ΚρήτηΤοπικές Ειδήσεις

Ηράκλειο: Ψήφισμα κατά της συρρίκνωσης οικισμών από το Δημοτικό Συμβούλιο – Αντίθετο το «Δικαίωμα στην Πόλη» στο νέο ΠΔ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, έπειτα από εισήγηση του δημάρχου Αλέξη Καλοκαιρινού και της παράταξης «Δικαίωμα στην Πόλη», ενέκρινε ψήφισμα κατά του Προεδρικού Διατάγματος για τη συρρίκνωση των ορίων οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων. Το ψήφισμα εκφράζει την ανησυχία για τις συνέπειες στην τοπική ανάπτυξη, την ιδιοκτησία και τη συνταγματικότητα του μέτρου, ζητώντας νομοθετική παρέμβαση και ενίσχυση του ρόλου των δήμων στον πολεοδομικό σχεδιασμό

Σαφές μήνυμα αντίθεσης έστειλε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου απέναντι στο Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει τη συρρίκνωση των ορίων οικισμών με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων. Μετά από εισήγηση του δημάρχου Αλέξη Καλοκαιρινού, εκ μέρους της δημοτικής παράταξης «Δικαίωμα στην Πόλη», εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ψήφισμα που κάνει λόγο για σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της υπαίθρου, την κατοικία και την ασφάλεια δικαίου. Παρόντες στη συνεδρίαση, κατόπιν πρόσκλησης, ήταν τεχνικοί και θεσμικοί εκπρόσωποι που τοποθετήθηκαν εκτενώς επί του ζητήματος, τονίζοντας τη σημασία άμεσης νομοθετικής παρέμβασης.

Ειδικότερα, έπειτα από εισήγηση του Δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού εκ μέρους της Δημοτικής Παράταξης «Δικαίωμα στην πόλη», το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, κατά πλειοψηφία, εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα: 

Εκφράζει την εναντίωσή του στη συρρίκνωση των ορίων οικισμών, όπως προδιαγράφεται με το ΠΔ με αρ. 11/15-4-25(ΦΕΚ 194/Δ/15.04.25). 

Με το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα, που αφορά στους οικισμούς με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, ένα ζωτικό μέρος τη νόμιμης δόμησης που βρισκόταν εντός των ορίων των οικισμών, τίθεται αιφνιδίως εκτός αυτών.

Η εφαρμογή του ΠΔ θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάσχεση της οικιστικής ανάπτυξης, την αναστολή επενδύσεων, την περαιτέρω συγκέντρωση πληθυσμού στις πόλεις με ένταση της στεγαστικής κρίσης και ανατροπή της ισόρροπης ανάπτυξης της υπαίθρου. 
Το ΠΔ 11/15-4-25 εγείρει ζήτημα ασφάλειας δικαίου και τίθεται ερώτημα συνταγματικότητάς του (αρ. 17 Συντάγματος, για προστασία της ιδιοκτησίας από το ελληνικό κράτος). Από ιδιοκτησίες για τις οποίες καταβάλλεται επί δεκαετίες ΕΝΦΙΑ και από ενυπόθηκα ακίνητα αφαιρείται η δυνατότητα οικοδόμησης, και ως συνέπεια απομειώνεται δραστικά η αξία τους. 

Για τους λόγους αυτούς, το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά την θεραπεία των αιτιών των ως άνω αρνητικών επιπτώσεων με νόμο, με πρώτιστο μέλημα την άρση της συρρίκνωσης των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων.  

Οφείλεται να αποδοθεί αρμοδιότητα στους δήμους για τον καθορισμό των ορίων μέσω των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, στη βάση επιστημονικών χωρικών κριτηρίων, με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος και με γνώμονα την ασφάλεια δικαίου και την ισόρροπη ανάπτυξη. 

Ταυτόχρονα προβάλλεται  η άμεση ανάγκη σειράς νομοθετικών ρυθμίσεων αφενός προστασίας των θιγόμενων ιδιοκτησιών και αφετέρου δραστικών μειώσεων των διαδικασιών έγκρισης ή και εφαρμογής των πολεοδομικών μελετών από τους Δήμους στα πλαίσια των εκπονουμένων Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου παρευρέθηκαν, έπειτα από πρόσκληση του Αλέξη Καλοκαιρινού, και τοποθετήθηκαν εξηγώντας τα νέα δεδομένα ο Πρόεδρος  του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργος Ταβερναράκης, ο μελετητής του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Ηρακλείου Γιώργος Αλεξάκης και η προϊσταμένη της Πολεοδομίας του Δήμου Ηρακλείου Μαίρη Φραγκιουδάκη.

Ακολουθούν τα βίντεο με τις τοποθετήσεις

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button