Ομοφοβικό επεισόδιο σε εκκλησία στην Κύπρο: Έκαψαν σύμβολο των LGBT, αντί για Ιούδα

Η οργάνωση Accept – LGBTI Cyprus κατήγγειλε ένα ομοφοβικό περιστατικό που έλαβε χώρα στο προαύλιο εκκλησίας στη Λεμεσό – Τι είναι η Λαμπρατζιά, το έθιμο του “καψίματος του Ιούδα” που δέχεται σφοδρή κριτική
Ένα ομοφοβικό περιστατικό έλαβε χώρα στον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας Αγίου Γεωργίου Χαβούζας, στην πόλη της Λεμεσού της Κύπρου.
Με μια δημόσια ανακοίνωσή της, η οργάνωση Accept – LGBTI Cyprus εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για το κάψιμο μιας επιγραφής με το ακρωνύμιο LGBT που βρισκόταν στην κορυφή μιας φωτιάς που είχε στηθεί στον χώρο της εκκλησίας το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.
Η φωτιά αυτή δημιουργείται στο πλαίσιο του εθίμου του «καψίματος του Ιούδα», μιας τελετής που προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις καθώς παραπέμπει σε εκδήλωση μίσους, με αντισημιτικό μάλιστα πρόσημο.
Αντί λοιπόν για το ομοίωμα του Ιούδα που καίνε συνήθως στην Ανάσταση, “πιστοί” αποφάσισαν φέτος να κάψουν το ακρωνύμιο LGBT.
Η οργάνωση συνοδεύει την φωτογραφία με την εξής λεζάντα: «Πάτερ, άφες αυτοίς, ου γάρ οίδασι τί ποιούσι» (Λουκ. 23,34) Χρόνια πολλά και με αγάπη (όχι τη “χριστιανική” της εικόνας)! Κι όχι, δεν είναι παιδιά. Είναι οι μελλοντικοί γονείς, η νεολαία μας, το μέλλον, που φαντάζει ζοφερό».
Τι είναι η Λαμπρατζιά στην Κύπρο
Το έθιμο του «καψίματος του Ιούδα», γνωστό και ως «Λαμπρατζιά» στην Κύπρο, είναι μια πασχαλινή παράδοση που τελείται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Αποτελεί μια από τις πιο χαρακτηριστικές τελετές της Μεγάλης Εβδομάδας, ωστόσο έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για τον αντισημιτικό της χαρακτήρα.
Στην Κύπρο, η Λαμπρατζιά είναι μια μεγάλη φωτιά που ανάβει στο προαύλιο της εκκλησίας, όπου καίγεται ένα ομοίωμα του Ιούδα Ισκαριώτη, του μαθητή που πρόδωσε τον Ιησού. Η προετοιμασία ξεκινά ημέρες πριν, με παιδιά και νέους να συγκεντρώνουν ξύλα, γνωστά ως «κούζαλοι», για να δημιουργήσουν έναν μεγάλο σωρό. Στην κορυφή τοποθετείται το ομοίωμα του Ιούδα, το οποίο καίγεται λίγο πριν την Ανάσταση. Μετά την Ανάσταση, οι πιστοί συγκεντρώνονται γύρω από τη φωτιά, η οποία συνοδεύεται συχνά από πυροτεχνήματα.
Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην περίοδο της Τουρκοκρατίας και συμβολίζει την τιμωρία της προδοσίας. Ο Ιούδας έχει καθιερωθεί ως το αρχέτυπο του προδότη, και η καύση του ομοιώματός του αναπαριστά μια μορφή παραδειγματικής τιμωρίας.
Παρά τη λαϊκή του αποδοχή, το έθιμο έχει δεχθεί κριτική για τον αντισημιτικό του χαρακτήρα αλλά και γιατί εν γένει προάγει το μίσος.
Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει εκδώσει εγκυκλίους καταδικάζοντας το έθιμο ως «βάρβαρο και ανθελληνικό», υπογραμμίζοντας ότι δεν συνάδει με τις χριστιανικές αξίες της αγάπης και της συγχώρεσης.
Επιπλέον, το έθιμο έχει χαρακτηριστεί ως εκδήλωση μίσους και αντισημιτισμού, με αναφορές σε πρακτικές που θυμίζουν τελετές μίσους.
Πηγή: news247.gr