ΚρήτηΤοπικές Ειδήσεις

Χρυσόψαρα, σαύρες και χελώνες απειλούν οικοσυστήματα της Κρήτης – Ξενόφερτα είδη προκαλούν αναστάτωση (vid)

ακρόαση άρθρου

Χρυσόψαρα, σαύρες και χελώνες απειλούν οικοσυστήματα της Κρήτης – Ξενόφερτα είδη προκαλούν αναστάτωση (vid)

Συναγερμός σε Αγιά, Κουρνά και Κλαδισσό – Εισβολή ξενόφερτων ειδών σε ευαίσθητα υδάτινα οικοσυστήματα

Κινέζικα χρυσόψαρα, σαύρες από την Ιταλία και τη Δυτική Ελλάδα και μεξικάνικα χελωνάκια, απειλούν τα οικοσυστήματα της Κρήτης. Στα Χανιά, τα ξενόφερτα είδη εντοπίστηκαν στις λίμνες της Αγιάς και του Κουρνά καθώς και στις περιοχές του Κλάδισου και της Ανατολικής Τάφρου, διαταράσσοντας τις ισορροπίες και απειλώντας ακόμη και με αφανισμό τους ντόπιους πληθυσμούς! Οι επιστήμονες τονίζουν ότι απαιτείται παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργείου για την απομάκρυνση τουλάχιστον των ερπετών.

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων μάλιστα, ζητά τη σύσταση ειδικού φορέα διαχείρισης. Ο κ. Φώτης Ποντικάκης, μέλος της Πρωτοβουλίας, είπε στη Ν.Κ ότι «το τελευταίο διάστημα έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν χρυσόψαρα- ένα κινέζικο είδος-  τα οποία μπορεί να είναι μικρά στη γυάλα αλλά όταν τα απελευθερώσεις στη λίμνη  γίνονται τεράστια».

Όσο κι αν ακούγεται αθώο, ειδικοί ερευνητές εξηγούν πόσο επιβαρυντικά μπορεί να λειτουργήσει ένας νέος οργανισμός, στην ισορροπία ενός οικοσυστήματος. «Ένας νέος οργανισμός που έρχεται σε ένα οικοσύστημα, επηρεάζει, φτιάχνει άλλες ισορροπίες. Αυτό μπορεί να είναι από αθώο, δηλαδή να μην πειράξει καθόλου, μέχρι πάρα πολύ επικίνδυνο, αν μεταφέρει για παράδειγμα κάποια ασθένεια που είναι προβληματική για τους άλλους οργανισμούς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης κ. Πέτρος Λυμπεράκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παγκοσμίως έχουν καταγραφεί εκατοντάδες περιπτώσεις αλλοίωσης των οικοσυστημάτων, λόγο της ξαφνικής παρουσίας ξενόφερτων ειδών. Δεν είναι όμως μόνο τα χρυσόψαρα από την Κίνα στη λίμνη της Αγυιάς που διαταράσσουν τις ισορροπίες αλλά και οι χελώνες που κάποιοι θεώρησαν χρήσιμο ή εύκολο να απελευθερώσουν στη λίμνη του Κουρνά. Όπως τόνισε ο κ. Λυμπεράκης, πρόκειται για χελωνάκια τα οποία κάποιοι πολίτες αγόρασαν από Pet Shop και κάποια στιγμή που βαρέθηκαν ή δεν μπορούσαν άλλο να ανταπεξέλθουν στη φροντίδα τους, σκέφτηκαν ότι είναι καλό να τα αφήσουν στη φύση.

Το μέλος της Οικολογικής Πρωτοβουλίας κ. Φώτης Ποντικάκης, περιγράφοντας τις χελώνες που εντοπίστηκαν στη λίμνη του Κουρνά, είπε ότι έχουν διπλάσιο μέγεθος από τις ντόπιες με αποτέλεσμα να ανατρέπεται η οικολογική ισορροπία. Από την πλευρά του ως ειδικός, ο κ. Πέτρος Λυμπεράκης εξήγησε ότι «τα χελωνάκια που πωλούνται στα pet shop, είναι μεξικάνικο είδος, πολύ ανταγωνιστικό και η ντόπια χελώνα υποφέρει. Συν ότι μπορεί να μεταφέρει κάποιο παράσιτο το οποίο δεν μπορεί να αντέξει η ντόπια χελώνα».  

Την ίδια στιγμή στον Κλαδισσό και στην Ανατολική Τάφρο καταγράφονται περιπτώσεις εμφάνισης νέων ειδών σαύρας που απειλούν τον ντόπιο πληθυσμό. Το είδος που εντοπίστηκε στον Κλαδισό προέρχεται από την Ιταλία, είναι συγγενικό αυτής που υπάρχει στην Κρήτη αλλά είναι ένα πολύ ανταγωνιστικό είδος το οποίο είναι πιθανόν να εκτοπίσει τη ντόπια. Στην περίπτωση της Ανατολικής Τάφρου οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο πληθυσμός της σαύρας που εντοπίστηκε προέρχεται από είδος της δυτικής Ελλάδας, με αποχρώσεις του μπλε και του πορτοκαλί, το οποίο συναντάται κυρίως σε δάση.

Στην Αθήνα και τον Πειραιά όπου καταγράφηκαν ανάλογα περιστατικά ,λόγο της μη έγκαιρης παρέμβασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, παρατηρήθηκε μεγάλη εξάπλωση των ξενόφερτων πληθυσμών.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button