«Παγώνει» χρηματοδότηση 2,2 δισ. στο Χάρβαρντ ο Τραμπ – Το παρασκήνιο και οι αλλαγές που δεν έγιναν

Την απόφαση να «παγώσει» επιχορηγήσεις ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πολυετείς συμβάσεις επιπλέον 60 εκατομμυρίων δολαρίων στο Χάρβαρντ ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση την Μεγάλη Δευτέρα (14/4), μετά την άρνηση του πανεπιστημίου να ενσωματώσει τις αλλαγές που του επέβαλε.
«Η αποχώρηση της κυβέρνησης από αυτές τις συνέργειες θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την ευημερία εκατομμυρίων ατόμων, αλλά και την οικονομική ασφάλεια και ζωτικότητα του έθνους μας» ανέφερε σε δήλωσή του στο CNNi το πανεπιστήμιο.
Τι προηγήθηκε
Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί την απόφαση του πανεπιστημίου να μην συμμορφωθεί στις πρόσθετες απαιτήσεις πολιτικής που κοινοποίησε στη διοίκησή του με επιστολή μια ομοσπονδιακή ομάδα εργασίας. Σύμφωνα με την επιστολή αυτή επρόκειτο για απαιτήσεις που «θα διατηρήσουν την οικονομική σχέση του Χάρβαρντ με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση».
«Έχουμε ενημερώσει τη διοίκηση μέσω του νομικού μας συμβούλου ότι δεν θα αποδεχτούμε την προτεινόμενη συμφωνία τους» δήλωσε ο πρόεδρος του Χάρβαρντ Άλαν Γκάρμπερ σε δήλωσή του. «Το Πανεπιστήμιο δεν θα παραιτηθεί από την ανεξαρτησία του ή τα συνταγματικά του δικαιώματα» συμπλήρωσε.
Αξίζει να σημειωθεί πως, η κυβέρνηση έχει υποβάλλει προειδοποιήσεις σε κολέγια σε όλες τις ΗΠΑ για περικοπές χρηματοδότησης, εάν δεν αλλάξουν την πολιτική τους, με την κίνηση του Χάρβαρντ να σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ένα πανεπιστήμιο αυτού του κύρους «επιπλήττει» τον Λευκό Οίκο για αυτές τις απαιτήσεις.
Οι αλλαγές που απαιτεί η αμερικανική κυβέρνηση
Μεταξύ των αλλαγών που πρότεινε η κυβέρνηση Τραμπ είναι η κατάργηση των προγραμμάτων διαφορετικότητας, ισότητας και ένταξης του Χάρβαρντ, η απαγόρευση της χρήσης μάσκας στις διαμαρτυρίες που γίνονται στην πανεπιστημιούπολη, οι μεταρρυθμίσεις στις προσλήψεις με βάση ένα αξιοκρατικό πλαίσιο και η μείωση της εξουσίας που κατέχουν οι καθηγητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι, στους οποίους καταλογίζει ότι είναι «περισσότερο αφοσιωμένοι στον ακτιβισμό παρά στην επιστήμη».
Οι προτεινόμενες αλλαγές αποτελούν την τελευταία απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης μετά τις καταλήψεις που έγιναν σε μια σειρά πανεπιστημίων με αφορμή τον πόλεμο στη Γάζα.