ΘεσσαλίαΤοπικές Ειδήσεις

Ιδρύεται «Επάνοδος» στη Μαγνησία – Τι ανακοινώνει ο Μητσοτάκης – ONLARISSA.GR Νέα Ειδήσεις Λάρισα

Ένα χρόνο αφότου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων με αποστολή τη σύνταξη μιας εθνικής στρατηγικής κατά της βίας και της ανήλικης παραβατικότητας, το πόρισμα των 150 σελίδων αποκαλύπτεται σήμερα στις 10:00, παρουσία του ίδιου. Στις 12:30 θα ακολουθήσει αναλυτική συνέντευξη Τύπου με τους αρμόδιους υπουργούς.

Η στρατηγική αυτή, προϊόν εργασίας της Εθνικής Επιτροπής υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Βάσως Αρτινοπούλου και με τον συντονισμό του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, προσεγγίζει το ζήτημα από τη σκοπιά της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού. Περιλαμβάνει αναλυτικά ευρήματα, δείκτες και κατευθυντήριες γραμμές για παρεμβάσεις της Πολιτείας. Ως προς την κράτηση, ζητούν την προσθήκη διατάξεων στη σωφρονιστική νομοθεσία για τη χωριστή κράτηση της ηλικιακής ομάδας 15-18 ετών.

Επίσης, τη μετεγκατάσταση των ανήλικων κρατουμένων του Ειδικού Αγροτικού Σωφρονιστικού Καταστήματος Νέων Κασσαβέτειας και των Ειδικών Σωφρονιστικών Καταστημάτων Νέων Βόλου και Αυλώνα σε κατάλληλες δομές. Ακόμα, τον διαχωρισμό στην κράτηση ανηλίκων με βάση το φύλο, το αναπτυξιακό στάδιο και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, όπως απεξάρτηση και ψυχιατρική παρακολούθηση. Τέλος, την παροχή υπηρεσιών σωματικής, ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης, δραστηριοτήτων και ψυχαγωγίας, επικοινωνίας και κοινωνικής ένταξης.

Κλιμάκωση της Βίας και της Παραβατικότητας

Το φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας εμφανίζει αυξητική πορεία το 2023 και το 2024, με μεγαλύτερη συμμετοχή κοριτσιών, μικρότερη ηλικία εμπλεκόμενων και συχνότερη υποτροπή. Οι κυριότερες παραβάσεις αφορούν κλοπές, σωματικές βλάβες, ληστείες και λιγότερο βιασμούς. Την ίδια στιγμή, διπλασιάστηκαν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στο πρώτο εννιάμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Αν και η σχολική βία φαίνεται να παρουσιάζει μείωση μεταξύ 2010-2022, η βία στον ψηφιακό χώρο –όπως ο διαδικτυακός εκφοβισμός– καταγράφει αύξηση, καθώς τα παιδιά εκτίθενται περισσότερο στους κινδύνους του Διαδικτύου.

Εκπαίδευση και Πρόληψη στο Επίκεντρο

Η έκθεση αναγνωρίζει βήματα που έχουν ήδη γίνει, όπως ο περιορισμός των κινητών στις σχολικές αίθουσες και η εισαγωγή ψηφιακών εργαλείων όπως το SafeYouth και το Panic Button. Ωστόσο, οι ειδικοί προτείνουν επιπλέον μέτρα, όπως:

Εκπαίδευση στην ειρηνική επίλυση διαφορών

Υποχρεωτική κοινωνική εργασία για μαθητές που εκφοβίζουν
Ενίσχυση των σχολικών συμβούλων με σταθερή φυσική παρουσία
Προτείνεται επίσης η ίδρυση Τεχνικών Γυμνασίων, στα πρότυπα των ΕΠΑΛ, σε περιοχές με υψηλή σχολική διαρροή, για την παροχή εναλλακτικών διαδρομών στους μαθητές με χαμηλές επιδόσεις.

Εστίαση στην Οικογένεια και το Ψηφιακό Περιβάλλον
Για την ενδοοικογενειακή βία, οι επιστήμονες δίνουν έμφαση στην “θετική γονεϊκότητα”, ζητώντας την ανάπτυξη εκπαιδευτικών και υποστηρικτικών προγραμμάτων για γονείς, καθώς και τη δημιουργία ξενώνων άμεσης φιλοξενίας για ανήλικα θύματα κακοποίησης. Παράλληλα, προτείνουν τη δημιουργία Κοινωνικών Υπηρεσιών στα Πρωτοδικεία για την ταχεία διερεύνηση περιστατικών κακοποίησης.

Στον ψηφιακό χώρο, εισηγούνται την ψηφιακή ενηλικίωση στα 15 έτη και την εφαρμογή μηχανισμών επαλήθευσης ηλικίας. Ένα από τα εργαλεία που προτείνονται είναι το Kids Wallet, ήδη παρουσιασμένο στη Βουλή.

Από την Καταστολή στην Αποκατάσταση

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην προώθηση της αποκαταστατικής δικαιοσύνης, αντί της ποινικοποίησης. Προτείνονται:

Οικογενειακή συμβουλευτική για ανήλικους παραβάτες και τις οικογένειές τους
Δημιουργία δομών φιλοξενίας και θεραπευτικής παρέμβασης για παιδιά χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον

Επαναπροσδιορισμός του σωφρονιστικού πλαισίου για ανήλικους

Προτείνεται ακόμη ο διαχωρισμός των ανηλίκων κρατουμένων ανά ηλικία, φύλο και ανάγκες, καθώς και η μετεγκατάστασή τους από υπάρχοντα σωφρονιστικά ιδρύματα σε πιο κατάλληλες δομές. Έμφαση δίνεται στην εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση και την προετοιμασία για κοινωνική επανένταξη, με ενίσχυση του φορέα «ΕΠΑΝΟΔΟΣ» και δημιουργία τοπικών παραρτημάτων, ένα εκ των οποίων και στον Βόλο!

Κοινωνική Ευθύνη και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Η έκθεση καλεί τα ΜΜΕ και τις προσωπικότητες του δημόσιου λόγου (influencers, καλλιτέχνες, αθλητές) να συμμετάσχουν ενεργά σε εκστρατείες κατά της βίας και υπέρ της κοινωνικής υπευθυνότητας, επενδύοντας σε πρότυπα και θετικά μηνύματα για τους νέους.

Η παρουσίαση της στρατηγικής σήμερα αποτελεί αφετηρία για την υλοποίηση ενός συνεκτικού, πολυεπίπεδου σχεδίου αντιμετώπισης της παιδικής και νεανικής βίας — ενός φαινομένου που δεν αντιμετωπίζεται μεμονωμένα, αλλά μέσα από συντονισμένη και διεπιστημονική παρέμβαση.

Πηγή: thenewspaper.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button