Διεθνής επικαιρότητα

Αυτοί είναι οι επικρατέστεροι διάδοχοι του πάπα Φραγκίσκου στο Βατικανό – Τα 9 σενάρια

Ουσιαστικά, τα βλέμματα έχουν στραφεί στη Ρώμη, καθώς η Καθολική Εκκλησία εισέρχεται σε περίοδο αποφάσεων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 252 Καθολικοί καρδινάλιοι, 138 από τους οποίους έχουν δικαίωμα ψήφου για τον νέο Πάπα (οι υπόλοιποι είναι άνω των 80 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να λάβουν μέρος στις εκλογές, αν και μπορούν να συμμετάσχουν στη συζήτηση για το ποιος πρέπει να επιλεγεί).

Διαβάστε ακόμη: Αναλυτικά η διαδικασία διαδοχής του πάπα Φραγκίσκου

Αυτή η ομάδα είναι αισθητά πιο πολυπολιτισμική από προηγούμενες, με μεγαλύτερη εκπροσώπηση από την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, αντανακλώντας το όραμα του πάπα Φραγκίσκου για μια Εκκλησία με παγκόσμια εμβέλεια. Ο νεότερος καρδινάλιος εκλέκτορας είναι μόλις 45 ετών και είναι Ουκρανός κληρικός που ζει στην Αυστραλία. Έτσι, είναι πιθανό, για πρώτη φορά εδώ και αιώνες, ο επόμενος πάπας να προέλθει από την Αφρική, την Ασία ή άλλη περιοχή που παραδοσιακά υποεκπροσωπείται στην ηγεσία της Εκκλησίας.

Όπως αναφέρει το Associated Press, πάντα υπάρχουν επικρατέστεροι υποψήφιοι κάποιους από τους οποίους παρουσιάζει ως «φαβορί».

Κάθε βαπτισμένος καθολικός άνδρας είναι επιλέξιμος, αν και από το 1378 επιλέγονται μόνο καρδινάλιοι. Ο νικητής πρέπει να λάβει τουλάχιστον τα δύο τρίτα των ψήφων των καρδιναλίων που είναι κάτω των 80 ετών και συνεπώς έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Ο Πάπας Φραγκίσκος διόρισε τη συντριπτική πλειοψηφία των εκλεκτόρων, συχνά αξιοποιώντας άνδρες που μοιράζονται τις ποιμαντικές του προτεραιότητες, γεγονός που υποδηλώνει συνέχεια και όχι ρήξη.

Οι βασικοί υποψήφιοι σύμφωνα με το Associated Press:

Καρδινάλιος Peter Erdo

Ο 72χρονος Έρντο, αρχιεπίσκοπος της Βουδαπέστης και προκαθήμενος της Ουγγαρίας, έχει εκλεγεί δύο φορές επικεφαλής του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Διασκέψεων, το 2005 και το 2011, γεγονός που υποδηλώνει ότι χαίρει της εκτίμησης των Ευρωπαίων καρδιναλίων που αποτελούν το μεγαλύτερο μπλοκ ψηφοφόρων.

Καρδινάλιος Reinhard Marx

Ο Marx, 71 ετών, αρχιεπίσκοπος του Μονάχου και του Φράιζινγκ, επιλέχθηκε από τον Φραγκίσκο ως βασικός σύμβουλος το 2013. Αργότερα ο Marx ορίστηκε επικεφαλής του συμβουλίου που επιβλέπει τα οικονομικά του Βατικανού . Έγινε πρωτοσέλιδο το 2021 όταν προσφέρθηκε να παραιτηθεί από αρχιεπίσκοπος για να εξιλεωθεί για το φοβερό ιστορικό κακοποίησης της γερμανικής εκκλησίας, αλλά ο Φραγκίσκος απέρριψε γρήγορα την παραίτηση και του είπε να παραμείνει.

Καρδινάλιος Marc Ouellet

Ο Ouellet, 80 ετών, από τον Καναδά, ηγήθηκε του σημαίνοντος γραφείου των επισκόπων του Βατικανού για πάνω από μια δεκαετία. Από το 2019, το γραφείο του έχει αναλάβει τη διερεύνηση επισκόπων που κατηγορούνται ότι κάλυπταν ιερείς-θύτες, μια δουλειά που δεν θα τον έκανε φίλο μεταξύ εκείνων που υπέστησαν κυρώσεις, αλλά θα μπορούσε επίσης να του έχει δώσει πολλές εμπιστευτικές και πιθανώς επιβαρυντικές πληροφορίες για άλλους καρδινάλιους.

Καρδινάλιος Pietro Parolin

Ο 70χρονος Ιταλός Parolin είναι υπουργός Εξωτερικών του Φραγκίσκου από το 2014 και θεωρείται ένας από τους βασικούς υποψήφιους για την ανάληψη της θέσης του Πάπα, δεδομένης της εξέχουσας θέσης του στην καθολική ιεραρχία. Ο βετεράνος διπλωμάτης επέβλεψε την αμφιλεγόμενη συμφωνία της Αγίας Έδρας με την Κίνα σχετικά με τους διορισμούς επισκόπων και συμμετείχε -αλλά δεν κατηγορήθηκε- στην άστοχη επένδυση του Βατικανού σε μια επιχείρηση ακινήτων στο Λονδίνο, η οποία οδήγησε σε δίκη το 2021 ενός άλλου καρδιναλίου και εννέα άλλων καρδιναλίων.

Καρδινάλιος Robert Prevost

Η ιδέα ενός Αμερικανού Πάπα αποτελούσε επί μακρόν ταμπού, δεδομένης της γεωπολιτικής ισχύος που ήδη ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά ο γεννημένος στο Σικάγο Prevost, 69 ετών, θα μπορούσε να είναι ο πρώτος. Εκτός από την εθνικότητά του, το συγκριτικό νεαρό της ηλικίας του Prevost θα μπορούσε να μετρήσει εναντίον του αν οι αδελφοί του καρδινάλιοι δεν θέλουν να δεσμευτούν σε έναν πάπα που μπορεί να βασιλεύσει για άλλες δύο δεκαετίες.

Καρδινάλιος Robert Sarah

Ο Sarah, 79 ετών, από τη Γουινέα, ο συνταξιούχος επικεφαλής του λειτουργικού γραφείου του Βατικανού, θεωρούνταν επί μακρόν η καλύτερη ελπίδα για έναν Αφρικανό πάπα. Ο Sarah ο οποίος είχε προηγουμένως τεθεί επικεφαλής του φιλανθρωπικού γραφείου Cor Unum του Βατικανού, συγκρούστηκε αρκετές φορές με τον Φραγκίσκο, όχι πιο σοβαρά από ό,τι όταν αυτός και ο Βενέδικτος συνέγραψαν μαζί ένα βιβλίο υποστηρίζοντας την «αναγκαιότητα» της συνέχισης της αγαμίας για τους ιερείς του Λατινικού Τυπικού. Το βιβλίο κυκλοφόρησε όταν ο Φραγκίσκος εξέταζε αν θα επιτρέψει παντρεμένους ιερείς στον Αμαζόνιο για να αντιμετωπίσει την έλλειψη ιερέων εκεί.

Καρδινάλιος Christoph Schoenborn

Ο 80χρονος Schoenborn, αρχιεπίσκοπος της Βιέννης, Αυστρία, ήταν μαθητής του Βενέδικτου, και έτσι στα χαρτιά φαίνεται να έχει τα δογματικά ακαδημαϊκά προσόντα για να προσελκύσει τους συντηρητικούς. Ωστόσο, συνδέθηκε με μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κινήσεις του Φραγκίσκου υπερασπιζόμενος την προσέγγισή του στους διαζευγμένους και πολιτικά ξαναπαντρεμένους καθολικούς ως «οργανική εξέλιξη του δόγματος» και όχι ως ρήξη που υποστήριζαν ορισμένοι συντηρητικοί. Οι γονείς του Schoenborn χώρισαν όταν ήταν έφηβος, οπότε το θέμα είναι προσωπικό.

Δέχτηκε επίσης τα πυρά του Βατικανού όταν επέκρινε την άρνησή του στο παρελθόν να επιβάλει κυρώσεις σε υψηλόβαθμους σεξουαλικούς κακοποιούς, συμπεριλαμβανομένου του προκατόχου του ως αρχιεπισκόπου της Βιέννης.

Καρδινάλιος Luis Tagle

Ο 67χρονος Tagle από τις Φιλιππίνες φαίνεται να είναι η επιλογή του Φραγκίσκου για τον πρώτο Ασιάτη Πάπα. Ο Φραγκίσκος έφερε τον δημοφιλή αρχιεπίσκοπο της Μανίλα στη Ρώμη για να ηγηθεί του γραφείου ιεραποστολικού ευαγγελισμού του Βατικανού, το οποίο εξυπηρετεί τις ανάγκες της Καθολικής Εκκλησίας σε μεγάλο μέρος της Ασίας και της Αφρικής. Ο ρόλος του απέκτησε μεγαλύτερη βαρύτητα όταν ο Φραγκίσκος μεταρρύθμισε τη γραφειοκρατία του Βατικανού και αύξησε τη σημασία του γραφείου του.

Καρδινάλιος Matteo Zuppi

Ο 69χρονος Zuppi, αρχιεπίσκοπος της Μπολόνια και πρόεδρος της ιταλικής επισκοπικής διάσκεψης, που εκλέχθηκε το 2022, συνδέεται στενά με την Κοινότητα Sant’Egidio, μια καθολική φιλανθρωπική οργάνωση με έδρα τη Ρώμη, η οποία άσκησε επιρροή υπό τον Φραγκίσκο, ιδίως στον διαθρησκευτικό διάλογο.

Ο Zuppi ήταν μέλος της ομάδας του Sant’Egidio που βοήθησε στη διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Μοζαμβίκη τη δεκαετία του 1990 και ορίστηκε απεσταλμένος του Φραγκίσκου για την ειρήνη στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Φραγκίσκος τον έκανε καρδινάλιο το 2019 και αργότερα ξεκαθάρισε ότι τον ήθελε επικεφαλής των επισκόπων της Ιταλίας, δείγμα του θαυμασμού του για τον ιεράρχη που, όπως και ο Φραγκίσκος, είναι γνωστός ως «ιερέας του δρόμου».

Ο Zuppi θα ήταν ένας υποψήφιος στην παράδοση του Φραγκίσκου να υπηρετεί εκείνους που βρίσκονται στο περιθώριο, αν και το σχετικό νεαρό της ηλικίας του θα μετρήσει εναντίον του για τους καρδιναλίους που επιδιώκουν μια σύντομη παποσύνη.

Ποιος διοικεί προσωρινά το Βατικανό

Ο θάνατος του Πάπα Φραγκίσκου σήμανε την έναρξη μιας σειράς από διαδικασίες που πάνε χρόνια πίσω και αφορούν τη διαχείριση των καθημερινών υποθέσεων του Βατικανού μέχρι την εκλογή του διαδόχου του. Ο ρόλος αυτός ανήκει στον εκάστοτε Καμερλένγκο, που τώρα είναι ο Ιρλανδο-αμερικανός καρδινάλιος Κέβιν Φάρελ.

Ο Καμερλένγκο είναι υπεύθυνος για την επίσημη διαπίστωση του θανάτου του Πάπα, πλέον με ιατρική βεβαίωση και ληξιαρχική πράξη. Παραδοσιακά μέχρι τον 20ό αιώνα, αυτή η διαδικασία γινόταν ως εξής: χτυπούσαν το μέτωπο του Πάπα τρεις φορές με ασημένιο σφυρί.

Επίσης σφραγίζει την προσωπική κατοικία του Πάπα, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η απλή σουίτα του στον ξενώνα Σάντα Μάρτα, ενώ καταστρέφει τη «Δαχτυλίδι του Ψαρά» και τη μολύβδινη σφραγίδα του, ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε κακόβουλη χρήση τους.

Στη συνέχεια, αποφασίζει σε συνεργασία με άλλους καρδινάλιους πότε θα μεταφερθεί η σορός του Πάπα για λαϊκό προσκύνημα.

Η τελετή επιβεβαίωσης και πιστοποίησης του θανάτου του Ποντίφικα και της τοποθέτησης του σώματος στο φέρετρο θα γίνει το βράδυ της Δευτέρας παρουσία του Φάρελ στο παρεκκλήσιο της Σάντα Μάρτα.

Η οικογένεια του Πάπα και μια σειρά από άλλους ανώτερους αξιωματούχους του Βατικανού θα συμμετάσχουν στην τελετή.

Ο Καμερλένγκο έχει επίσης καθήκον να κάνει πρακτικές διευθετήσεις για το κονκλάβιο, για να διασφαλίσει το απόρρητο των διαδικασιών και την εύρυθμη ψηφοφορία. Οι εξουσίες του περιορίζονται στην καθημερινή διοίκηση του Βατικανού και προεδρεύει μιας επιτροπής τριών άλλων καρδιναλίων καθώς εκτελεί τα καθήκοντά του. Όταν προκύπτουν σοβαρά ζητήματα, πρέπει να έχει διαβουλεύσεις με το ευρύτερο σώμα των καρδιναλίων.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button