Διεθνής επικαιρότητα

Κρίση KTM AG: Ο αγώνας για επιβίωση συνεχίζεται

Επιμέλεια: Δημήτρης Διατσίδης
Αρχικό κείμενο: Günther Wiesinger για το Gpone.com

 

Η κρίση της KTM έχει παρουσιαστεί αναλυτικά μέσα από μια σειρά από άρθρα από τη σελίδα μας και παρά τα αισιόδοξα μηνύματα φαίνεται ότι η PIERER Mobility AG δεν μπορεί να αποπληρώσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ που οφείλει στους πιστωτές της έως τις 23 Μαΐου 2025. Οι μετοχές πρόκειται τώρα να ενεχυριαστούν έναντι δανείου.

Η PIERER Mobility AG, η οποία έχει περιέλθει σε σοβαρή οικονομική κρίση, πρέπει να συγκεντρώσει περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ από νέους επενδυτές έως τις 23 Μαΐου, προκειμένου να μπορέσει να καλύψει το 30% των υποχρεώσεών της, όπως είχε συμφωνηθεί. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε περίπου 1.8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Προχθές το βράδυ, η PIERER Mobility AG ανακοίνωσε την αναβολή της ετήσιας οικονομικής έκθεσης για το 2024. Τα επιπλέον προκαταρκτικά οικονομικά στοιχεία για το οικονομικό έτος 2024 θα δημοσιευθούν έως τις 25 Απριλίου 2025. Επιπλέον, υπήρξε αλλαγή στην ημερήσια διάταξη της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Απριλίου 2025. Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι η διαδικασία εξεύρεσης επενδυτών για τη χρηματοδότηση της αναδιάρθρωσης του ομίλου KTM είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Η PIERER Mobility AG ανήκει κατά περίπου 75% στην Pierer Bajaj AG, η οποία με τη σειρά της ανήκει κατά 50.1% στον CEO της KTM**, Stefan Pierer, και κατά 49.9% στον Ινδό εταίρο της, Bajaj Auto.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της PIERER Mobility AG εγκρίθηκε στις 25 Φεβρουαρίου, μετά από 90 ημέρες διαδικασίας αφερεγγυότητας. Τον Ιανουάριο, το νέο μέλος του εποπτικού συμβουλίου, Stephan Zöchling, παραπονέθηκε ότι αρκετές τράπεζες απαιτούσαν ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το 30%. Συνολικά, οι υποχρεώσεις της εταιρείας ανέρχονται σε περίπου 1.8 δισ. ευρώ. Ο όμιλος Pierer προσφέρει στις 180 τράπεζες, στις οποίες οφείλονται περίπου 1.4 δισ. ευρώ, το ελάχιστο νόμιμο ποσοστό του 30% των συνολικών ζημιών.

Ο ινδικός όμιλος Bajaj είχε ήδη συνεισφέρει 150 εκατομμύρια ευρώ μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2025, ώστε η παραγωγή στο Mattighofen να μπορέσει να επανεκκινήσει από τις 17 Μαρτίου, μετά από τρίμηνη παύση.

Την 1 Απριλίου, η PIERER Mobility AG επιβεβαίωσε ότι εξασφαλίστηκαν επιπλέον κεφάλαια για την επανεκκίνηση της παραγωγής στην KTM.

Στο μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τη μελλοντική δομή ιδιοκτησίας των Pierer Mobility AG και KTM AG συνεχίζονται αμείωτα. Μέσω του προγράμματος αναδιάρθρωσης, των περικοπών θέσεων εργασίας και των αυστηρών μέτρων λιτότητας, η KTM πρέπει να γίνει απαλλαγμένη από χρέη, να ανακάμψει και να προετοιμαστεί για τις μελλοντικές οικονομικές προκλήσεις.

Τελικά, τίθεται το ερώτημα ποιος θα έχει μελλοντικά τον έλεγχο της ταλαιπωρημένης αυτής εταιρείας, που πριν από πάνω από δέκα χρόνια αναδείχθηκε στον μεγαλύτερο κατασκευαστή μοτοσυκλετών στην Ευρώπη.

Μια λύση – στην οποία θα παίξει κεντρικό ρόλο ο CEO Gottfried Neumeister, μαζί με εγχώριες τράπεζες και επενδυτές όπως οι Stephan Zöchling και Siegfried Wolf – δεν θεωρείται απίθανη.

Με τα βήματα αναδιάρθρωσης που ανακοινώθηκαν έως την 1η Απριλίου, η Bajaj Auto αναμένεται αρχικά να γίνει ο νέος πλειοψηφικός μέτοχος της KTM AG. Ωστόσο, η τελική δομή ιδιοκτησίας δεν θα έχει αποσαφηνιστεί μέχρι τον Ιούνιο, εφόσον άλλοι μεγάλοι επενδυτές προχωρήσουν πράγματι στις επενδύσεις τους.

Μέχρι τα τέλη Απριλίου, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της KTM φαίνονταν πεπεισμένα ότι τα 600 εκατομμύρια ευρώ θα μπορούσαν να μεταφερθούν στους πιστωτές εγκαίρως μέχρι τις 23 Μαΐου 2025.

Η αμερικανική εταιρεία ιδιωτικών επενδύσεων Apollo Global Management, με έδρα τη Νέα Υόρκη, και η BlackRock Asset Management, ένας από τους κορυφαίους διαχειριστές επενδύσεων στον κόσμο, φαίνονταν επίσης διατεθειμένοι να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση της KTM.

Κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων συζητήσεων χρηματοδότησης, έγινε σαφές ότι τα μέτρα κεφαλαιακής ενίσχυσης που προτάθηκαν από το διοικητικό και εποπτικό συμβούλιο στην Ετήσια Γενική Συνέλευση δεν μπορούν να υλοποιηθούν υπό τους προτεινόμενους όρους ή εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.

Ο διαχειριστής αναδιάρθρωσης Peter Vogl είχε αρχικά προγραμματίσει η PIERER Mobility AG να αποπληρώσει την ποσόστωση του 30% των 600 εκατομμυρίων ευρώ στους πιστωτές εντός δύο ετών από τις 25 Φεβρουαρίου. Όταν ορισμένες τράπεζες πιστωτές δεν ικανοποιήθηκαν με αυτήν την πρόταση, η πτωχευμένη κατασκευάστρια μοτοσυκλετών υποσχέθηκε να καταβάλει τα 600 εκατομμύρια ευρώ έως τις 23 Μαΐου 2025.

Ωστόσο, λόγω των μεταβαλλόμενων συνθηκών, το διοικητικό και εποπτικό συμβούλιο της PIERER Mobility AG αποφάσισαν στις 22 Απριλίου να αφαιρέσουν από την ημερήσια διάταξη της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της 25ης Απριλίου τα θέματα που αφορούσαν την τακτική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με εισφορές σε μετρητά (θέμα 2) και αύξηση κεφαλαίου με εισφορές σε είδος (θέμα 3). Ο Όμιλος Pierer αναφέρει ότι εργάζεται με τον βασικό του μέτοχο για την εξεύρεση εναλλακτικής λύσης ώστε να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο μετοχικό κεφάλαιο για την κάλυψη των ποσοστώσεων του σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Οι αποφάσεις για οποιαδήποτε κεφαλαιακά μέτρα θα ληφθούν σε μεταγενέστερη Ετήσια Γενική Συνέλευση.

Φαίνεται πως οι νέοι διαχειριστές του Ομίλου Pierer δεν μπορούν ακόμη να επιβεβαιώσουν τη λεγόμενη τεκμαιρόμενη συνέχεια της εταιρείας, πράγμα που σημαίνει ότι οι δεσμεύσεις χρηματοδότησης από πιθανούς επενδυτές δεν έχουν ακόμη υπογραφεί.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2024, κατά τη διάρκεια συνάντησης πιστωτών, αναφέρθηκε ενθουσιωδώς ότι 23 πιθανοί επενδυτές είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη στήριξη της αναδιάρθρωσης της KTM. Δύο μήνες αργότερα, ο αριθμός είχε μειωθεί σε επτά έως εννέα.

Ο αγώνας της KTM AG για επιβίωση συνεχίζεται, καθώς τα σχέδια χρηματοδότησης που εκπονήθηκαν από την Pierer Mobility AG δεν μπορούν να υλοποιηθούν όπως είχαν αρχικά σχεδιαστεί. Ως αποτέλεσμα, μόλις τρεις ημέρες πριν από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση, η ημερήσια διάταξη μειώθηκε κατά δύο θέματα. Πρόκειται για σοβαρή εξέλιξη. Ο ταλαιπωρημένος κατασκευαστής μοτοσυκλετών από την Άνω Αυστρία χρειάζεται επειγόντως μια νέα λύση για να εξασφαλίσει 150 εκατομμύρια ευρώ.

Οι προσπάθειες για τη διάσωση της KTM AG έχουν πάρει μια δυσάρεστη τροπή με τις τελευταίες εξελίξεις. Κατά τη διάρκεια των επίπονων συνομιλιών χρηματοδότησης, έγινε σαφές ότι ο νέος CEO, Gottfried Neumeister, δεν μπορεί μέχρι τις 23 Μαΐου να υλοποιήσει τα μέτρα κεφαλαιακής ενίσχυσης που πρότεινε το Εποπτικό Συμβούλιο στη Γενική Συνέλευση, βάσει των πιο πρόσφατα συμφωνημένων όρων.

Κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Παρασκευής 25 Απριλίου, δεν θα μπορεί να τεθεί σε ψηφοφορία η μετατροπή του δανείου των 200 εκατομμυρίων ευρώ της Bajaj σε μετοχές, ούτε να εγκριθεί η έκδοση νέων μετοχών από τους μετόχους.

Ωστόσο, παρόλο που τα 200 εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη μεταφερθεί στον διαχειριστή αφερεγγυότητας, εξακολουθούν να λείπουν 150 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία υποτίθεται πως θα προέρχονταν από την έκδοση νέων μετοχών στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Ως εκ τούτου, υπό τεράστια χρονική πίεση, πρέπει να εξασφαλιστεί δάνειο ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ με ενεχυρίαση μετοχών της KTM AG. Αν οι απαραίτητες διαπραγματεύσεις με επενδυτές θα καταλήξουν σε θετικό αποτέλεσμα εγκαίρως, παραμένει αβέβαιο.

Στο επιχειρηματικό της πλάνο για το 2025, η KTM AG ανακοίνωσε την παραγωγή και πώληση 230.000 μοτοσυκλετών. Ένα αρκετά δύσκολο έργο.

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών μειώνεται και πάλι μετά από μια προσωρινή άνοδο. Μετά τα 150 εκατομμύρια ευρώ από την Bajaj, η μετοχή ανέβηκε κατά 7.7% στα €19.70 την 1η Απριλίου 2025. Προχθές, η μετοχή της Pierer έκλεισε στα €12,86 στο Χρηματιστήριο Βιέννης.

Βέβαια όπως είναι φυσικό όλες αυτές οι εξελίξεις, μέχρι να διασαφηνιστεί το τι θα γίνει με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρίας, επηρεάζουν και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών που ίσως διστάζουν να εμπιστευτούν την αγορά μιας κατά τεκμήριο υψηλού κόστους μοτοσυκλέτα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button