Σοβαρές ελλείψεις στις Δομές Ψυχικής Υγείας Λασιθίου μετά τη νέα νομοθεσία – Κάλεσμα για κοινή δράση από υγειονομικούς φορείς της Κρήτης

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΓΝ Αγίου Νικολάου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη λειτουργία του ΚΨΥ, του ξενώνα «Αγάπη» και για την απουσία ψυχιατρικής κλινικής στον νομό
Συνεχίζεται η αποδυνάμωση των δομών ψυχικής υγείας στο νομό Λασιθίου, σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου.
Δέκα μήνες μετά την ψήφιση του νόμου 5129/2024, που μετέφερε τις δομές ψυχικής υγείας από τα δημόσια νοσοκομεία στις ΔΥΠΕ και στο Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Υγείας, οι εργαζόμενοι διαπιστώνουν ήδη σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών όπως το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αγίου Νικολάου και ο Ξενώνας «Αγάπη».
Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος περιγράφει συγκεκριμένα προβλήματα που έχουν προκύψει από ελλείψεις προσωπικού, μετακινήσεις χωρίς αντικαταστάσεις και απουσία σχεδιασμού για την κάλυψη βασικών αναγκών. Επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η επιβάρυνση του ΠΑΓΝΗ λόγω της απουσίας ψυχιατρικής κλινικής στο Λασίθι – μια ιδιαιτερότητα που καθιστά τον νομό τον μοναδικό στην Κρήτη χωρίς τέτοια δομή.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάδειξης των προβλημάτων και διεκδίκησης λύσεων, αντιπροσωπία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων του ΓΝΑΝ θα συμμετάσχει σε σύσκεψη για τον κοινό αγώνα για το μέλλον της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στην Κρήτη. Η σύσκεψη πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, τη Δευτέρα 28 Απριλίου στις 18:30, στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.
Ολόκληρη η ανακοίνωση – καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου:
«Το καλοκαίρι του 2024 η κυβέρνηση της ΝΔ εισηγήθηκε και ψήφισε στη Βουλή το νόμο 5129/2024 με τον οποίο από 1/1/2025 οι δομές ψυχικής υγείας μεταφέρθηκαν από τα νοσοκομεία στις ΔΥΠΕ και στο Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Υγείας.
Από τότε είχαμε επισημάνει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αυτές οι αλλαγές να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη αποδυνάμωση των δομών ψυχικής υγείας, τόσο πανελλαδικά, όσο και στην περιοχή μας (Ψυχιατρικό τμήμα ΓΝΑΝ, Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αγ. Νικολάου, ξενώνας ‘Αγάπη’).
Δυστυχώς, 10 μήνες μετά την ψήφιση του νόμου, οι επισημάνσεις μας έχουν επαληθευτεί και το ξεκίνημα της νέας ψυχιατρικής μεταρρύθμισης έχει ήδη προκαλέσει τα πρώτα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των δομών ψυχικής υγείας στην περιοχή μας:
· Το προσωπικό του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγ. Νικολάου μειωθηκε κατά δύο άτομα, αφού επιλέχτηκαν 2 εργαζόμενες του ΚΨΥ από τη Διοίκηση της ΥΠΕ σε θέσεις ευθύνης και μετακινήθηκαν στη διοίκηση της ΥΠΕ στο Ηράκλειο, χωρίς να αντικατασταθούν. Μάλιστα μετακινήθηκε χωρίς να αντικατασταθεί η μοναδική διοικητική υπάλληλος του ΚΨΥ Αγ. Νικολάου που παρείχε διοικητική υποστήριξη και στον Κοινωνικό Συνεταιρισμό (ΚΟΙΣΠΕ) “Περίπλους”, ενώ επίσης μετακινήθηκε χωρίς να αντικατασταθεί και μία Κοινωνική Λειτουργός (που παρείχε και διοικητικές υπηρεσίες). Η μείωση του προσωπικού έχει προκαλέσει προβλήματα τόσο στη λειτουργία του ΚΨΥ, όσο και και του ΚΟΙΣΠΕ “Περίπλους”, όπου συνεχώς υπάρχουν προβλήματα με τις πληρωμές των οφελούμενων εργαζομένων, οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Για τους παραπάνω λόγους χρειάζεται να υπάρξει από τη ΔΥΠΕ Κρήτης αντικατάσταση του προσωπικού του ΚΨΥ που μετακινήθηκε στη διοίκηση της ΔΥΠΕ.
· ‘Εχουν δημιουργηθεί διάφορα προβλήματα στη λειτουργία του Ξενώνα “Αγάπη”.
· Η παράλληλη εφημέρευση των δύο ψυχιάτρων (του ΚΨΥ και του ψυχιατρικού τμήματος του ΓΝΑΝ) στην παιδοψυχιατρική κλινική ΠΑΓΝΗ και στο Βενιζέλειο δημιουργεί κενά στην παρουσία τους στις δομές του Αγ. Νικολάου. Βεβαίως για την εφημέρευση των ψυχιάτρων στην παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ έχουν εκφραστεί έντονες διαμαρτυρίες από τους συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς φορείς του Ηρακλείου τις οποίες συμμεριζόμαστε.
· Ενώ υπήρχε περιθώριο από τον Αύγουστο ως τον Ιανουάριο να ρυθμιστούν οι λειτουργικές εκκρεμότητες για τη μετάβαση των δομών από τα Νοσοκομεία στη ΔΥΠΕ, τίποτα τέτοιο δεν έγινε, με αποτέλεσμα να υπάρξει τον Ιανουάριο σχετικό έγγραφο από τη διοίκηση της ΥΠΕ ότι οι δομές ψυχικής υγείας θα συνεχίσουν να καλύπτονται στο σκέλος των κύριων δαπανών τους (ενοίκια, λογαρισμοί ενέργειας κλπ) και στο σκέλος της κάλυψης τους με προσωπικό για λειτουργικά θέματα, από τα Νοσοκομεία στα οποία υπάγονταν.
· Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία ενέργεια στην κατεύθυνση της δημιουργία ψυχιατρικής κλινικής στο νοσοκομείο Αγ. Νικολάου και ο νομός Λασιθίου εξακολουθεί να είναι ο μοναδικός νομός της Κρήτης χωρίς ψυχιατρική κλινική (κάτι που επιβαρύνει σημαντικά τη λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ και οδηγεί σε υπερπληρότητα και ράντζα), χωρίς να υπάρχει προς το παρόν και καμία προοπτική ή ελπίδα να αλλάξει αυτό.
Βεβαίως, εκτιμούμε πως η συνεχής αποδυνάμωση των δομών ψυχικής υγείας, αποτελεί σκέλος της πολιτικής της κυβέρνησης για αποδυνάμωση και του ΕΣΥ προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας, κάτι που έχει αρνητική επίπτωση στη λειτουργία όλων των δημόσιων δομών υγείας στην περιοχή μας.
Γι’ αυτό απαιτείται να ενταθούν οι αγώνες των υγειονομικών και της κοινωνίας στην κατεύθυνση της ανατροπής αυτή της πολιτικής και στην κατεύθυνση της σωτηρίας και ενίσχυσης του ΕΣΥ και της δημόσιας δωρεάν υγείας. Στο πλαίσιο αυτό αντιπροσωπία του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝΑΝ θα συμμετάσχει στη σύσκεψη για την οργάνωση κοινού αγώνα για το μέλλον της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στην Κρήτη, που προσκαλεί το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ τη Δευτέρα 28/4 στις 18.30 στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου».