ΚρήτηΤοπικές Ειδήσεις

Η έξοδος του Τιμίου Σταυρού και το απόλυτο πένθος κατά κορύφωση του Θείου δράματος (vid)

Ο π. Μιχάλης όπως βλέπετε και στο παρακάτω βίντεο αφού πραγματοποίησε την έξοδο του Σταυρού από το θυσιαστήριο ψάλλοντας το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…» και τον ανάρτησε στο κέντρο του ιερού ναού, έλυσε τα μαλλιά του

Κορυφώνεται απόψε και τελετουργικά το Θείο Δράμα σήμερα στους Ιερούς Ναούς της Ορθοδοξίας με την έξοδο του Τιμίου Σταυρού από το θυσιαστήριο στον κυρίως ναό ανάμεσα στους πιστούς.

Είναι γνωστό ότι η Ακολουθία των Παθών σηματοδοτεί την πιο πένθιμη περίοδο στο εορτολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η έξοδος του Τιμίου Σταυρού και η τοποθέτηση του στο κέντρο του ναού είναι συμβολική.

Συμβολίζει την πορεία του Χριστού στον Γολγοθά και την Σταύρωση του σε κοινή θέα όχι μόνο των παρισταμένων αλλά όλου του ανθρώπινου γένους σε όλες τις εποχές διαχρονικά.

Όλο το τελετουργικό περικλείει το νόημα της ταπείνωσης και της θυσίας του Θεανθρώπου. Παρά τη βεβαιότητα της Ανάστασης δεν παύει να είναι το πιο πένθιμο γεγονός μέσα στο Χριστιανικό Δόγμα.

Σύμφωνα με την πίστη μας και την λατρευτική μας πρακτική η έξοδος του Σταυρού έως και την Ταφή του Σωτήρα είναι η ημέρα του απόλυτου πένθους και έτσι εμφανίζεται και λατρευτικά και συμβολικά.

Όπως σε όλους τους ναούς στον τόπο μας η έξοδος του Σταυρού πραγματοποιήθηκε και στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Καβροχώρι Ηρακλείου από τον πατέρα Μιχάλη Αναστασάκη, όπου μεταξύ των άλλων τηρήθηκε και ένα αρχαίο τυπικό.

Ο π. Μιχάλης όπως βλέπετε και στο παρακάτω βίντεο αφού πραγματοποίησε την έξοδο του Σταυρού από το θυσιαστήριο ψάλλοντας το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…» και τον ανάρτησε στο κέντρο του ιερού ναού, έλυσε τα μαλλιά του. Η κίνηση αυτή συμβολίζει τον απόλυτο ανθρώπινο πόνο και το πένθος στο οποίο εισέρχεται η εκκλησία μας μπροστά στα Πάθη του Χριστού και όπως αναφέρθηκε προηγούμενα διαρκεί μία ημέρα. Κατά την ημέρα αυτή ο Χριστός πεθαίνει και κηδεύεται ως άνθρωπος. Ακολουθεί όμως το τέλος του πένθους με την ταφή Του καθώς υπάρχει η προσδοκία της ανάστασής Του ως θεός.

Η πρακτική αυτή συνδέεται και με τοπικές παραδόσεις της Κρήτης που έχουν σχέση με το πένθος και τους συμβολισμούς του.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button