Πανελλήνιες 2025 – Προτεινόμενο διαγώνισμα: Γλώσσα – Με δυσκολίες!

Πρόβα… πανελλαδικών: Δοκίμασε τις δυνάμεις σου στη Νεοελληνική Γλώσσα!
Ο βαθμός δυσκολίας της συνεξέτασης της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Λογοτεχνίας εξαρτάται από την ποιότητα των θεμάτων, τα οποία δεν απαιτούν πλέον τυπολατρική αναπαραγωγή της θεωρίας αλλά κριτική και δημιουργική σκέψη, κατανόηση και εφαρμογή του θεωρητικού τους πλαισίου καθώς και παραγωγή λόγου προσαρμοσμένου στις ανάγκες της κάθε επικοινωνιακής περίστασης. Είναι, ακόμη, ενδιαφέρον ότι τα εξεταζόμενα μη λογοτεχνικά κείμενα ποικίλλουν, όπως συμβαίνει και με το συγκεκριμένο προτεινόμενο διαγώνισμα.
Το συγκεκριμένο προτεινόμενο διαγώνισμα έχει ενδιαφέρον. Ιδιαίτερη προσοχή, λοιπόν, πρέπει να δοθεί στα ερωτήματα της θεωρίας της Γλώσσας (θέμα Β). Πιο συγκεκριμένα, στο θέμα Β1 (ερώτημα κλειστού τύπου) ζητείται και επιβεβαίωση της επιλογής με παράθεση σχετικού χωρίου από το κείμενο. Κάτι τέτοιο έχει να ζητηθεί στις εξετάσεις του 2020. Αναμενόμενα για τις εξετάσεις είναι και τα θέμα Β2α και Β3. Η περίληψη (θέμα Α), όπως συμβαίνει πάντα, είναι εστιασμένη. Επίσης, το ερώτημα της Λογοτεχνίας (θέμα Γ) είναι ενδεικτική εκφώνηση ερμηνευτικού σχολίου και προσωπικής άποψης του μαθητή.
Ως προς το θέμα Δ αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τη δημιουργική αξιοποίηση των κειμένων αναφοράς απαιτούνται και στοιχεία βιωματικότητας, πράγμα που είναι σύνηθες τα τελευταία χρόνια. Τα ζητούμενα, δηλαδή, δεν είναι τυποποιημένα, αλλά χαρακτηρίζονται από εκφραστική πρωτοτυπία και συχνά συνδέονται με τις προσωπικές εμπειρίες των μαθητών. Αυτό το γεγονός καθιστά πιο απαιτητική και την επεξεργασία των ζητουμένων του εκθεσιότιτλου.
Το συγκεκριμένο προτεινόμενο διαγώνισμα έχει ενδιαφέρον.
Δοκιμάστε τις δυνάμεις σας! Σας ευχόμαστε επιτυχία!
Οι απαντήσεις ΕΔΩ
ή εδώ: