ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη – Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες, συνιστούν οι ειδικοί (vid)

ακρόαση άρθρου

Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη – Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες, συνιστούν οι ειδικοί (vid)

Άνοδο του υδραργύρου και συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης σε όλα τα στρώματα της ατμόσφαιρας και σε υψηλά επίπεδα, φέρνει σταδιακά από αύριο θερμή εισβολή που επηρεάζει τη χώρα. Σε πολλές περιοχές κυρίως στα βόρεια της Κρήτης ο υδράργυρος αναμένεται να ξεπεράσει τους 32 βαθμούς ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις τα φαινόμενα θα διατηρηθούν και το Σαββατοκύριακο

Θερμή αέρα μάζα που κινείται προς την Κρήτη φέρνει από αύριο άνοδο της θερμοκρασίας και αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα. Τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν σταδιακά με αποκορύφωμα την Παρασκευή οπότε και προβλέπεται να καταγραφούν θερμοκρασίες ακόμα και πάνω από τους 32ο Κελσίου ενώ και την Πέμπτη ο υδράργυρος θα είναι κοντά στους 28 βαθμούς.

Σύμφωνα με τον κ. Μανώλη Λέκκα, που μίλησε στο neakriti.gr και στην ΚΡΗΤΗ TV: «Θα ξεκινήσει βέβαια από την Τετάρτη το απόγευμα και η μεταφορά της σκόνης και ενδεχόμενα την Πέμπτη τα επίπεδα σκόνης να είναι σε αρκετά υψηλά επίπεδα και στην κατώτερη αλλά και στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα».

Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις μιλούν για συγκεντρώσεις σκόνης σε επίπεδα που επηρεάζουν το αναπνευστικό. Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες αλλά και στο γενικό πληθυσμό, συνιστούν οι ειδικοί.

Οι βόρειες περιοχές θα είναι αυτές που θα επηρεαστούν περισσότερο από την θερμή εισβολή ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία στη νότια Κρήτη.

«Εάν πράγματι επικρατήσει το σενάριο μιας νότιας τάσης των ανέμων αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες ιδιαίτερα στα βόρεια με τους καταβατικούς νοτιάδες και καθαρά λόγο τοπικών παραγόντων το θερμόμετρο να καταγράψει τιμές πάνω από τους 32ο Κελσίου», λέει ο κ. Λέκκας.

Μικρή υποχώρηση προβλέπεται από το Σάββατο, αν και η θερμοκρασία αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Η αλλαγή των ανέμων και το βόριο ρεύμα ωστόσο εκτιμάται ότι θα αποκαταστήσουν καλύτερες συνθήκες στην ατμόσφαιρα. Ταυτόχρονα όμως ο δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς θα είναι από την Παρασκευή υψηλός.

Η Πολιτική Προστασία προετοιμάζεται ήδη για τη λήψη μέτρων που αφορούν στην προστασία του πληθυσμού αλλά και προστατευόμενων περιοχών από τις επιπτώσεις της θερμής εισβολής .

Δείτε το βίντεο:

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button