Κεντρική ΜακεδονίαΜακεδονίαΤοπικές Ειδήσεις

Η τεχνητή νοημοσύνη στην τέχνη: Ένα νέο δημιουργικό σύνορο

 

 

 

 

Ωστόσο, με την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης (AI), τα όρια στην τέχνη επαναπροσδιορίζονται. Σήμερα, η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι μόνο ένα εργαλείο αλλά και ένας συνεργάτης, ένας δημιουργός, ακόμη και ένας κριτικός στον κόσμο της τέχνης. Αυτή η εξέλιξη εγείρει συναρπαστικά ερωτήματα σχετικά με τη συγγραφή, την πρωτοτυπία και τον ίδιο τον ορισμό της τέχνης.

 

 

Η ανάδυση της τέχνης που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη

Η τέχνη που δημιουργείται από την ΤΝ περιλαμβάνει συνήθως αλγορίθμους μηχανικής μάθησης, ιδίως μοντέλα βαθιάς μάθησης, που αναλύουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων -εικόνες, πίνακες, στυλ και μοτίβα. Ένα από τα πιο δημοφιλή μοντέλα σε αυτόν τον τομέα είναι το Generative Adversarial Network (GAN). Τα GAN αποτελούνται από δύο νευρωνικά δίκτυα: ένα που δημιουργεί εικόνες (η γεννήτρια) και ένα άλλο που τις αξιολογεί (ο διαχωριστής). Μέσω αυτής της αντιθετικής διαδικασίας, το σύστημα ΤΝ «μαθαίνει» να παράγει όλο και πιο πειστικά έργα τέχνης.

Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι το πορτρέτο με τίτλο Edmond de Belamy, που δημιουργήθηκε από την καλλιτεχνική κολεκτίβα Obvious με έδρα το Παρίσι χρησιμοποιώντας ένα GAN. Το πορτραίτο πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Christie’s το 2018 έναντι 432.500 δολαρίων, προκαλώντας παγκόσμια συζήτηση σχετικά με την αξία και τη συγγραφή της τέχνης τεχνητής νοημοσύνης. Ήταν ο αλγόριθμος, οι προγραμματιστές ή το σύνολο δεδομένων που θα έπρεπε να πιστωθεί; Αυτό σηματοδότησε ένα σημείο καμπής, δείχνοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει έργα άξια σοβαρής προσοχής και εμπορικής επιτυχίας.

 

 

Η ΤΝ ως δημιουργικός συνεργάτης

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν παράγει μόνο αυτόνομα έργα τέχνης- ενεργεί όλο και περισσότερο ως συνεργάτης στη δημιουργική διαδικασία. Καλλιτέχνες όπως ο Refik Anadol χρησιμοποιούν την ΤΝ για να μετατρέψουν μεγάλα σύνολα δεδομένων -όπως τα πρότυπα του καιρού, την κυκλοφορία στην πόλη ή τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων- σε καθηλωτικές οπτικές εγκαταστάσεις. Ο Anadol περιγράφει το έργο του ως μια συνεργασία μεταξύ της νοημοσύνης της μηχανής και της ανθρώπινης φαντασίας, επιτρέποντας στα δεδομένα να γίνουν μέσο έκφρασης.

Παρομοίως, η συνθέτης και τεχνολόγος Holly Herndon χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη ως φωνητική συνεργάτιδα. Εκπαίδευσε ένα νευρωνικό δίκτυο, το «Spawn», στη δική της φωνή, επιτρέποντάς του να παράγει νέες φωνητικές συνθέσεις. Σε αυτή την περίπτωση, η ΤΝ γίνεται προέκταση της ταυτότητας του ίδιου του καλλιτέχνη, αναμειγνύοντας την ανθρώπινη και τη φωνή της μηχανής σε ένα αδιαχώριστο δημιουργικό αποτέλεσμα.

 

 

Η τεχνητή νοημοσύνη στο σχεδιασμό και τις δημιουργικές βιομηχανίες

Πέρα από τις παραδοσιακές μορφές τέχνης, η Τεχνητή Νοημοσύνη φέρνει επανάσταση στο σχεδιασμό, την αρχιτεκτονική και τη μόδα. Εργαλεία όπως το DALL-E, το Midjourney και το RunwayML επιτρέπουν στους σχεδιαστές να δημιουργούν γρήγορα πρωτότυπα εννοιών, να παράγουν μοναδικά οπτικά στοιχεία και να εξερευνούν νέες αισθητικές με ελάχιστες τεχνικές δεξιότητες. Στη μόδα, οι εταιρείες χρησιμοποιούν την ΤΝ για να προβλέπουν τις τάσεις, να σχεδιάζουν ρούχα, ακόμη και να εξατομικεύουν στυλ για μεμονωμένους καταναλωτές.

Στην αρχιτεκτονική, η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στη δημιουργία δομών που δεν είναι μόνο οπτικά καινοτόμες αλλά και βελτιστοποιημένες για λειτουργικότητα, βιωσιμότητα και αποδοτικότητα. Η Zaha Hadid Architects, για παράδειγμα, ενσωματώνει την ΤΝ στις ροές εργασίας σχεδιασμού για να εξερευνήσει σύνθετες, οργανικές μορφές που θα ήταν δύσκολο να συλλάβει κανείς με το χέρι.

 

 

Εκδημοκρατισμός και προσβασιμότητα

Η τεχνητή νοημοσύνη εκδημοκρατίζει επίσης την τέχνη μειώνοντας τα εμπόδια εισόδου. Με φιλικά προς τον χρήστη εργαλεία και πλατφόρμες, άτομα χωρίς επίσημη εκπαίδευση μπορούν πλέον να δημιουργούν οπτικά συναρπαστικά και υφολογικά ποικίλα έργα. Εφαρμογές όπως το Artbreeder ή το Wombo Dream επιτρέπουν στους χρήστες να δημιουργήσουν έργα τέχνης απλά ρυθμίζοντας τις παραμέτρους ή εισάγοντας οδηγίες κειμένου. Αυτή η προσβασιμότητα προάγει μια ευρύτερη και χωρίς αποκλεισμούς δημιουργική κουλτούρα, όπου περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να συμμετέχουν στην καλλιτεχνική έκφραση.

 

 

Ηθικά και φιλοσοφικά ζητήματα

Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην τέχνη εγείρει επίσης πλήθος ηθικών και φιλοσοφικών ερωτημάτων. Σε ποιον ανήκει το περιεχόμενο που παράγεται από ΤΝ; Είναι ο προγραμματιστής της ΤΝ, ο χρήστης που την προτρέπει ή οι αρχικοί δημιουργοί των οποίων τα έργα χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση του μοντέλου; Τα νομικά πλαίσια εξακολουθούν να συμβαδίζουν με αυτές τις εξελίξεις.

Επιπλέον, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε υποτίμηση της ανθρώπινης δημιουργικότητας. Αν οι μηχανές μπορούν να μιμηθούν το στυλ του Πικάσο, του Βαν Γκογκ ή του Μπάνκσι, μήπως αυτό υπονομεύει τη μοναδικότητα της ανθρώπινης έκφρασης; Άλλοι αντιτείνουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη, όπως η φωτογραφική μηχανή ή το ψηφιακό λογισμικό, είναι απλώς ένα ακόμη εργαλείο που διευρύνει τις δυνατότητες της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με την πολιτισμική προκατάληψη.

Δεδομένου ότι τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης εκπαιδεύονται σε υπάρχοντα σύνολα δεδομένων, μπορεί να ενισχύσουν τις κυρίαρχες πολιτιστικές αφηγήσεις και αισθητικές, περιθωριοποιώντας τις υποεκπροσωπούμενες φωνές. Η διασφάλιση της ποικιλομορφίας στα δεδομένα εκπαίδευσης και της διαφάνειας στις αλγοριθμικές διαδικασίες είναι ζωτικής σημασίας για τη δίκαιη δημιουργική ανάπτυξη.

 

 

Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης στην τέχνη

Καθώς η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης συνεχίζει να εξελίσσεται, ο ρόλος της στην τέχνη είναι πιθανό να γίνει πιο διαφοροποιημένος και ολοκληρωμένος. Οι μελλοντικές συνεργασίες μπορεί να περιλαμβάνουν συστήματα ΤΝ που κατανοούν το συναισθηματικό πλαίσιο, την πολιτιστική σημασία ή ακόμη και τις προσωπικές αναμνήσεις, οδηγώντας σε πιο βαθιά και ουσιαστικά έργα. Η διαδραστική τέχνη -όπου η ΤΝ ανταποκρίνεται στους θεατές σε πραγματικό χρόνο- θα γίνεται όλο και πιο καθηλωτική, θολώνοντας τα όρια μεταξύ καλλιτέχνη, κοινού και έργου τέχνης.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση και την επανερμηνεία της ιστορικής τέχνης. Για παράδειγμα, οι αλγόριθμοι μπορούν να αποκαταστήσουν κατεστραμμένα έργα τέχνης, να χρωματίσουν παλιές φωτογραφίες ή να ανακατασκευάσουν χαμένα αριστουργήματα. Με αυτόν τον τρόπο, η ΤΝ δεν αντικαθιστά την ανθρώπινη δημιουργικότητα αλλά την επαυξάνει, προσφέροντας νέους τρόπους για να ασχοληθούμε με την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει το τοπίο της τέχνης, όχι αντικαθιστώντας τους ανθρώπινους καλλιτέχνες, αλλά διευρύνοντας τις δυνατότητες του τι μπορεί να είναι η τέχνη. Αμφισβητεί τις παραδοσιακές έννοιες της συγγραφής, της δημιουργικότητας και της αισθητικής, προσφέροντας έναν νέο φακό μέσα από τον οποίο μπορούμε να δούμε τη διασταύρωση της τεχνολογίας και της ανθρωπότητας. Όπως με κάθε ισχυρό εργαλείο, ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στην τέχνη εξαρτάται από το πώς θα επιλέξουμε να τη χρησιμοποιήσουμε. Είτε ως συνεργάτης, είτε ως δημιουργός, είτε ως επιμελητής, η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει εδραιώσει τη θέση της στην εξελισσόμενη ιστορία της καλλιτεχνικής έκφρασης.

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο Dr. Erol User

Multi-Award-winning entrepreneur, veteran businessman, philanthropist, business/financial coach and educator, Erol User is one of Turkish’s pioneering game changers in the business world. Born in Istanbul, in 1960, User brings over 30 years’ experience in a wide range of industries and sectors. As a distinguished entrepreneur, and Blockchain Analyst, he brings a proven track record and demonstrated excellence to transform digital services in the fields of Investment Banking, Energy, Blockchain, Cryptocurrency, Mergers, Acquisitions, Privatizations and IT.
Mr. User is currently the President and CEO of User Corporation, – a world-leading investment banking company, offering advisory services both to Turkish and International companies. He is a graduate of Economic Sciences with double majors in Business Administration and Finance from Istanbul University. As someone who loves to broaden his knowledge of study, Mr. User holds; an MBA degree from Harvard Business School, a postgraduate degree in International Leadership from Sophia University, Japan, an MSc degree in Renewable Energy from Vienna Technical University. He has also obtained a postgraduate degree in Blockchain Strategy from Oxford Said Business School and in Cryptocurrency and Disruption from the London School of Economics (LSE),in Blockchain Technologies from MIT Sloan School.
He is a visionary leader, with strong entrepreneur background; adept with the knowledge of organizational development, through visioning, strategic planning, evaluation, monitoring, and trusted advisory support. Mr. User is also the Founder, President and Board Member of many organizations or associations to include: JCI Turkey, Worldwatch Institute Europe, TUGIAD, DEIK, TESEV, TEMA, Conference Board, Club Of Rome, Club of Budapest, European Business Roundtable, R. Kennedy Human Rights Foundation Leadership Global Compact, Abraham’s Path, Mahatma Gandhi Arise India, The Aladdin Project and Kids parliament.
He is The Chairman of the Supervisory Board of the Blockchainacademy Istanbul Aydin University.As someone who loves giving back to his community, User is passionate about supporting many philanthropic initiatives. Seeking to impact his passion to many, he has written many books on Economy, Energy, Internet of Things ,Metaverse,Crypto Money and Blockchain.
User is Founder of Coinarmy Charter Member of INATBA.
User is Co-Chair of INATBA Metaverse Task Force.
User is Charter Founder of Metaverse World Council

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button