ΚρήτηΤοπικές Ειδήσεις

113 χρόνια από το ναυάγιο του Τιτανικού: Νέες τρισδιάστατες σαρώσεις αποκαλύπτουν τις καταστροφικές τελευταίες του ώρες (vid)

Ειδικοί από την εταιρεία χαρτογράφησης βαθέων υδάτων Magellan  φωτογράφησαν το ναυάγιο του πολυτελούς πλοίου από νέες γωνίες, περίπου 3.800 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά τη βύθιση του διάσημου Τιτανικού, που χτύπησε παγόβουνο στον Ατλαντικό Ωκεανό, εκπληκτικές εικόνες αποκαλύπτουν τώρα την καταστροφή του με λεπτομέρειες που γίνονται γνωστές για πρώτη φορά.

Ειδικοί από την εταιρεία χαρτογράφησης βαθέων υδάτων Magellan  φωτογράφησαν το ναυάγιο του πολυτελούς πλοίου από νέες γωνίες, περίπου 3.800 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού.

Οι ψηφιακές σαρώσεις αποκαλύπτουν μια νέα οπτική του λέβητα κοντά στο σημείο όπου το πλοίο κόπηκε στα δύο.

Ορισμένοι από τους λέβητες εμφανίζονται κυρτοί προς τα μέσα, κάτι που υποδηλώνει ότι λειτουργούσαν ακόμη όταν βυθίστηκαν στα παγωμένα νερά.

Παράλληλα, τρύπες στο κύτος “μεγέθους σελίδας Α4” ευθύνονται για την ταχεία βύθιση του πλοίου — μόλις δύο ώρες και 40 λεπτά μετά τη σύγκρουση με το παγόβουνο.

«Ο Τιτανικός είναι ο τελευταίος επιζών “αυτόπτης μάρτυρας” της καταστροφής, και έχει ακόμη ιστορίες να αφηγηθεί», δήλωσε ο αναλυτής του Τιτανικού Παρκς Στέφενσον στο BBC.
«Η πλήρης εικόνα του χώρου του ναυαγίου είναι το κλειδί για να κατανοήσουμε τι ακριβώς συνέβη εκεί».

Οι σαρώσεις αποκάλυψαν επίσης μια βαλβίδα ατμού σε ανοιχτή θέση, που δείχνει ότι ο ατμός εξακολουθούσε να ρέει στο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Τιτανικού.

Αυτό επιβεβαιώνει μαρτυρίες επιζώντων από τη μοιραία νύχτα, που ανέφεραν πως μια ομάδα γενναίων μηχανικών δούλευε μέχρι τέλους για να παραμείνουν αναμμένα τα φώτα του πλοίου.

Η ομάδα υπό την ηγεσία του μηχανικού Τζόζεφ Μπελ, από την Κάμπρια της Αγγλίας, έριχνε κάρβουνο στους φούρνους για να κρατήσει σε λειτουργία την παροχή ρεύματος.

Όλοι έχασαν τη ζωή τους στην καταστροφή, αλλά οι ηρωικές τους πράξεις έσωσαν πολλούς, καθώς έδωσαν χρόνο στο πλήρωμα να καθελκύσει τις σωστικές λέμβους, όπως δήλωσε ο Στέφενσον στο BBC.

«Κράτησαν το χάος μακριά όσο το δυνατόν περισσότερο, και όλα αυτά συμβολίζονται από εκείνη την ανοιχτή βαλβίδα ατμού που στέκει στο πίσω μέρος του πλοίου», είπε.

Οι σαρώσεις μελετώνται στο πλαίσιο νέου ντοκιμαντέρ από το National Geographic και την Atlantic Productions, με τίτλο:
«Τιτανικός:  Η Ψηφιακή Ανάσταση».

Πρόκειται για συνέχεια των πρώτων ψηφιακών σαρώσεων που κυκλοφόρησε η εταιρεία Magellan  πριν από δύο χρόνια, αποκαλύπτοντας 3D ανακατασκευή του ναυαγίου.

Η εταιρεία έστειλε τηλεκατευθυνόμενα βαθυσκάφη για να εξερευνήσουν όλα τα τμήματα του ναυαγίου, το οποίο βρίσκεται σε βάθος περίπου 4.000 μέτρων.

Εκτός από τις εικόνες, μια νέα προσομοίωση αναπαριστά τον Τιτανικό και τις ζημιές που υπέστη εκείνη την τραγική νύχτα, σχεδόν 113 χρόνια πριν.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Ζεόμ Κι Πάικ  από το University College London, ο Τιτανικός χτύπησε το παγόβουνο λοξά, χωρίς να υποστεί ευθεία πρόσκρουση.

Ωστόσο, τρύπες μεγέθους σελίδας Α4, απλωμένες σε έξι διαμερίσματα σε ένα στενό τμήμα του κύτους, προκάλεσαν διαρροές.

«Αυτές οι μικρές οπές διατρέχουν μεγάλο μήκος του πλοίου», δήλωσε ο ναυπηγός Σίμον Μπένσον από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ στο BBC.
«Έτσι, το νερό εισχωρεί αργά αλλά σταθερά από όλα τα σημεία, μέχρι που τα διαμερίσματα υπερχειλίζουν και τελικά το πλοίο βυθίζεται».

Ο Τιτανικός, ιδιοκτησίας της βρετανικής White Star Line, βυθίστηκε τραγικά τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Απριλίου 1912 μετά από σύγκρουση με παγόβουνο στον Ατλαντικό, παρασύροντας στον θάνατο περίπου 1.517 από τους 2.224 επιβάτες.

Τα υπολείμματα του ναυαγίου βρίσκονται σήμερα στον βυθό, περίπου 350 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Νιουφάουντλαντ, στον Καναδά.

Ωστόσο, το εύθραυστο ναυάγιο αποσυντίθεται ραγδαία και σύμφωνα με τους επιστήμονες ενδέχεται να εξαφανιστεί πλήρως μέσα στα επόμενα 40 χρόνια.

Ο Τιτανικός κόπηκε στα δύο λίγο πριν την τελική του βύθιση στις πρώτες ώρες της 15ης Απριλίου 1912 και τώρα τα δύο τμήματα — η πλώρη και η πρύμνη — βρίσκονται σε απόσταση 800 μέτρων μεταξύ τους.

Η πρύμνη είναι μια μάζα από συστραμμένο μέταλλο, καθώς χτύπησε το βυθό του ωκεανού ενώ περιστρεφόταν αριστερόστροφα.

Η πλώρη, με σχήμα V, είναι πιο αναγνωρίσιμη, με τα κιγκλιδώματα ανέπαφα, αν και μεγάλο μέρος της είναι θαμμένο κάτω από λάσπη εξαιτίας της πρόσκρουσης.

Και τα δύο τμήματα περιβάλλονται από ένα πεδίο συντριμμιών που περιλαμβάνει μεταλλικά κομμάτια, έπιπλα, ανοιγμένα μπουκάλια σαμπάνιας και ακόμα και παπούτσια επιβατών.

Το ναυάγιο εντοπίστηκε για πρώτη φορά την 1η Σεπτεμβρίου 1985, μια ανακάλυψη που έκανε τον γύρο του κόσμου.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button