«Όσο πιο γρήγορα δράσουμε, τόσο πιο αποτελεσματικοί θα είμαστε» – Ηχηρή προειδοποίηση του καθηγητή Λουπασάκη για το φαινόμενο στις Βούτες

Αυτοψία στις Βούτες – Σε εξέλιξη οι έρευνες – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο οικισμός
Σημαντικές εξελίξεις καταγράφονται στην περιοχή των Βουτών Ηρακλείου, όπου το φαινόμενο των ρηγματώσεων και της καθίζησης του εδάφους προκαλεί αυξημένη ανησυχία σε κατοίκους και Αρχές.
Κλιμάκιο από μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου, σε συνεργασία με ειδικούς της ΔΑΕΦΚ, προχώρησε στη σήμανση κτιρίων που θεωρούνται επισφαλή. Τα κτίσματα που κρίθηκαν επικίνδυνα έχουν σημανθεί με κίτρινο χρώμα, υποδεικνύοντας ότι δεν είναι κατάλληλα για κατοίκηση έως ότου πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες επισκευές και ενισχύσεις.
Αυτοψία πραγματοποίησε και ο καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Κωνσταντίνος Λουπασάκης, ο οποίος βρίσκεται στην πληγείσα περιοχή.
«Βλέπουμε ότι υπάρχουν δύο ζώνες, γιατί δεν είναι σαφείς γραμμές με διαρρήξεις, που δεν είναι παράλληλες μεταξύ τους, γεγονός που πλέκει κάπως τον μηχανισμό των μετακινήσεων. Αυτό που εκτιμώ είναι ότι πρόκειται για κάποιο κατολισθητικό φαινόμενο. Τώρα, αν είναι μία ενιαία επιφάνεια ολίσθησης που κινείται πολύ βαθιά κάτω από το χωριό, ή αν είναι ρηχότερες επιφάνειες αστοχίας, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να διερευνηθεί», ανέφερε.
Παράλληλα, τόνισε: «Οι σχηματισμοί πάνω στους οποίους είναι θεμελιωμένο το χωριό, είναι ευαίσθητοι στην αύξηση της υγρασίας τους. Οπότε, στοιχεία τα οποία θα ενοχοποιηθούν για την ενεργοποίηση αυτών των φαινομένων, θα είναι ενδεχόμενες διαρροές που υπάρχουν από αποχετευτικό δίκτυο, από δίκτυο ύδρευσης κ.ά.». Την ίδια ώρα συμπλήρωσε: «Η αύξηση της υγρασίας είναι κάτι που επιδεινώνει την κατάσταση. Διαπίστωσα ότι υπάρχουν στο χωριό κάποιες παλιές δεξαμενές που συγκεντρώνουν βρόχινο νερό μέσα τους. Αυτό το νερό, και μετά την εκδήλωση των μετακινήσεων, μπορεί πολύ εύκολα να διαφύγει μέσα στους σχηματισμούς και να επιτείνει τα φαινόμενα».
Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα
«Όσο πιο γρήγορα δράσουμε, τόσο πιο αποτελεσματικοί θα είμαστε», υπογράμμισε, προσθέτοντας: «Το να πούμε ότι μπορεί κάποια στιγμή να εξαλείψουμε τον οποιονδήποτε κίνδυνο από την εκδήλωση των φαινομένων, είναι δύσκολο. Θα είμαστε πολύ αλαζόνες απέναντι στη φύση αν το ισχυριστούμε. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κινηθούμε άμεσα. Από τη στιγμή που πιθανότατα η κινητήριος ενέργεια και η γενεσιουργός αιτία είναι η ύπαρξη νερού, πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες αυτές. Το δίκτυο είναι σύγχρονο και είναι δύσκολο να εντοπίσουμε τα σημεία των διαρροών. Δεν μπορεί να γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη. Παράλληλα, πρέπει να γίνει μία πρώτη μέτρηση των σημείων στην επιφάνεια», ανέφερε μεταξύ άλλων.