ΚρήτηΤοπικές Ειδήσεις

Φτάνει μέχρι τον πρωθυπουργό ο Σύλλογος για την αντιμετώπιση της αδεσποτίας στην Κίσσαμο – Αντιδράσεις για τις δηλώσεις των κατηγορουμένων

«Οι καταγγελίες μας δεν είναι πράξεις εκδίκησης» απαντά ο Σύλλογος στη συνήγορο των 15 συλληφθέντων που έκανε λόγο για εκδικητικές μηνύσεις

Αποφασισμένοι να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα κρατικής παρέμβασης για να κατοχυρώσουν το νόμιμο δικαίωμα τους στις περιουσίες τους χωρίς να κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα, είναι οι κάτοικοι χωριών της Ανατολικής Κισσάμου και τα μέλη του Συλλόγου για την αντιμετώπιση της αδέσποτης βόσκησης.

Με επιστολή του προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τα συναρμόδια υπουργεία, δικαστικές και αστυνομικές αρχές, ο Σύλλογος καταγγέλλει την πρόσφατη στάση της συνηγόρου των 15 συλληφθέντων από την Κίσσαμο, που έκανε λόγο για εκδικητικές μηνύσεις και ζητά μέτρα για την αποκατάσταση της νομιμότητας. 

«Πλέον έχουμε φτάσει να είναι άδικο για αυτούς τους ανθρώπους .Δε γίνεται κάθε τρεις μήνες να εισβάλλουν αστυνομικοί και να μπουζιουριάζουν μια οικογένεια», είχε πει χαρακτηριστικά η δικηγόρος κ. Μαρία Παπαδάκη, μετά την απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα να αφεθούν ελεύθεροι και οι δεκαπέντε συλληφθέντες. Η δήλωση της αυτή πυροδότησε αντιδράσεις, με την πρόεδρο του Συλλόγου κ. Μαρία Κλειδουχάκη να τονίζει στo neakriti.gr ότι «προσβάλλει την Ελληνική Αστυνομία και παρουσιάζει αυτούς ως θύματα».

Η ίδια τονίζει πως η αναφορά της δικηγόρου σε 75χρονη που συνελήφθη, μόνο προκλητική είναι, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων στην Ανατολική Κίσσαμο, στα Τρία Αλώνια, στα Σελιά, τον Σάσαλο και σε άλλα χωριά, είναι ηλικιωμένοι.

«Η απαξιωτική αναφορά στο έργο της Ελληνικής Αστυνομίας και στις συλλήψεις που διενεργούνται κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών ,συνιστά άμεση προσβολή του Κράτους Δικαίου και των θεσμών. Οι συλλήψεις αυτές δεν είναι αποτέλεσμα επικοινωνιακών σχεδιασμών, αλλά επιτακτική ανάγκη προστασίας των πολιτών από συνεχιζόμενη και οργανωμένη παραβατικότητα», σημειώνεται στην επιστολή στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται ότι «η κοινωνική αναστάτωση δεν είναι προϊόν φαντασίας, αλλά τεκμηριώνεται από δεκάδες επώνυμες αναφορές πολιτών προς τις αρχές, συνοδευόμενες από στοιχεία και πρωτόκολλα αυτοψιών.

Το ζήτημα έχει λάβει χαρακτήρα χρόνιας πληγής για τον τόπο μας και απαιτεί άμεση και αποφασιστική αντιμετώπιση.

Ο Σύλλογος για την αντιμετώπιση της αδέσποτης βόσκησης που εκπροσωπεί περισσότερες από εκατό πενήντα οικογένειες του δήμου Κισσάμου, στην επιστολή του ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να σιωπήσει απέναντι στη συνεχιζόμενη ανομία, τον εκφοβισμό και τις απαξιωτικές επιθέσεις. «Δε σέβονται, καταπατούν την περιουσία μας και μας δημιουργούν συνέχεια ζημιές. Και αν τολμήσουμε να υπερασπιστούμε ή να διεκδικήσουμε το δίκιο μας με τους νόμους της ελληνικής δικαιοσύνης και του ελληνικού κράτους, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με περισσότερες καταστροφές των περιουσιών μας, απειλές, ξυλοδαρμούς, εμπρησμούς», υπογράμμισε μιλώντας στo neakriti.gr ο κ. Μιχάλης Χαιρετάκης, μέλος του Συλλόγου για την αντιμετώπιση της αδέσποτης βόσκησης.

Τα μέλη του Συλλόγου υπενθυμίζουν ότι έχουν κατατεθεί πάνω από 250 επώνυμες μηνύσεις για αδεσποτία τα τελευταία πέντε χρόνια. Ακόμη και μετά τις συλλήψεις του προηγούμενου καλοκαιριού και τις προφυλακίσεις μελών της ίδιας οικογένειας, το καθεστώς ανομίας όπως λένε συντηρήθηκε. «Καμία διαφορά δεν έχουμε δει. Την ίδια μέρα που αποφυλακίστηκαν κάποιοι από αυτούς, ελάμβανα τηλέφωνα από κατοίκους χωριών, ότι είναι πάνω από 300-400 κατσίκια στις περιουσίες τους», είπε η κ. Κλειδουχάκη. 

Ο Σύλλογος για την αντιμετώπιση της αδέσποτης βόσκησης προτείνει ένα συντονισμένο σχέδιο δράσης, ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα στην περιοχή.

Μεταξύ άλλων ζητά τη διενέργεια ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού και της Αστυνομίας, για εντοπισμό τυχόν παρατυπιών στις δηλώσεις βοσκής σε δημόσιες ή ιδιωτικές εκτάσεις. Προτείνει επίσης τη διενέργεια ελέγχων από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, για βεβαίωση ζημιών, έλεγχο αδειών σταβλικών εγκαταστάσεων και διαπίστωση συνθηκών ευζωίας των ζώων αλλά και από την Πολεοδομία Χανίων, για έλεγχο της νομιμότητας των σταβλικών εγκαταστάσεων αλλά και των κατοικιών στις οποίες διατηρούνται ή φιλοξενούνται ζώα.

Προτείνεται επίσης η παραχώρηση από τον δήμο Κισάμου του πρώην Δημοτικού Σχολείου Σφακοπηγαδίου και η μετατροπή του σε σταθμό του ΤΑΕ ή της ΟΠΚΕ Χανίων, προκειμένου να ενισχυθεί η αστυνόμευση στην περιοχή.

Δείτε ολόκληρη την επιστολή στο παρακάτω αρχείο: 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button