Το Υπουργείο και ο ΙΣΑ αγνοούν πλήρως την οικονομική κατάρρευση των ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων

Οι εργαστηριακοί γιατροί αιτούνται, μεταξύ άλλων, την αναθεώρηση της κατανομής του clawback με στόχο την εφαρμογή δικαιότερης και αναλογικότερης κατανομής του ετήσιου προϋπολογισμού
Τις προτάσεις της για ένα βιώσιμο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), δίκαιη χρηματοδότηση και ποιοτική φροντίδα έχει καταθέσει στο Υπουργείο Υγείας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαστηριακών Ιατρών (ΠΟΕΡΓΙ), η οποία εκπροσωπεί περισσότερα από 1.200 διαγνωστικά εργαστήρια.
«Οι προτάσεις αυτές αποσκοπούν στην εξασφάλιση της διαγνωστικής ασφάλειας του ασθενούς, την αποδοτική διαχείριση των δημόσιων πόρων και την αναβάθμιση της ποιότητας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.
Τι ζητούν οι εργαστηριακοί γιατροί
Πρώτον, αφ’ ενός την αναθεώρηση της κατανομής του clawback με στόχο την εφαρμογή δικαιότερης και αναλογικότερης κατανομής του ετήσιου προϋπολογισμού και αφετέρου τη σταδιακή εξάλειψη του μέτρου, ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των ανεξάρτητων εργαστηρίων.
Δεύτερον, η Ομοσπονδία αιτείται την κατάργηση της δυνατότητας συνταγογράφησης συγκεκριμένων εξετάσεων σε ασυμπτωματικό πληθυσμό, οι οποίες εντάχθηκαν στο σύστημα χωρίς επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση και χωρίς πρόβλεψη στον προϋπολογισμό (παραδείγματος χάριν, ΦΕΚ 3458/Β/10.10.2016, επί Υπουργίας κ. Π. Πολάκη). Η δυνατότητα αυτή έχει οδηγήσει σε κατάχρηση δημόσιων πόρων και φαινόμενα υπερδιάγνωσης. Η ΠΟΕΡΓΙ ζητά οι εν λόγω εξετάσεις να ενταχθούν στη συνταγογράφηση μέσω διαγνωστικών πρωτοκόλλων, με τεκμηριωμένες ενδείξεις και επιστημονικά κριτήρια.
Τρίτον, την υιοθέτηση διεθνών Κλινικών Κατευθυντήριων Οδηγιών για τον προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο ασυμπτωματικού πληθυσμού, όπως ήδη εφαρμόζονται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Η Ομοσπονδία έθεσε υπ’ όψιν του Υπουργού Υγείας τις Κατευθυντήριες Οδηγίες του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓΕΣΥ) της Κύπρου, όπου οι εν λόγω οδηγίες προδιαγράφουν τεκμηριωμένα τις συνθήκες υπό τις οποίες δικαιολογείται η παραπομπή για εργαστηριακές εξετάσεις πρόληψης, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, το φύλο και τους ατομικούς παράγοντες κινδύνου.
H ανακοίνωση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδας
Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας περί άρσης των χρονικών περιορισμών στις διαγνωστικές εξετάσεις για ογκολογικούς και αιματολογικούς ασθενείς, καθώς και τη σχετική ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) θέτουμε δύο ερωτήματα:
Ποιος αποφασίζει χωρίς να πληρώνει;
Και ποιος τελικά πληρώνει;
Η άρση των περιορισμών είναι σωστή και επιβεβλημένη. Αλλά θα έπρεπε να υπάρχει πρόνοια για την κάλυψη της επιπλέον δαπάνης.
Η παντελής απουσία πρόσθετης χρηματοδότησης καθιστά ακόμα πιο προβληματική την ήδη χαοτική οικονομική κατάσταση των ιδιωτικών εργαστηρίων.
Το Υπουργείο και ο ΙΣΑ αγνοούν πλήρως την οικονομική κατάρρευση που βιώνουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, και εξακολουθούν την ίδια πρακτική: παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής με ξένα χρήματα.
Τις παρεμβάσεις αυτές τις χρηματοδοτούν οι ίδιοι οι εργαστηριακοί γιατροί μέσω του μηχανισμού του clawback, που οδηγεί σε οικονομική ασφυξία.
Περισσότερες από τις μισές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ πληρώνονται από τους εργαστηριακούς επιστήμονες που τις διενεργούν.
Αυτό το μοντέλο δεν είναι ούτε βιώσιμο, ούτε ηθικά αποδεκτό, ούτε συμβατό με οποιοδήποτε ευρωπαϊκό πρότυπο. Αποτελεί θεσμοθετημένη μεταφορά του κόστους της δημόσιας υγείας στους ιδιώτες
παρόχους.
Οι εργαστηριακοί γιατροί δεν είναι “χορηγοί” της δημόσιας υγείας.
Δεν αποδεχόμαστε να συνεχίσουμε να καλύπτουμε τις αδυναμίες του συστήματος σε βάρος της ίδιας μας της επιβίωσης.
Ζητούμε:
● Άμεση κατάργηση του clawback, που οδηγεί σε συστηματική διάλυση τον κλάδο.
● Πλήρη και προβλεπόμενη δημόσια χρηματοδότηση κάθε νέου μέτρου που αυξάνει τη δαπάνη.
Για το Δ.Σ. ΣΙΔΕΙΔΕΛ
Η Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας
Κώτσα Κυριακή Κατσαρού Καλλιόπη