Διεθνής επικαιρότητα

Διπλωματική ένταση Ινδίας-Πακιστάν μετά την πολύνεκρη επίθεση στο Κασμίρ – Ακυρώνονται βίζες

Το Πακιστάν ακύρωσε σήμερα, Πέμπτη (24/04), τις βίζες για Ινδούς υπηκόους, έκλεισε τον εναέριο χώρο του για όλες τις αεροπορικές εταιρείες που ανήκουν στην Ινδία και ανέστειλε κάθε εμπορική διαδικασία με την Ινδία, συμπεριλαμβανομένων προς και από οποιαδήποτε τρίτη χώρα.

Τα αντίμετρα έρχονται σε συνέχεια της απόφασης της Ινδίας να αναστείλει την έκδοση βίζας για Πακιστανούς υπηκόους, μετά τη θανατηφόρα επίθεση ενόπλων στο Κασμίρ που σκότωσε 26 ανθρώπους, κυρίως τουρίστες.

Η επίθεση της Τρίτης (22/04) ήταν η χειρότερη επίθεση των τελευταίων ετών με στόχο αμάχους στην ταραχώδη περιοχή.

Οι εντάσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν κορυφώθηκαν σήμερα καθώς το Νέο Δελχί εξαπέλυσε διπλωματική επίθεση κατά του Ισλαμαμπάντ, κατηγορώντας το για τη θανατηφόρα επίθεση που σκότωσε 26 ανθρώπους στο Κασμίρ και διέλυσε τους ισχυρισμούς της Ινδίας για ηρεμία σε μια αμφισβητούμενη περιοχή όπου μια αιματηρή εξέγερση κατά της ινδικής κυριαρχίας συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες.

Μια σπάνια επίθεση σε αμάχους – κυρίως τουρίστες που επισκέπτονταν ένα δημοφιλές γραφικό λιβάδι – σόκαρε και εξόργισε την Ινδία και προκάλεσε εκκλήσεις για δράση κατά του πρωταρχικού εχθρού της χώρας τους, του Πακιστάν. Η ινδική κυβέρνηση δεν προσκόμισε δημόσια κανένα στοιχείο που να συνδέει την επίθεση με τη γείτονά της, αλλά είπε ότι σχετιζόταν με το Πακιστάν. Το Πακιστάν, με τη σειρά του, αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε μια μέχρι πρότινος άγνωστη μαχητική ομάδα που αυτοαποκαλείται «Αντίσταση στο Κασμίρ».

Σε δήλωση που εξέδωσε την Πέμπτη, το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας είπε ότι όλες οι βίζες που εκδίδονται σε Πακιστανούς υπηκόους θα ανακληθούν με ισχύ από την Κυριακή. Συμβουλεύει επίσης τους Ινδούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στο Πακιστάν.

Η Ινδία και το Πακιστάν διαχειρίζονται το καθένα ένα μέρος του Κασμίρ, αλλά και οι δύο διεκδικούν την επικράτεια στο σύνολό της. Το Νέο Δελχί περιγράφει όλη τη μαχητικότητα στο Κασμίρ ως τρομοκρατία που υποστηρίζεται από το Πακιστάν. Το Πακιστάν το αρνείται αυτό και πολλοί μουσουλμάνοι κάτοικοι του Κασμίρ θεωρούν ότι οι μαχητές αποτελούν μέρος ενός εγχώριου αγώνα ελευθερίας.

Εσωτερικές πιέσεις και από τις δύο πλευρές

Οι δολοφονίες άσκησαν επίσης πίεση στην ινδουιστική εθνικιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι να απαντήσει επιθετικά. Η κυβέρνησή του ανακοίνωσε μια σειρά διπλωματικών ενεργειών κατά του Ισλαμαμπάντ ενώ υπαινίσσεται σχέδια για περισσότερη τιμωρία.

Το Πακιστάν απάντησε οργισμένα ότι δεν έχει καμία σχέση με την επίθεση και είπε ότι θα απαντήσει στις ενέργειες της Ινδίας την Πέμπτη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, το ανώτατο φόρουμ λήψης αποφάσεων της χώρας από ανώτερους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Δεκάδες διαδηλωτές στο Ισλαμαμπάντ και σε άλλες πόλεις του Πακιστάν διαδήλωσαν ενάντια στην αναστολή της συνθήκης κοινής χρήσης νερού από την Ινδία, απαιτώντας από την κυβέρνηση να λάβει αντίμετρα.

Φόβοι κλιμάκωσης

Το τελευταίο περιστατικό θα μπορούσε για άλλη μια φορά να πυροδοτήσει μία σύγκρουση μεταξύ δύο γειτόνων με πυρηνικά όπλα που εδώ και καιρό κατηγορούν ο ένας τον άλλον ότι υποστηρίζουν δυνάμεις για την αποσταθεροποίηση του άλλου.

Σε μια δημόσια συγκέντρωση την Πέμπτη, ο Μόντι είπε ότι «η Ινδία θα εντοπίσει, θα παρακολουθήσει και θα τιμωρήσει κάθε τρομοκράτη, τους χειριστές και τους υποστηρικτές τους».

«Θα τους κυνηγήσουμε μέχρι τα πέρατα της γης», είπε ο Μόντι, ο οποίος αργότερα μέσα στην ημέρα ήταν προγραμματισμένος να διευθύνει μια συνάντηση όλων των κομμάτων με κόμματα της αντιπολίτευσης για να τους ενημερώσει για την απάντηση της κυβέρνησης στην επίθεση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Βίκραμ Μίσρι, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι ορισμένοι Πακιστανοί διπλωμάτες κλήθηκαν να φύγουν από το Νέο Δελχί και Ινδοί διπλωμάτες ανακλήθηκαν από το Πακιστάν. Οι διπλωματικές αποστολές και στις δύο χώρες θα μειώσουν το προσωπικό τους από 55 σε 30 από την 1η Μαΐου και η μόνη λειτουργική χερσαία συνοριακή διέλευση μεταξύ των χωρών θα κλείσει.

Η Ινδία ανέστειλε επίσης μια συνθήκη-ορόσημο για την κατανομή των υδάτων που επέζησε από δύο πολέμους μεταξύ των χωρών, το 1965 και το 1971, και μια μεγάλη συνοριακή αψιμαχία το 1999.

Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η Ινδία μπορεί να προχωρήσει πέρα ​​από τις διπλωματικές κυρώσεις, καθώς τα μέσα ενημέρωσης της χώρας και οι ηγέτες του κυβερνώντος κόμματος του Μόντι ζητούν στρατιωτική δράση.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button