Χρυσοχοΐδης: Ορόσημο η κοινωνική αστυνόμευση (VIDEO)

Τα στοιχεία για ενδοοικογενειακή βία και παραβατικότητα ανηλίκων
Tο μοντέλο κοινωνικής αστυνόμευσης προκειμένου να κερδηθεί η μάχη με την ενδοοικογενειακή βία και την παραβατικότητα ανηλίκων παρουσίασε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Χαρακτήρισε την ενδοοικογενειακή βία «μαρτύριο» καθημερινό για γυναίκες και ανήλικα θύματα και αναφέρθηκε στο στόχο της προστασίας των θυμάτων και της σύλληψης των δραστών.
Μίλησε για την ίδρυση του πρώτου γραφείου ενδοοικογενειακής βίας στη Θεσσαλονίκη το 2019 στο ΑΤ Λευκού Πύργου όταν ο ίδιος ως υπουργός αντιλήφθηκε τις διαστάσεις του προβλήματος και μίλησε για τα άλλα δύο γραφεία που ιδρύθηκαν από τότε ως σήμερα στη Θεσσαλονίκη ( Αμπελοκήπους και Χαριλάου) και τα 63 συνολικά σε όλη τη χώρα που έχουν στελεχωθεί όπως είπε με αξιόλογους αστυνομικούς που έχουν σώσει δεκάδες γυναίκες θύματα.
Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης το 2024 η Αστυνομία διαχειρίστηκε 22.000 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας ενώ αυξημένα είναι τα περιστατικά και τους πρώτους μήνες του 2025. Απέδωσε την αύξηση των αριθμών και στην μεταστροφή του κλίματος και την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Ελληνική Αστυνομία
Έκανε εκτενή αναφορά στο panic button, στους χώρους προσωρινής διαμονής των θυμάτων λέγοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις αστυνομικοί φυλάνε σπίτια θυμάτων με περιπολίες.
Μειώθηκε η βία ανηλίκων
Αναφερόμενος στη βία και την παραβατικότητα των ανηλίκων είπε ότι έχει σοβαρές συνέπειες στην κοινωνία και ότι το θέμα είναι κυρίως κοινωνικό κι όχι αμιγώς αστυνομικό.
Αναφέρθηκε στην εφαρμογή safe youth και στον πενταψήφιο αριθμό 10201 που λειτουργεί στην Αττική αλλά υποδέχεται κλήσεις από όλη την Ελλάδα.
Για τα περιστατικά βίας εντός των πανεπιστημιακών χώρων ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε πως «έχουν γίνει σχετικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση. Το πανεπιστήμιο είναι χώρος διακίνησης γνώσης, επιστήμης και ιδεών. Δεν είναι χώρος για τραμπούκους, γι’ αυτούς που βιαιοπραγούν, δεν είναι χώρος αναμέτρησης με βίαιους τρόπους. Όποιος το επιχειρεί αυτό, δεν έχει χώρο στο πανεπιστήμιο».
Από την πλευρά του ο υποστράτηγος γενικός διευθυντής της ΓΑΔΘ Γιώργος Τζήμας ανέλυσε τις πρακτικές των τμημάτων της αστυνομίας ενώ αξιωματικοί των τριών τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας ( Λευκός Πύργος, Χαριλάου, Αμπελόκηποι) καθώς και ο επόπτες τους σταχυολόγησαν τις περιπτώσεις με τις οποίες απασχολούνται, καθημερινά υπολογίζεται ότι διαχειρίζονται 5 περιστατικά καταγγελιών.
Η προϊσταμένη της υποδιεύθυνσης προστασίας ανηλίκων της ασφάλειας Θεσσαλονικης Σοφία Κουσίδου αναφέρθηκε στην εκπαίδευση των αστυνομικών για να ανταποκριθούν στη δύσκολη αποστολή σύλληψης ανηλίκων τονίζοντας ότι από τον Φεβρουάριο του 2024 εφαρμόζονται εξορμήσεις σε στέκια ανηλίκων για την αποτροπή της παραβατικότητας ενώ μέχρι τον Απρίλιο 2025, 1887 αστυνομικοί βρέθηκαν σε 511 σημεία Θεσσαλονίκης.
Όπως ανέφερε το πρώτο τετράμηνο του 2025 μειώθηκαν κατά 26% οι δικογραφίες και ανήλικους δράστες. Ενώ από τα αδικήματα που απασχολούν τις αρχές παρατηρείται αύξηση σε κλοπές, διαρρήξεις και παράβαση της νομοθεσίας για ναρκωτικά.