Αποκρυπτογραφήθηκαν ιερογλυφικά 3.300 ετών χαραγμένα σε αιγυπτιακό οβελίσκο στο Παρίσι

Ιερογλυφικά που βρίσκονται χαραγμένα στον αιγυπτιακό οβελίσκο της πλατείας Κονκόρντ αποκρυπτογραφήθηκαν από αρχαιολόγους στο Παρίσι. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για μία «προπαγάνδα» εξύμνησης του Φαραώ Ραμσή Β΄.
Ο οβελίσκος φαίνεται πως κατασκευάστηκε την περίοδο του Ραμσή Β΄, ο οποίος κυβέρνησε την Αίγυπτο από το 1279 π.Χ. έως το 1213 π.Χ. Ο οβελίσκος δώθηκε το 1830 στη Γαλλία από τον σουλτάνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Μυστικά μηνύματα
Μερικά από αυτά τα ιερογλυφικά εντοπίστηκαν για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2021, όταν ο οβελίσκος περιβαλλόταν από σκαλωσιές ανακαίνισης.
Εκείνη την εποχή, δόθηκε άδεια στον Αιγυπτιολόγο Jean-Guillaume Olette-Pelletier να καταγράψει μερικές από τις υψηλότερες επιγραφές κοντά στην κορυφή της χρυσής πυραμίδας.
Οι μυστικές επιγραφές στο μνημείο, ηλικίας 3.300 ετών, προορίζονταν μόνο για τα μάτια της αιγυπτιακής αριστοκρατίας σύμφωνα με τον αιγυπτιολόγο.
Σύμφωνα με τον επιστήμονα, η δυτική πλευρά του οβελίσκου ήταν αρχικά στραμμένη προς τον Νείλο, με τις επιγραφές που βρίσκονταν κοντά στην κορυφή του, να είναι ορατές στους ανθρώπους που ταξίδευαν στον ποταμό.
Οι επιγραφές, σύμφωνα με τη μελέτη, αναφέρουν ότι ο Ραμσής Β΄«είχε επιλεγεί από τους θεούς, ότι είχε θεϊκή υπόσταση και ως εκ τούτου είχε το δικαίωμα να κυβερνήσει την Αίγυπτο».
Οι εικόνες σε αυτό το τμήμα του οβελίσκου, ο οποίος έχει ύψος 23 μέτρα, απεικονίζουν τον Ραμσή Β΄ να κάνει προσφορές στον θεό Άμμωνα.
«Αυτά τα μηνύματα αποτελούν μια μορφή προπαγάνδας υπέρ του κατασκευαστή του, Φαραώ Ραμσή Β΄», αναφέρει ο Olette-Pelletier.
Ο Αιγυπτιολόγος δήλωσε πως αποκρυπτογράφησε συνολικά επτά μυστικά μηνύματα που ήταν χαραγμένα στο μνημείο.
Τρισδιάστατη αποκρυπτογράφηση
Σύμφωνα με τον επιστήμονα, τα ευρήματα ρίχνουν περαιτέρω φως σε μια μέθοδο αποκρυπτογράφησης που ονομάζεται «τρισδιάστατη κρυπτογραφία». Με αυτήν τη μέθοδο, κάποια μηνύματα μπορούν να φανούν μόνο από μια συγκεκριμένη γωνία.
Ο οβελίσκος περιέχει δύο σειρές ιερογλυφικών που θα μπορούσαν να δώσουν διαφορετικά μηνύματα ανάλογα με την κατεύθυνση από την οποία διαβάζονται.
Ο Olette-Pelletier αναφέρει για παράδειγμα πως μια επιγραφή του οβελίσκου από τη μία κατεύθυνση, καταγράφει το πλήρες όνομα του Ραμσή Β’ ενώ από την άλλη γράφει «ότι είχε αιώνια ζωή».