74 νεκροί από αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ σε πετρελαϊκό λιμάνι στην Υεμένη, σύμφωνα με τους Χούθι

Αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ με στόχο πετρελαϊκό λιμάνι που ελέγχεται από τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη προκάλεσαν τον θάνατο 74 ανθρώπων και τον τραυματισμό 171 άλλων, ανακοίνωσε την Μεγάλη Παρασκευή η ομάδα, στην πιο φονική επίθεση που έχει καταγραφεί έως τώρα στο πλαίσιο της νέας στρατιωτικής εκστρατείας του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι.
Η επίθεση στο λιμάνι Ρας Ίσα, που προκάλεσε τεράστιες εκρήξεις και πύρινες σφαίρες στον νυχτερινό ουρανό, σηματοδοτεί σοβαρή κλιμάκωση της αμερικανικής επιχείρησης, καθώς για πρώτη φορά επλήγησαν εγκαταστάσεις πετρελαίου.
Ο απολογισμός της εκστρατείας Τραμπ, που ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου, παραμένει δύσκολος να επιβεβαιωθεί, καθώς η Κεντρική Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ (CENTCOM) δεν έχει δημοσιοποιήσει πληροφορίες για τους στόχους των επιθέσεων ή των απωλειών. Από την άλλη πλευρά, οι Χούθι ελέγχουν αυστηρά την πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές και δεν δημοσιεύουν πλήρη στοιχεία, αν και πολλές επιθέσεις εκτιμάται ότι στόχευσαν στρατιωτικές και ασφαλιστικές εγκαταστάσεις.
Σε ανακοίνωσή της, η CENTCOM ανέφερε: «Οι δυνάμεις των ΗΠΑ έλαβαν μέτρα για να εξαλείψουν αυτήν την πηγή καυσίμων για τους τρομοκράτες Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν και να τους στερήσουν παράνομα έσοδα, με τα οποία τρομοκρατούν την περιοχή για πάνω από 10 χρόνια.»
«Η επίθεση δεν είχε στόχο τον λαό της Υεμένης, που δικαίως επιθυμεί να αποτινάξει τον ζυγό της υποταγής στους Χούθι και να ζήσει ειρηνικά,» πρόσθεσε η ανακοίνωση. Δεν έγινε καμία αναφορά σε απώλειες ή αποτίμηση ζημιών.
Λίγες ώρες μετά την επίθεση, οι Χούθι εκτόξευσαν πύραυλο προς το Ισραήλ, ο οποίος αναχαιτίστηκε, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Οι σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ και σε άλλες περιοχές.
Οι ΗΠΑ κατηγορούν κινεζική δορυφορική εταιρεία για υποστήριξη στους Χούθι
Παράλληλα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τάμι Μπρους, κατηγόρησε την κινεζική εταιρεία δορυφορικών εικόνων Chang Guang Satellite Technology Co. Ltd. ότι «υποστηρίζει άμεσα τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν εναντίον αμερικανικών συμφερόντων».
Η Μπρους επικαλέστηκε αναφορά των Financial Times, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία, με δεσμούς με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας, παρείχε δορυφορικές εικόνες που βοήθησαν τους Χούθι να στοχεύσουν αμερικανικά πολεμικά πλοία και εμπορικά σκάφη στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η Κίνα απέφυγε να απαντήσει άμεσα στην κατηγορία. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Λιν Τζιάν, δήλωσε: «Δεν γνωρίζω την υπόθεση που αναφέρατε», προσθέτοντας ωστόσο πως η Κίνα προωθεί την ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα.
Η Chang Guang δεν έκανε κάποιο σχόλιο. Η εταιρεία είχε ήδη τεθεί υπό κυρώσεις από το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών το 2023 για την παροχή δορυφορικών εικόνων στην ρωσική παραστρατιωτική ομάδα Wagner κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.
Εικόνες από καταστροφές – διαρροή πετρελαίου στην Ερυθρά Θάλασσα
Το λιμάνι Ρας Ίσα, με δεξαμενές και μονάδες διύλισης, βρίσκεται στην επαρχία Χοντάιντα της Υεμένης, κοντά στο νησί Καμαράν. Η περιοχή έχει δεχθεί σφοδρές αεροπορικές επιθέσεις από τις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες.
Το τηλεοπτικό δίκτυο των Χούθι, al-Masirah, πρόβαλε σκληρές εικόνες με νεκρούς διάσπαρτους στο έδαφος και φλεγόμενα βυτιοφόρα.
Δορυφορικές εικόνες από την Planet Labs που ανέλυσε το Associated Press δείχνουν κατεστραμμένες δεξαμενές καυσίμων και οχήματα, ενώ φαίνεται να υπάρχει διαρροή πετρελαίου στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ο ειδικός Ουίμ Ζβάινεμπουργκ από τον οργανισμό ειρήνης PAX ανέφερε πως καταστράφηκαν τουλάχιστον τρεις δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων, ενώ το πετρέλαιο διέρρευσε από αγωγούς πρόσδεσης.
Το λιμάνι αποτελεί τον τελικό σταθμό αγωγού πετρελαίου από την επαρχία Μαρίμπ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της εξόριστης κυβέρνησης της Υεμένης. Οι Χούθι την ανέτρεψαν και κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά το 2014.
Το Ρας Ίσα εξυπηρετεί τις ανάγκες των Χούθι σε βενζίνη, ντίζελ και υγραέριο. Η καταστροφή του θα έχει σοβαρές συνέπειες στην καθημερινότητα των πολιτών στις περιοχές που ελέγχουν.

Οι Χούθι χαρακτήρισαν την επίθεση «αδικαιολόγητη επιθετικότητα» και δήλωσαν:
«Πλήττει μια ζωτικής σημασίας εγκατάσταση που εξυπηρετεί τον λαό της Υεμένης επί δεκαετίες».
Η πιο φονική επίθεση της εκστρατείας Τραμπ στην Υεμένη
Η επίθεση στο λιμάνι αποτελεί τη φονικότερη που έχει καταγγραφεί στα πλαίσια της νέας εκστρατείας Τραμπ κατά των Χούθι.
Ο Λούκα Νεβόλα, αναλυτής του προγράμματος ACLED, δήλωσε: «Επειδή πλήττονται αστικές περιοχές, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι θάνατοι, όμως είναι δύσκολο να εκτιμηθούν, γιατί οι Χούθι δίνουν γενικόλογες δηλώσεις ή τονίζουν μόνο τους αμάχους».
Ο ειδικός Μοχάμεντ αλ-Μπάσα πρόσθεσε ότι πολλές επιθέσεις των ΗΠΑ έχουν στόχο στρατιωτικές θέσεις, και ανέφερε χαρακτηριστικά επίθεση την οποία ο Τραμπ προβλήθηκε ο ίδιος, η οποία ενδέχεται να σκότωσε περίπου 70 μαχητές.

«Παρότι οι Χούθι υποστήριξαν ότι ήταν σύναξη φυλάρχων, δεν έδωσαν ούτε εικόνες ούτε ονόματα νεκρών — γεγονός που δείχνει ότι πιθανότατα επρόκειτο για ένοπλους», είπε ο Μπάσα.
«Όμως η χθεσινή επίθεση στο λιμάνι Ρας Ίσα είναι η πρώτη μαζική απώλεια που οι Χούθι αναγνώρισαν και δημοσιοποίησαν επισήμως», πρόσθεσε.
Νέα αμερικανική εκστρατεία: ένταση και κλιμάκωση
Ανασκόπηση του Associated Press δείχνει ότι η νέα στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ είναι πολύ πιο εκτεταμένη από αυτήν του Προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Η εκστρατεία ξεκίνησε αφού οι Χούθι απείλησαν πως θα στοχεύσουν ξανά «ισραηλινά» πλοία, ως αντίδραση στον αποκλεισμό της βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ.

Από τον Νοέμβριο 2023 έως τον Ιανουάριο 2024, οι Χούθι επιτέθηκαν με πυραύλους και drones σε πάνω από 100 εμπορικά πλοία, βυθίζοντας δύο και σκοτώνοντας τέσσερις ναυτικούς. Οι επιθέσεις αυτές έχουν περιορίσει δραστικά τη ναυσιπλοΐα μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, που αποτελεί κρίσιμο εμπορικό πέρασμα αξίας 1 τρισ. Δολαρίων ετησίως.
Επίσης, επιχείρησαν επανειλημμένα να πλήξουν αμερικανικά πολεμικά πλοία – χωρίς επιτυχία.