Κεντρική ΜακεδονίαΜακεδονίαΤοπικές Ειδήσεις

Με QJMOTOR στην Καππαδοκία του Ελληνισμού

Το ταξίδι QJMOTOR CAPPADOKIA 2025 συνεχίζεται με τον Κωνσταντίνο Μητσάκη και το υβριδικό ATR 125, να διασχίζουν τις ιστορικές διαδρομές της Καππαδοκίας. Μετά το εντυπωσιακό φυσικό σκηνικό της περιοχής, η περιήγηση συνεχίστηκε σε οικισμούς με έντονα τα ίχνη του ελληνικού πολιτισμού, καθώς και σε θρησκευτικά μνημεία που αποτελούν μαρτυρίες της χριστιανικής παράδοσης.

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης περιγράφει την εμπειρία του στο κείμενο που ακολουθεί και γράφτηκε την ώρα του ταξιδιού.

«Μετά τα αρχιτεκτονήματα της φύσης, το αεικίνητο QJMOTOR ATR 125 με ξενάγησε στους οικισμούς Urgup (Προκόπι), Mustafapasa (Σινασός), Goreme (Κόραμα), Cavusin (Κοντεσάνη), Avanos (Άβανος), Derinkuyu (Μαλακοπή) και Uchisar, όπου κατέγραψα με θλίψη τα εμφανή σημάδια και τις μνήμες του άλλοτε ακμάζοντος ελληνικού στοιχείου. Με τις ανταλλαγές πληθυσμών που επέβαλε η συνθήκη της Λωζάνης (1923), ο ελληνισμός που υπήρχε εδώ από τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου δυστυχώς ξεριζώθηκε, τερματίζοντας για πάντα τη μακραίωνη παρουσία του στην περιοχή της Καππαδοκίας..

Νεοκλασικές κατοικίες με ελληνικά οικόσημα και επιγραφές, επιβλητικά αρχοντικά, Ορθόδοξες χριστιανικές εκκλησίες και βανδαλισμένες αγιογραφίες ήταν οι αδιάσειστες αποδείξεις πως ο τόπος εδώ αποτελούσε κάποτε μια από τις πολλές ελληνικές πατρίδες. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η Σινασός: εδώ επισκέφθηκα την εκκλησία Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης, ήπια καφέ στο κατάστημα GORGOLI (στη Σινασό είχαν εγκατασταθεί σε παλαιότερες εποχές μέλη της ελληνικής οικογένειας Γκοργκόλη) και δείπνησα στο εστιατόριο «OLD GREEK HOUSE» (στεγάζεται σε μια παραδοσιακή κατοικία που εγκατέλειψαν οι Έλληνες ιδιοκτήτες το 1920)…   

Σειρά είχε κατόπιν η Καππαδοκία της χριστιανοσύνης. Συνώνυμη της Χριστιανικής Ανατολής, η Καππαδοκία ανέδειξε τις ασκητικές μορφές των Μεγάλων Πατέρων της Ορθοδοξίας (Μέγας Βασίλειος, Γρηγόριος Νύσσης, Γρηγόριος Ναζιανζιανός), ενώ οι μοναχοί που εγκαταστάθηκαν από τα πρωτοχριστιανικά χρόνια λάξευσαν στους εύπλαστους βράχους πάμπολλα μοναστικά κελιά, παρεκκλήσια και ναούς. Οι αγιογραφίες που αντίκρισα στις λαξευμένες εκκλησίες Emlalı και Karanlık (Goreme Open Air Museum) ήταν εκπληκτικές, ενώ δεν παρέλειψα να επισκεφθώ τις δυο τεράστιες υπόγειες τρωγλοδυτικές πολιτείες Kaymakli και Derinkuyu…»

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα
τελευταία νέα
από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Σχετικά με τον αρθρογράφο Παντελής Τζερτζεβέλης

Ο Παντελής Τζερτζεβέλης γεννήθηκε το 1967 στην πόλη της Θεσσαλονίκης, και ακόμη από μικρή ηλικία, εντάχθηκε στον κόσμο της περιπέτειας, καθώς ήταν μέλος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, όπου ανέβηκε μέχρι τον βαθμό του Προσκόπου του Έθνους! Σε ηλικία 16 χρόνων, βρέθηκε υπό την καθοδήγηση του μεγάλου Φωτορεπόρτερ, Γιώργου Φουρκαλά, όπου και έμαθε την τέχνη της φωτογραφίας και καθημερινά εργαζόταν τραβώντας φωτογραφίες, για τις εφημερίδες Μακεδονία- Θεσσαλονίκη, και Σπορ του Βορρά! Λίγο αργότερα παράλληλα με τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο, παρακολούθησε 2ετή σχολή φωτογραφίας, και έναν χρόνο αργότερα την τριετή σχολή δημοσιογραφίας ΑΚΤΟ.
Εργάστηκε σε περιοδικά και Εφημερίδες όπως οι Μακεδονικές Επιλογές, Το AUTO moto, ο Ταχυδρόμος, Το Traveller, το ΕΘΝΟΣ, η ΒΡΑΔΙΝΗ, η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΒΟΡΡΑΣ, ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ. Από το 2008 μέχρι το 2013, από την συχνότητα της ΕΡΤ3 εργάστηκε στην εκπομπή ΕΠΙΤΡΟΧΩΝ, και ταξίδευε τους ακροατές του μέσα από την εκπομπή του …τα μπαγκάζια , στις εσχατιές της Εναλλακτικής Ελλάδας.
Από το 2014 εργάζεται στον Όμιλο του ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και μέσα από την συχνότητα του πρώτου ραδιοφώνου της Βόρειας Ελλάδας, υπηρετεί τον κόσμο της αυτοκίνησης, και των αποδράσεων. Είναι υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, και της ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ.
Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, και της Παγκόσμιας ένωσης Δημοσιογράφων.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button