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Delft, προβλέπει ότι το σκάφος θα προσγειωθεί μεταξύ των γεωγραφικών πλατών 52° Βόρειο και 52° Νότιο.

Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε περιοχή στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη εκτός της Σκανδιναβικής χερσονήσου διατρέχει κίνδυνο.

Ανησυχητικά, αν προσκρούσει σε κατοικημένη περιοχή, ο Λανγκμπρόγκ  προειδοποιεί ότι το εκτός ελέγχου σκάφος μπορεί να αποδειχθεί θανάσιμο.

Ο δορυφόρος Kosmos 482 εκτοξεύτηκε το 1972 από την ΕΣΣΔ για να συλλέξει πληροφορίες για την Αφροδίτη.
Ωστόσο, μετά από βλάβη στον κινητήρα, το σκάφος δεν κατάφερε να βγει από την τροχιά της Γης και διασπάστηκε σε τέσσερα κομμάτια.

Δύο από αυτά τα κομμάτια κάηκαν πάνω από τη Νέα Ζηλανδία μέσα σε λίγες μέρες — αν και η ΕΣΣΔ τότε αρνήθηκε κάθε εμπλοκή.

Οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι ένα αντικείμενο που κινείται προς τη Γη με ταχύτητα 17.000 μίλια/ώρα είναι το επιστρεφόμενο όχημα του Kosmos 482, το τελευταίο εναπομείναν κομμάτι του σκάφους.

Αν και είναι νωρίς για ακριβή πρόβλεψη του σημείου πρόσκρουσης, ο Λανγκμπρόγκ  λέει ότι θα πέσει εντός της ζώνης των 52° βόρεια ή νότια του ισημερινού.

Αυτό περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο των κατοικημένων περιοχών του πλανήτη και όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου.

Το σημείο πρόσκρουσης πιθανότατα θα αλλάζει συνεχώς μέχρι και την ημέρα της εισόδου, λόγω της ηλιακής δραστηριότητας που μπορεί να εκτρέψει την πορεία του.

Παρομοίως, η χρονική στιγμή της εισόδου είναι ακόμη αβέβαιη, αν και οι περισσότερες προβλέψεις συγκλίνουν γύρω στις 10 ή τα ξημερώματα της 11ης Μαΐου.

Ο Λανγκμπρόγκ  σημειώνει: «Οι κίνδυνοι δεν είναι ιδιαίτερα υψηλοί — αλλά δεν είναι και μηδενικοί

Δυστυχώς, επειδή το κέλυφος του σκάφους είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο για να αντέχει στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, είναι πολύ πιθανό να επιβιώσει από την είσοδο στην ατμόσφαιρα της Γης ολόκληρο.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην διαλυθεί όπως άλλα διαστημικά σκουπίδια και να προσκρούσει στην επιφάνεια της Γης.

Ο αστρονόμος καθηγητής Τζόναθαν Μακντάουελ, ο οποίος παρακολουθεί τις επανεισόδους δορυφόρων, έγραψε σε blog:

«Το όχημα είναι συμπαγές αλλά αδρανές και δεν περιέχει πυρηνικά υλικά. Δεν υπάρχει λόγος για μεγάλη ανησυχία — αλλά σίγουρα δεν θα θέλατε να σας πέσει στο κεφάλι

Πρόσθεσε επίσης: «Οι πιθανότητες να χτυπήσει κάποιον είναι περίπου μία στις μερικές χιλιάδες

Μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης ο Μακντάουελ συμπλήρωσε: «Αν αυτό προκαλέσει ζημιές — ή ακόμη χειρότερα, τραυματισμό — η Ρωσική κυβέρνηση θα είναι νομικά υπεύθυνη

Παρά τα παραπάνω, οι πιθανότητες να πέσει στο σπίτι σας είναι εξαιρετικά μικρές.

KOSMOS 482

Το πιο πιθανό σενάριο είναι να καταλήξει στους ωκεανούς, που καλύπτουν πάνω από το 70% της επιφάνειας της Γης.

Και συμπληρώνει:  «Αν ρίξετε κάτι τυχαία στη Γη, η πιθανότητα να χτυπήσει κάποιον είναι μία στις 10.000.
Η πιθανότητα να χτυπήσει εσάς προσωπικά είναι μία στα 10 δισεκατομμύρια — ή και μικρότερη

ΧΑΡΤΗΣ ΚΟΣΜΟΣ 482
Η ζώνη πέριξ του ισημερινού που βρίσκεται μεταξύ 52 βόρειου και 52 νότιου γεωγραφικού πλάτους και συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι η ζώνη πρόσκρουσης του διαστημικού σκάφους.

Κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητα 17.000 μίλια/ώρα, το σκάφος θα περιβάλλεται από κρουστικό κύμα και πύρινη σφαίρα λόγω της συμπίεσης της ατμόσφαιρας.

Η τριβή με την ατμόσφαιρα θα επιβραδύνει την κάψουλα σε ταχύτητα πρόσκρουσης 145–157 μίλια/ώρα.

Αν και το σκάφος ήταν εξοπλισμένο με αλεξίπτωτο, κάποιοι αστρονόμοι πιστεύουν ότι δεν λειτουργεί πλέον.

Ο Ολλανδός παρατηρητής δορυφόρων Ραλφ Βάντεμπεργκ κατάφερε να καταγράψει τις πρώτες υψηλής ανάλυσης εικόνες του σκάφους σε τροχιά.

Μιλώντας στο Space.com, ο Βάντεμπεργκ είπε: «Πολλά καρέ φαίνεται να δείχνουν ένα συμπαγές σφαιρικό αντικείμενο, αλλά μερικά αποκαλύπτουν μια αχνή επιμήκη δομή στη μία πλευρά.»

Εικάζει ότι αυτή η δομή ίσως είναι το αλεξίπτωτο, ήδη αναπτυγμένο σε τροχιά.
Αν ισχύει, τότε θα καταστραφεί κατά την επανείσοδο και δεν θα επιβραδύνει την πρόσκρουση.

Ο Μακντάουελ λέει ότι η κάψουλα θα “καρφωθεί στο έδαφος” σαν ένα αυτοκίνητο που πέφτει από τον ουρανό με 160-320 χλμ./ώρα.

KOSMOS 482

Ωστόσο, ο Λανγκμπρόγκ  δηλώνει ότι έχει σοβαρές αμφιβολίες για το αν οι εικόνες επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη του αλεξιπτώτου.

Αν ο Kosmos 482 επιβραδύνει αρκετά ώστε να επιβιώσει την είσοδο, τότε η κάψουλα μπορεί να ανακτηθεί και να μελετηθεί ή να διατηρηθεί.

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαστημικά σκουπίδια καταλήγουν σε κατοικημένες περιοχές.

Πέρυσι, φλεγόμενα συντρίμμια πυραύλου συνετρίβησαν σε χωριό της Κένυας — ευτυχώς χωρίς τραυματισμούς.

Και ένα κομμάτι μεγέθους smartphone από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό δεν κάηκε όπως αναμενόταν και έπεσε μέσα από τη στέγη σπιτιού στη Φλόριντα.

Το 2019, ένας δορυφόρος της Samsung συνετρίβη στην αυλή οικογένειας στο Μίσιγκαν, παραμένοντας σε εντυπωσιακά καλή κατάσταση.

KOSMOS 482

Ο καθηγητής Τζέιμς Μπλέικ, ερευνητής διαστημικών απορριμμάτων στο Πανεπιστήμιο του Γουόρικ, δήλωσε ότι χιλιάδες ενεργοί και ανενεργοί δορυφόροι περιφέρονται γύρω από τη Γη:

«Αυτό είναι το αναπόφευκτο τέλος για τα ανεξέλεγκτα διαστημικά σκάφη και συντρίμμια που δεν μπορούν πλέον να αντισταθμίσουν την τριβή της ατμόσφαιρας», είπε.
«Οι φορείς ενθαρρύνονται να επιταχύνουν την επανείσοδο των ανενεργών δορυφόρων τους για να διατηρήσουν τον διαστημικό χώρο καθαρό για μελλοντικές αποστολές

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button