Εκτός ελέγχου οι ενισχύσεις έως 2.500 ευρώ – Τα μέτρα που εξετάζονται για τους νέους αγρότες

Το δεύτερο πακέτο μέτρων πρόκειται να εγκριθεί στις 14 Μαΐου.
Με αγωνία και τεράστιο ενδιαφέρον περιμένουν οι παραγωγοί τα νέα μέτρα που θα περιλαμβάνει η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στις ενισχύσεις και την κατανομή των κονδυλίων.
Όπως φαίνεται μέσα από τον στρατηγικό σχεδιασμό της Ε.Ε., στόχος είναι η δίκαιη κατανομή των πόρων και η περαιτέρω ενίσχυση συγκεκριμένων ομάδων, όπως νέων παραγωγών που θέλουν να αξιοποιήσουν την πατρογονική τους περιουσία, μένοντας και επενδύοντας στον τόπο τους, αλλά και η παροχή μεγαλύτερης βοήθειας προς τους μικροκαλλιεργητές.
►Διαβάστε ακόμη: Τσιάρας στην ΚΡΗΤΗ TV: «Πρωτοφανείς καταστροφές στον πρωτογενή τομέα στο νησί» – Τι είπε για τις αποζημιώσεις (vid)
Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα οι μικρές καλλιέργειες οικογενειακού χαρακτήρα αποτελούν την πλειοψηφία, έναντι των μεγάλων ιδιοκτησιών. Συγκεκριμένα, για τους μικρούς παραγωγούς η νέα ΚΑΠ προβλέπει ότι δε θα εντάσσονται σε σύστημα ελέγχου όσοι δικαιούνται άμεσες ενισχύσεις έως 2.500 ευρώ, έναντι του πλαφόν των 1.250 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα. Αυτό προκύπτει από την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ (2023-2027), ενώ η ανακοίνωση των σχετικών αποφάσεων είναι προγραμματισμένη για τις 14 Μαΐου.
Αναφορικά με τις επιτόπιες επιθεωρήσεις, υπάρχει η εισήγηση από την Επιτροπή που επεξεργάζεται το πλαίσιο για τη νέα ΚΑΠ, οι αγρότες να υποβάλλονται σε έλεγχο συμμόρφωσης μία φορά τον χρόνο, ωστόσο υπάρχουν επιφυλάξεις ως προς μία ενδεχόμενη αποδυνάμωση του συστήματος διακυβέρνησης και της αποτρεπτικής επίδρασης που έχουν έλεγχοι για την αποφυγή παρατυπιών και παραλείψεων.
Τι θα περιλαμβάνει το δεύτερο και το τρίτο πακέτο μέτρων
Στο δεύτερο πακέτο μέτρων, που αποσκοπούν στην απλούστευση της ΚΑΠ, το οποίο πρόκειται να εγκριθεί στις 14 Μαΐου, περιλαμβάνονται μέτρα που, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα των αγροτών.
Ανάμεσα στα μέτρα που προωθούνται είναι:
* Η απλοποίηση των απαιτήσεων στην εκμετάλλευση για την καλύτερη αναγνώριση διαφόρων καταστάσεων και γεωργικών πρακτικών (όπως η βιολογική γεωργία).
* Ο εξορθολογισμός της στήριξης των μικρότερων και μεσαίων αγροτικών εκμεταλλεύσεων με μεγαλύτερη χρήση απλουστευμένων ενισχύσεων.
* Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω βελτιωμένου και απλουστευμένου σχεδιασμού και πρόσβασης σε χρηματοδοτικά μέσα.
* Η παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας στα κράτη-μέλη για τη διαχείριση των στρατηγικών σχεδίων.
Το τρίτο πακέτο μέτρων απλούστευσης της ΚΑΠ το περιμένουμε μέχρι το τέλος του 2025, και το οποίο θα εστιάζει σε διαφορετικούς τομείς, όπως η ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και μέτρα για τη αποτροπή πώλησης αγροτικών προϊόντων κάτω από το κόστος παραγωγής.
Εξετάζονται μέτρα για την προσέλκυση των νέων αγροτών
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, οι Ευρωπαίοι επεξεργάζονται ένα ελκυστικό σχέδιο, προκειμένου να δοθούν περισσότερα κίνητρα σε νέους ανθρώπους, οι οποίοι επιθυμούν να παραμείνουν στην ύπαιθρο και να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ε.Ε., μόλις το 12% των νέων ανθρώπων ηλικίας κάτω 40 ετών ασχολείται με τον αγροτικό τομέα, το οποίο βρίσκεται μεταξύ “φθοράς και αφθαρσίας”, έχοντας να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα, που αφορούν τα χαμηλά εισοδήματα, τη γραφειοκρατία που δεν τους δίνει τη δυνατότητα να επενδύσουν εύκολα, αλλά και τις προβληματικές αγορές που συνεχώς αναπροσαρμόζονται εξαιτίας των ανακατατάξεων και της προσαρμογής στα νέα δεδομένα που προκύπτουν κατά καιρούς.
Αλλάζει το καθεστώς για τις ενισχύσεις των μικρών παραγωγών
Το καθεστώς των μικροκαλλιεργητών για τις άμεσες ενισχύσεις αναθεωρείται για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Ειδικότερα, αυξάνεται το ποσό των άμεσων ενισχύσεων από τα 1.250 ευρώ στα 2.500 ευρώ και μάλιστα σε αυτό το ποσό δε θα προσμετρώνται τα οικολογικά σχήματα (eco-schemes). Σημειώνεται πως το ισχύον καθεστώς έως τώρα των μικροκαλλιεργητών αφορά όσους λαμβάνουν άμεσες ενισχύσεις έως 1.250 ευρώ (θα αυξηθεί στα 2.500 ευρώ) και μπορούν να πληρώνονται χωρίς ελέγχους. Η Ελλάδα την περασμένη περίοδο είχε ένα παρόμοιο καθεστώς (πάνω από 100.000 αγρότες είχαν ενταχθεί σε αυτό), παρ’ όλα αυτά στο τρέχον στρατηγικό σχέδιο δεν το προέβλεψε.
Η παραπάνω τροποποίηση που ετοιμάζει η Κομισιόν ενδέχεται να περιορίσει το διοικητικό βάρος των ελέγχων, με χώρες όπως η Ελλάδα να ευνοούνται ιδιαίτερα από την εν λόγω διάταξη, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των δικαιούχων άμεσων ενισχύσεων λαμβάνουν κάτω από 2.500 ευρώ ετησίως, εξαιρουμένων των οικολογικών σχημάτων.
Τι επιδιώκει η Ε.Ε.
Οι βασικές προτεραιότητες της νέας ΚΑΠ
Οι προτεραιότητες της ΚΑΠ στοχεύουν στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μηχανισμού που θα προωθεί τους στόχους της, μέσα από συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής που θα διασφαλίζουν:
α) τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα,
β) την επισιτιστική επάρκεια και ασφάλεια σε όλη την Ε.Ε.,
γ) την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με υψηλή θρεπτική αξία,
δ) τη συμμετοχή όλων των κρίκων της αγροεφοδιαστικής αλυσίδας με δίκαιους και βιώσιμους όρους στη νέα πραγματικότητα
ε) την προσέλκυση νέων ανθρώπων για απασχόληση στον πρωτογενή τομέα και εγκατάσταση στις αγροτικές μας περιοχές.