Μύρων Χιλετζάκης: «Μέτρο – “φρένο” στην ασυδοσία εμπορικών οίκων» οι υποχρεωτικές δηλώσεις συγκομιδής ελαιοκάρπου»

«Θα υπάρχει έγκυρη ενημέρωση για την πορεία του παραγόμενου προϊόντος, ακολουθώντας τα βήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Ισπανίας και της Ιταλίας – Θα σταματήσουμε να προχωράμε στα τυφλά», δήλωσε στο neakriti.gr ο κ. Χιλετζάκης
Από την 1η Οκτωβρίου τίθεται σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αφορά την υποβολή ηλεκτρονικών δηλώσεων συγκομιδής ελαιοκάρπου. Επιπλέον, στην απόφαση αυτή περιλαμβάνεται και το πλαίσιο λειτουργίας του Ελαιοκομικού Μητρώου, όπου θα καταγράφονται τα στοιχεία που προκύπτουν από τις σχετικές δηλώσεις που θα υποβάλλουν οι παραγωγοί σε ολόκληρη τη χώρα. Με αυτόν τον τρόπο γνωστοποιούνται οι παραγόμενες ποσότητες ελληνικού ελαιολάδου και φυσικά οι ποσότητες που διατίθενται προς πώληση στην αγορά.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ του ΥπΑΑΤ, θα δημιουργηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα ηλεκτρονική εφαρμογή, στην οποία θα υποβάλλονται οι σχετικές δηλώσεις για κάθε “ελαιοκομικό” έτος από την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους μέχρι και την 31η Μαΐου του αμέσως επόμενου έτους. Οι ημερομηνίες είναι αποκλειστικές και η παραβίαση της καταληκτικής ημερομηνίας επισύρει την επιβολή προστίμου, αρχής γενομένης από την 1η Οκτωβρίου 2026. Δίνεται λοιπόν χρονικό περιθώριο ενός έτους ώστε να συμμορφωθεί η αγορά στους ισχύοντες κανόνες και τα νέα δεδομένα.
Ο πρόεδρος των Μικρών Συνεταιρισμών ΕΘΕΑΣ Μύρων Χιλετζάκης, αναφερόμενος στο νέο μέτρο που προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τόνισε ότι αλλάζουν πλήρως οι εμπορικοί όροι που υπήρχαν έως σήμερα για το ελαιόλαδο, καθώς, όπως υποστήριξε ο ίδιος, αν γίνει σωστή και πιστή εφαρμογή, ευνοημένος για πρώτη φορά θα βγει ο Έλληνας αγρότης, μπαίνοντας επιτέλους ένα “φρένο” στην ασυδοσία των διεθνών εμπορικών οίκων.
«Θα σταματήσουμε να προχωράμε στα τυφλά»
«Από την 1η Οκτωβρίου ξεκινά η υποβολή δηλώσεων συγκομιδής ελαιοκάρπου, στα πρότυπα της δήλωσης συγκομιδής οινοσταφύλων. Από την πλευρά μας, οι Ενώσεις έχουμε προτείνει και την προσθήκη νέων πεδίων στο συγκεκριμένο πλαίσιο, όπως η υποχρεωτική καταγραφή σε εβδομαδιαία βάση όλων των παραγόμενων ποσοτήτων ελαιολάδου, όλων των διαθέσιμων ποσοτήτων προς πώληση και βεβαίως εκείνων που έχουν πουληθεί.
Το Ελαιοκομικό Μητρώο αναμένεται να διευκολύνει την εμπορική δραστηριότητα του παραγόμενου ελληνικού ελαιολάδου
Εφόσον, λοιπόν, ξεκινάμε την εφαρμογή ενός τέτοιου σημαντικού μέτρου, αυτό θα πρέπει να γίνεται σωστά. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει έγκυρη ενημέρωση για την πορεία του παραγόμενου προϊόντος, ακολουθώντας τα βήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Ισπανίας και της Ιταλίας, κάτι που θα βοηθήσει αρκετά το υγιές εμπόριο. Έτσι θα σταματήσουμε, επιτέλους, να προχωράμε στα τυφλά. Εάν εμείς οι ίδιοι γνωρίζουμε ποιες είναι οι διαθέσιμες ποσότητες, θα μπορούμε να διαπραγματεύεστε αποτελεσματικότερα, διασφαλίζοντας τα δικαιώματά μας. Η γνώση των επίσημων στοιχείων αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια μας, που συνδέεται άμεσα με το μέλλον της ελαιοκομίας», δήλωσε ο κ. Χιλετζάκης στη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr.
Πώς θα γίνεται η δήλωση συγκομιδής από την 1η Οκτωβρίου
Όλοι οι νόμιμοι κάτοχοι ελαιοτεμαχίων είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δήλωση συγκομιδής ελαιοκάρπου. Ο υπόχρεος ελαιοπαραγωγός θα εισέρχεται στην ψηφιακή υπηρεσία “Δήλωση Συγκομιδής Ελιάς” μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ) με τη χρήση των κωδικών TAXISnet. Η δήλωση συγκομιδής γίνεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής από τον παραγωγό και την ολοκλήρωση της παράδοσης του νωπού ελαιοκάρπου στο ελαιοτριβείο ή στη μονάδα επεξεργασίας-μεταποίησης επιτραπέζιας ελιάς. Να σημειωθεί πως η υποβολή της δήλωσης συγκομιδής είναι υποχρεωτική ακόμη και όταν η παραγωγή είναι μηδενική και επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης.
Πριν την οριστική υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής επιβεβαιώνονται τα στοιχεία που εμπεριέχονται σε αυτές όσον αφορά στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, καλλιεργούμενες ποικιλίες και στις αποδόσεις των ελαιοτεμαχίων. Πριν την υποβολή της δήλωσης συγκομιδής, όπου απαιτείται, γίνεται επικαιροποίηση των στοιχείων της ελαιοκομικής εκμετάλλευσης, ύστερα από αίτημα του ελαιοπαραγωγού, όπως αυτά είναι καταχωρισμένα στο Ελαιοκομικό Μητρώο. Την ευθύνη για την ορθή υποβολή της δήλωσης συγκομιδής φέρουν οι υπόχρεοι ελαιοπαραγωγοί, ενώ ο έλεγχος και η επαλήθευση των στοιχείων τους πραγματοποιείται από τις αρμόδιες ΔΑΟΚ.
Για τη συμπλήρωση και υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής, στα τιμολόγια/δελτία παραλαβής κατά την παραλαβή του ελαιοκάρπου από τις ελαιοκομικές επιχειρήσεις (ελαιοτριβεία, μονάδες επεξεργασίας επιτραπέζιας ελιάς) αναγράφονται τα παρακάτω στοιχεία:
-
α) Το ονοματεπώνυμο και το ΑΦΜ του ελαιοκαλλιεργητή,
-
β) Η ποικιλία ελιάς,
-
γ) Ο δεκατριψήφιος κωδικός “ελαιοτεμαχίου” του “Ελαιοκομικού Μητρώου”,
-
δ) Στην περίπτωση παράδοσης φορτίου από διαφορετικά “ελαιοτεμάχια” της εκμετάλλευσης, η ποσότητα ελαιοκάρπου που αντιστοιχεί σε κάθε “ελαιοτεμάχιο”.
Η διασταύρωση των στοιχείων
Το “Ελαιοκομικό Μητρώο” είναι αναπτυγμένο ως τμήμα του “Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών για τον Ελαιοκομικό Τομέα και το Αμπελουργικό Μητρώο (ΣΓΠΕΤ και ΑΜ)” και δομείται από μία Βάση Δεδομένων που περιλαμβάνει περιγραφικά και γεωχωρικά στοιχεία σε ένα Δομημένο Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS). Αποτελεί εργαλείο διαχείρισης και ελέγχου του ελαιοκομικού τομέα και περιλαμβάνει στοιχεία των παραγωγών και της ελαιοκαλλιέργειας, όπως πυκνότητα φύτευσης, άρδευση ή μη και αριθμός δέντρων ανά ελαιοτεμάχιο, ποικιλία κ.λπ., καθώς επίσης και τα γεωχωρικά χαρακτηριστικά των τεμαχίων, κωδικό τεμαχίου, θέση, συντεταγμένες κορυφών, εμβαδόν και περίμετρο.
Στο “Ελαιοκομικό Μητρώο” υποχρεωτικά καταχωρίζονται και ενημερώνονται τα στοιχεία όλων των ελαιοκομικών αγροτεμαχίων της χώρας, ώστε κάθε χρονική στιγμή να αποτυπώνεται η υφιστάμενη ιδιοκτησιακή και καλλιεργητική κατάστασή τους.
Για την επαλήθευση και ταυτοποίηση των δηλωμένων στοιχείων των εκμεταλλεύσεων κατά την ενημέρωση του “Ελαιοκομικού Μητρώου” ή κατά την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης στο ΟΣΔΕ, πραγματοποιείται διασταυρωτικός έλεγχος των καταγεγραμμένων στοιχείων της ελαιοκομικής εκμετάλλευσης στο Ελαιοκομικό Μητρώο με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) από τις αρμόδιες ΔΑΟΚ και επιβεβαιώνονται από τον κάτοχο της ελαιοκομικής εκμετάλλευσης, ως υπόχρεο της υποβολής ορθής δήλωσης, ιδίως τα στοιχεία των ελαιοτεμαχίων και της καλλιεργητικής τους κατάστασης.
Τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες
Οι ΔΑΟΚ πραγματοποιούν ετησίως ελέγχους σε δείγμα τουλάχιστον 5% των δηλώσεων συγκομιδής, το οποίο προσδιορίζεται με βάση ανάλυση κινδύνου. Στην ανάλυση κινδύνου περιλαμβάνονται και οι περιπτώσεις υπότροπων υπόχρεων.
Όταν οι ΔΑΟΚ διαπιστώνουν μη συμμορφώσεις με τις διατάξεις της παρούσας, επιβάλλουν διοικητικά πρόστιμα, το ύψος των οποίων καθορίζεται ως εξής:
-
Σε περίπτωση ανακριβούς δήλωσης αριθμού ελαιοδένδρων επιβάλλεται πρόστιμο 60 ευρώ ανά ελαιόδεντρο της δήλωσης που υπερβαίνει ή υπολείπεται του πραγματικού αριθμού.
-
Σε περίπτωση ανακριβούς δήλωσης ποσοτήτων παραδοθέντος ελαιοκάρπου επιβάλλονται πρόστιμα ως εξής:
-
(α) Σε καρπό για ελαιοποίηση επιβάλλεται πρόστιμο 60 ευρώ ανά 100 κιλά ελαιοκάρπου της δήλωσης που υπερβαίνει ή υπολείπεται της πραγματικής ποσότητας.
-
(β) Σε καρπό για επιτραπέζια ελιά επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ ανά 100 κιλά ελαιοκάρπου της δήλωσης που υπερβαίνει ή υπολείπεται της πραγματικής ποσότητας.
-
Πώς θα κινηθούν τα πρόστιμα
Στην περίπτωση μη υποβολής των δηλώσεων συγκομιδής στο προβλεπόμενο χρονικό πλαίσιο (1 Οκτωβρίου-31 Μαΐου) επιβάλλεται στους υπόχρεους χρηματικό πρόστιμο, ως ακολούθως:
-
α) Στους κατόχους εκμεταλλεύσεων από 21 έως 50 ελαιόδεντρα: 100 ευρώ,
-
β) Στους κατόχους εκμεταλλεύσεων από 51 έως 100 ελαιόδεντρα: 500 ευρώ,
-
γ) Στους κατόχους εκμεταλλεύσεων από 101 έως 500 ελαιόδεντρα: 1.000 ευρώ,
-
δ) Στους κατόχους εκμεταλλεύσεων από 501 έως 1000 ελαιόδεντρα: 3.000 ευρώ,
-
ε) Στους κατόχους εκμεταλλεύσεων περισσότερων των 1001 ελαιόδεντρων: 5.000 ευρώ.