«Πρεμιέρα» της δίκης φοιτητών και δημοσιογράφων για τις διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη

Ξεκίνησε στην Κωνσταντινούπολη η δίκη των σχεδόν 200 ατόμων, ανάμεσά τους φοιτητές και δημοσιογράφοι, που συνελήφθησαν για τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην Τουρκία εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.
Πολλοι πολίτες συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν έξω από το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια της ακρόασης των κατηγορουμένων.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκονται 189 ύποπτοι που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της κυβερνητικής καταστολής των διαδηλώσεων, οι οποίες ξέσπασαν μετά τη σύλληψη στις 19 Μαρτίου και μετέπειτα τη φυλάκιση του αντιπολιτευόμενου δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.
Ο φυλακισμένος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός αντίπαλος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η σύλληψή του προκάλεσε διαδηλώσεις που εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα, παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας.
Υπενθυμίζεται πως η αστυνομία κατέστειλε την αστυνομία χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού και σφαίρες από καουτσούκ για να διαλύσει το πλήθος και συνέλαβε σχεδόν 2.000 ανθρώπους, πολλούς κατά τη διάρκεια επιδρομών σε σπίτια πριν από την αυγή.
Κατά την έναρξη της δίκης, το δικαστήριο του Καγκαγιάν ήταν γεμάτο από μέλη οικογενειών, δημοσιογράφους, καθηγητές πανεπιστημίου και βουλευτές του κύριου αντιπολιτευόμενου κόμματος CHP, ανέφερε ανταποκριτής του AFP.
Οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους ήταν φοιτητές, αλλά ανάμεσά τους ήταν και οκτώ Τούρκοι δημοσιογράφοι -μεταξύ των οποίων και ο φωτογράφος του AFP Yasin Akgul- οι οποίοι κάλυπταν το μεγαλύτερο από το 2013 κύμα διαδηλώσεων στους δρόμους που έγραψε ιστορία την Τουρκία.
Σημειώνεται πως οι ύποπτοι αντιμετωπίζουν μια σειρά από κατηγορίες, κυρίως «συμμετοχή σε παράνομες συγκεντρώσεις και πορείες» και «μη διάλυση παρά τις προειδοποιήσεις της αστυνομίας», κάτι που προκύπτει από τα δικαστικά έγγραφα.
Εφόσον καταδικαστούν, οι εν λόγω θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν από έξι μήνες έως τέσσερα χρόνια φυλάκισης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Απευθυνόμενος στο δικαστήριο, εκ μέρους των δημοσιογράφων, ο δικηγόρος Veysel Ok ζήτησε την αθώωσή τους με την αιτιολογία ότι απλώς μετέδιδαν τις ειδήσεις των διαδηλώσεων. «Ήταν εκεί ως δημοσιογράφοι για να καλύψουν τις διαδηλώσεις… γι’ αυτό πληρώνονται», είπε στον δικαστή.
Ο δικαστής απέρριψε το αίτημα αθώωσης, ωστόσο συμφώνησε να διαχωρίσει τον φάκελό τους από αυτόν των μαθητών.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο ισχυρισμός τους ότι είναι δημοσιογράφοι «δεν έχει ληφθεί υπόψη» επειδή η αστυνομία δεν απέδειξε ότι ήταν παρόντες για δημοσιογραφικούς σκοπούς, δήλωσε η HRW.
«Θέλουμε να αθωωθούν οι δημοσιογράφοι επειδή δικάζονται βάσει ψευδών στοιχείων», δήλωσε στο AFP ο Erol Onderoglu, εκπρόσωπος της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) στην Τουρκία. «Δυστυχώς, η δίωξή τους είναι εξίσου αυθαίρετη με την κράτηση και τη σύλληψή τους» σημειώνεται.
Πηγές: AFP, AP
Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;
Διαβάστε όλα τα
τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Σχετικά με τον αρθρογράφο RTHESS NEWSROOM
Η συντακτική ομάδα του Rthess.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.