Κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας: Το δικαστικό συμβούλιο θα αποφασίσει για την «μοίρα» των έξι – Μαραθώνια η απολογία τους

Τα επόμενα 24ωρα η απόφαση για το τι μέλει γενέσθαι με τους έξι εμπλεκόμενους στην υπόθεση αρχαιοκαπηλίας
Ενώπιον του Εισαγγελέα Ηρακλείου παρουσιάστηκαν σήμερα οι έξι συλληφθέντες που κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους σε οργανωμένο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας, το οποίο εξαρθρώθηκε έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ..
Οι κατηγορούμενοι, που βαρύνονται με σοβαρές κακουργηματικές πράξεις, είχαν οδηγηθεί αρχικά στον εισαγγελέα την Πέμπτη 24 Απριλίου, οπότε και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν σήμερα, κάτι που συνέβαινε μέχρι και αυτήν την ώρα καθώς επρόκειτο για μια μαραθώνια απολογία.
Μετά απ’ την πολύωρη διαδικασία αποφάνθηκε πως το δικαστικό συμβούλιο αναμένεται να αποφασίσει για την προφυλάκιση ή μη των κατηγορουμένων για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εισαγγελέας και ανακρίτρια διαφώνησαν μετά από την μαραθώνια διαδικασία απολογίας των 6 συλληφθέντων. Οι εν λόγω δράστες, τίθονται σε κατ οίκον περιορισμό μέχρι να συγκληθεί το δικαστικό συμβούλιο τα επόμενα 24ωρα.
► Διαβάστε επίσης: Αρχαιοκαπηλία στο Ηράκλειο: Πήραν προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα οι έξι συλληφθέντες – Αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες
Πώς αποκαλύφθηκε το κύκλωμα
Η υπόθεση ήρθε στο φως μέσα από επιχείρηση της Αστυνομίας Ηρακλείου, σε συνεργασία με την Ομάδα Ειδικών Ερευνών της Αθήνας (γνωστή και ως «Ελληνικό FBI») και την υποστήριξη της τοπικής Αστυνομικής Διεύθυνσης.
Σημαντικό ρόλο στην αποκάλυψη του κυκλώματος διαδραμάτισε ένας μυστικός αστυνομικός, ο οποίος προσποιήθηκε τον ενδιαφερόμενο αγοραστή αρχαιοτήτων. Το πρώτο προσυμφωνημένο ραντεβού έγινε σε περιοχή του Ηρακλείου, όπου δύο από τους εμπλεκόμενους παρουσίασαν αντικείμενα, οδηγώντας στη συνέχεια τον «αγοραστή» σε κατοικία στους Ατσιπάδες.
Εκεί, ενώθηκαν και οι υπόλοιποι τέσσερις κατηγορούμενοι, παρουσιάζοντας συνολικά 46 αρχαία αντικείμενα και ζητώντας το ποσό των 900.000 ευρώ για την αγοραπωλησία.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο 58χρονος διευθυντής δημόσιας υπηρεσίας, θεωρούμενος ως ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος, φέρεται να πρότεινε επιπλέον την πώληση χρυσού στεφανιού, αξιώνοντας για αυτό μόνο το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ.
Συλλήψεις και κατασχέσεις
Τη στιγμή της συναλλαγής επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις που παρακολουθούσαν διακριτικά την επιχείρηση, συλλαμβάνοντας και τα έξι άτομα.
Κατά τις έρευνες:
-
Κατασχέθηκαν οι 46 αρχαιότητες,
-
Βρέθηκε οπλισμός στην κατοχή ενός 48χρονου κατηγορούμενου,
-
Κατασχέθηκαν επίσης οχήματα που χρησιμοποιούνταν για τη διακίνηση των αρχαιοτήτων.
Η ύπαρξη όπλων εντείνει τις υποψίες ότι το κύκλωμα συνδέεται με ευρύτερα δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος.
Ταυτοποίηση αρχαιοτήτων και ρόλοι των κατηγορουμένων
Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες, που περιλαμβάνουν κυκλαδίτικα ειδώλια, αγαλματίδια και αντικείμενα καθημερινής χρήσης διαφόρων ιστορικών περιόδων, εξετάζονται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων.
Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για ευρήματα υψηλής αρχαιολογικής και καλλιτεχνικής αξίας.
Η προανάκριση αποκαλύπτει ότι οι κατηγορούμενοι είχαν διακριτούς ρόλους:
-
Δύο ως πωλητές,
-
Ένας ως μεσάζων,
-
Ένας ως μεταφορέας.
Οι υπόλοιποι συνέδραμαν στην παρουσίαση και διαχείριση των ευρημάτων.
Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι, αν και ο 58χρονος αρνείται οποιονδήποτε ρόλο ηγεσίας, οι υπόλοιποι τον φέρονται να τον κατονομάζουν ως καθοδηγητή της ομάδας.
Οι κατηγορούμενοι προέρχονται από το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και τη Χαλκίδα.
Στην αποκάλυψη της υπόθεσης φέρεται να συνέβαλε και ο γνωστός ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης, ο οποίος παρείχε κρίσιμες πληροφορίες στις Αρχές.