Β/Α ΑιγαίοΒόρειο ΑιγαίοΤοπικές Είδησης

Ψαρά: Εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα της ιστορικής νήσου

Κορυφώνονται αυτό το Σαββατοκύριακο, 22 και 23 Ιουνίου, οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Ψαρών, που σημειώθηκε στις 22 Ιουνίου του 1824 από τους Οθωμανούς.

«Η καταστροφή των Ψαρών και το Ολοκαύτωμα της Μαύρης Ράχης αποτέλεσαν ένα από τα κορυφαία γεγονότα του μεγάλου αγώνα του έθνους μας για ελευθερία, αυτοδιάθεση και αξιοπρέπεια. Πέρασε τελικά στην ιστορία της πατρίδας μας, αλλά και στη συνείδηση όλων όχι σαν ήττα αλλά σαν δόξα αθάνατη για ολόκληρο τον ελληνισμό», σημειώνει στην πρόσκλησή του για τις εκδηλώσεις ο Δήμος Ηρωϊκής Νήσου Ψαρών.
Το Σάββατο, 22 Ιουνίου, ο Δήμος Ηρωικής Νήσου Ψαρών, διοργανώνει Πορεία Μνήμης για να τιμήσει τους ηρωικούς πεσόντες του Ολοκαυτώματος.
Η πορεία / λαμπαδηδρομία θα ξεκινήσει από το Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο βόρειο μέρος του νησιού, κοντά στην τοποθεσία όπου έγινε η απόβαση των Τούρκων το 1824, και θα καταλήξει στη μαρτυρική Μαύρη Ράχη, διασχίζοντας το νησί κι αποτίοντας φόρο τιμής στους πεσόντες υπερασπιστές του, με ενδιάμεσες στάσεις σε τοποθεσίες ορόσημα, όπου πραγματοποιήθηκαν μάχες.

Οι συμμετέχοντες, θα μεταφέρουν εναλλάξ τον φλεγόμενο πυρσό, που θα συμβολίζει τη φωτιά και τον όλεθρο που άφησαν πίσω τους οι Τούρκοι εισβολείς.
Παράλληλα όμως, θα συμβολίζει και τη φλόγα της Επανάστασης, καθώς η ανατίναξη της πυριτιδαποθήκης στη Μαύρη Ράχη, αποτέλεσε σύμβολο αυτοθυσίας και αυταπάρνησης για την Ελευθερία.
Οι πυρσοί που θα χρησιμοποιηθούν στην Πορεία Μνήμης είναι μία ευγενική προσφορά του Παναγιώτη Αντωνόπουλου, αναβιωτή του ιστορικού αγώνα «Ευχίδειος Άθλος».
Να σημειωθεί ότι την Κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υφυπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Βασίλης Σπανάκης, που από το Σάββατο βρίσκεται στο νησί των Ψαρών.

Ψαρά: Εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα της ιστορικής νήσου

Στις 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στη Μαύρη Ράχη ο Πανηγυρικός Εσπερινός και θα ακολουθήσει Τρισάγιο στο Μνημείο των πεσόντων και Προσκλητήριο νεκρών.
Στις 9.15 μ.μ., στην Πλατεία Ηρώων Ολοκαυτώματος θα γίνουν οι χαιρετισμοί των επισήμων, απαγγελίες ποιημάτων, βραβεύσεις από πλευράς Δήμου και παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου «Ο Κωνσταντίνος Κανάρης».
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την Παρουσίαση του χρονικού του Ολοκαυτώματος και Αναπαράσταση της ανατίναξης της πυριτιδαποθήκης.

Την Κυριακή 23 Ιουνίου, στις 11.00 το πρωί θα γίνει η Δοξολογία για το Ολοκαύτωμα των Ψαρών, με εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών & Οινουσσών κ. Μάρκο.
Στις 11.45 π.μ. θα πραγματοποιηθεί Τρισάγιο στο χώρο που υπήρχε η οικία του Κωνσταντίνου Κανάρη και θα ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις στις 12.00 το μεσημέρι, με Επιμνημόσυνη δέηση και Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων.
Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων και παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά τμήματα του πολιτιστικού συλλόγου «Ο Κωνσταντίνος Κανάρης».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button