Nέο εκπαιδευτικό εργαλείο για την κατανόηση των σεισμών από το Παν/μιο Αιγαίου

Ένα νέο εκπαιδευτικό εργαλείο για την κατανόηση της σεισμικότητας και της εκπαίδευσης στη διαχείριση των σεισμικών κινδύνων δημιούργησε το τμήμα Γεωγραφίας του πανεπιστημίου Αιγαίου αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες.
Όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο καθηγητής του τμήματος Γεωγραφίας του πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Σουλακέλλης «δημιουργήθηκε μια Καινοτόμος Εκπαιδευτική – Διερευνητική Χαρτογραφική Πλατφόρμα η οποία παρέχει τη δυνατότητα χαρτογράφησης και οπτικής διερεύνησης – ανάλυσης της πρόσφατης σεισμικότητας του ελληνικού χώρου. Η πλατφόρμα προσφέρει πρόσβαση σε γεωχωρικά δεδομένα πρόσφατων σεισμών, ενεργών ρηγμάτων και προγενέστερων σεισμικών γεγονότων, με σκοπό την εκπαιδευτική χρήση για την κατανόηση του φαινομένου της σεισμικότητας. Τα δεδομένα ανανεώνονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, καθιστώντας το εργαλείο ιδιαίτερα χρήσιμο για τις ανάγκες εκπαιδευτικών φορέων».
Η εφαρμογή έχει αναπτυχθεί με αποκλειστικό στόχο την εξυπηρέτηση εκπαιδευτικών, μαθητών/τριών, φοιτητών/τριών και ερευνητών, προσφέροντας ένα διαδραστικό περιβάλλον χαρτογραφικής απεικόνισης και οπτικοποίησης δεδομένων, για την καλύτερη κατανόηση της σεισμικής δραστηριότητας και των παραμέτρων που την επηρεάζουν και θα διατεθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα. Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα ήδη διδάσκεται στο πανεπιστήμιο Αιγαίου το οποίο επισκέπτονται και πολλά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τόσο από τη Λέσβο όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ θα προσαρμοστεί και στο εκπαιδευτικό υλικό του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου που ήδη παρέχει εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τη λειτουργία της σεισμικής τράπεζας
«Το γεγονός ότι ζούμε σε μία χώρα που είναι δεύτερη παγκοσμίως σε σεισμικότητα απαιτεί την εκπαίδευση των ανθρώπων και από τα σχολικά χρόνια αλλά και με τη δια βίου μάθηση πάνω στα θέματα της διαχείρισης των φυσικών κινδύνων , για να μπορέσουν οι άνθρωποι να έχουν γνώση. Κι όταν έχουν γνώση μειώνεται ο φόβος και οι αντιδράσεις είναι πολύ καλύτερες. Στο τμήμα γεωγραφίας οι φοιτητές έρχονται σε επαφή με μαθήματα που αφορούν στη διαχείριση των φυσικών κινδύνων και την αντιμετώπιση των καταστροφών. Το ίδιο ισχύει και στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών που υπάρχει στο τμήμα και είναι δι-ιδρυματικό» σημείωσε ο κ. Σουλακέλλης.
Συνεργασία και με την Πολιτική Προστασία παρέχοντας τα κατάλληλα επιστημονικά εργαλεία
Ο κ. Σουλακέλλης αναφέρθηκε και τη στενή συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου όπου το πανεπιστήμιο δημιουργεί τα κατάλληλα επιστημονικά εργαλεία που βοηθούν στο σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων φυσικών καταστροφών.
«Όλο το ζήτημα της διαχείρισης κινδύνων που αφορά την Πολιτική Προστασία, χρίζει βοήθειας από τέτοια σύγχρονα εργαλεία χαρτογράφησης. Το εργαστήριό μας έχει πολύ καλή συνεργασία με την Πολιτικής Προστασία της Περιφέρειας. Υπάρχει το στάδιο πριν από μια φυσική καταστροφή που έχουμε το χρόνο για την κατάλληλη προετοιμασία. Όταν βιώσαμε το μεγάλο σεισμό του 17 που κατάστρεψε τη Βρίσα, αυτές οι νέες μεθοδολογίες χαρτογράφησης με ντρόυν , πρώτη φορά δοκιμάστηκαν με πολύ καλά αποτελέσματα. Αυτή τη στιγμή όμως μπορούμε να κάνουμε και την προεργασία χαρτογράφησης όλων των παραδοσιακών οικισμών και να υπάρχει το χαρτογραφικό υπόβαρθο που μπορούν οι αρμόδιοι φορείς να κάνουν πάνω σε αυτό τις ασκήσεις , τα σχέδια και την προετοιμασία τους. Ήδη γίνεται στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο τμήμα Γεωγραφίας, στο επίπεδο του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών . Συνεργαζόμαστε στενά με την Πολιτική Προστασία δημιουργώντας τα κατάλληλα επιστημονικά εργαλεία για τα πραγματικά προβλήματα».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος