ΘεσσαλίαΤοπικές Είδησης

Χρυσή κληρονομιά και με τη… βούλα «κλείδωσε» για το Ορφανοτροφείο Βόλου

Και με τη βούλα του Ειρηνοδικείου, «κλείδωσε» για το Ορφανοτροφείο Βόλου «χρυσή κληρονομιά» 1,7 εκατ. ευρώ. Ενας 84χρονος Βολιώτης που εδώ και χρόνια διέμενε στην Αθήνα όπου και πέθανε πριν από τρία περίπου χρόνια, αποφάσισε να μεταβιβάσει όλη την περιουσία του στο τοπικό ίδρυμα, προκειμένου να σπουδάσουν και να μορφωθούν τα παιδιά- τρόφιμοι του ιδρύματος είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

Ακίνητα, χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς που ξεπερνούν το 1,3 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης και μία συλλογή γραμματοσήμων ανεκτίμητης αξίας, που σύμφωνα με ειδικούς μπορεί να αποφέρει η πώλησή της έως 2 εκατ. ευρώ, αποτελούν το περιεχόμενο της ιδιόχειρης διαθήκης του Χ.Μπ., που λίγα χρόνια πριν από τον θάνατό του, αποφάσισε να αφήσει όλη του την περιουσία στο γνωστό ίδρυμα του Βόλου.

Η υπόθεση με τη συγκεκριμένη «χρυσή διαθήκη» ήρθε στο φως της δημοσιότητας από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πριν από δύο χρόνια, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη ένα απίστευτο θρίλερ. Ο 84χρονος αρχές του 2022 είχε ενημερώσει με επιστολή του το ίδρυμα ότι προτίθεται να δωρίσει την περιουσία του στο Ορφανοτροφείο

«Είμαι 84 χρόνων με πολύ κακή υγεία και χωρίς οικογένεια. Επειδή πέρασα πολύ δύσκολα χρόνια αποφάσισα να αφήσω την περιουσία μου, ένα διαμέρισμα όπου διαμένω και από διάφορα άλλα περιουσιακά στοιχεία που θα ρευστοποιηθούν από την εκτέλεση της διαθήκης μου, σύνολο περίπου 1,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Εκτελεστής της διαθήκης μου είναι το δικηγορικό γραφείο…..Να είστε σε επαφή ώστε να κανονίσετε αναλόγως. Το ποσό προορίζεται για να σπουδάσουν παιδιά του Ορφανοτροφείου εδώ και στο εξωτερικό», υπογράμμιζε τότε.

Στην πορεία ο 84χρονος αρρώστησε. Η επικοινωνία μαζί του δεν ήταν εφικτή καθώς χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε ιδιωτικό θεραπευτήριο και όλα ήταν στον αέρα.

Το θρίλερ μάλιστα επέτεινε το γεγονός ότι φίλοι του 84χρονου είχαν ενημερώσει σχετικά τη διοίκηση του Ορφανοτροφείου, για το ενδεχόμενο να υπάρχει και δεύτερη διαθήκη που να ανατρέπει τα πράγματα, με τους διοικούντες του ιδρύματος να προσπαθούν να μάθουν κάτι παραπάνω δίχως αποτέλεσμα.

Ο 84χρονος απεβίωσε τον Αύγουστο του 2022 και έκτοτε αρχίζει ένας αγώνας δρόμου από το Ορφανοτροφείο, από υπηρεσία σε υπηρεσία, μέσα σε ένα δαιδαλώδες τοπίο γραφειοκρατίας και νομολογίας.

Στην υπόθεση τελικά παρενέβη το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και πιο συγκεκριμένα η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών – Διεύθυνσης Κοινωφελών Περιουσιών – Τμήματος Εκκαθάρισης και έλυσε το γρίφο.

Ο 84χρονος Βολιώτης Χ.Μπ. πράγματι είχε συντάξει ιδιόχειρη διαθήκη, την οποία είχε βάλει σε θυρίδα. Είχε επίσης ορίσει συγκεκριμένη δικηγόρο από τον Βόλο για να την εκτελέσει όμως εκείνη στην πορεία παραιτήθηκε, με αποτέλεσμα η διαδικασία να «κολλήσει» εκ νέου.

Υπό αυτές τις συνθήκες το ΥΠΟΙΚ ανέλαβε να ξεδιαλύνει την υπόθεση. Αφού πρώτα πιστοποιήθηκε ότι η διαθήκη είναι αυθεντική και ανακηρύχθηκε επίσημα από το Ειρηνοδικείο Αθηνών, απέστειλε στη συνέχεια έγγραφα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μαγνησίας και στην αρμόδια διεύθυνση και ζήτησε να κινηθούν διαδικασίες. Επρεπε να οριστεί νέος δικηγόρος που θα εκτελέσει τη διαθήκη και θα καταστήσει το Ορφανοτροφείο Βόλου αποκλειστικό κληρονόμο.

Σύμφωνα με την επιθυμία του 84χρονου ολόκληρη η περιουσία του, ήτοι ένα διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους στην Αθήνα και ένα πολύ γερό κομπόδεμα που ξεπερνά το 1 και πλέον εκατ. ευρώ, κατοχυρώνεται πλέον στο ίδρυμα.

Επιπροσθέτως στο Ορφανοτροφείο περνάει και μία σπάνια συλλογή από γραμματόσημα, η οποία είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Ο δωροθέτης ζητά να βγει σε δημοπρασία από διεθνή οίκο και μάλιστα προτείνει συγκεκριμένη εταιρεία με εμπειρία σε τέτοιες διαδικασίες, με έδρα την Ελβετία.

Οι απαράβατοι όροι για τη «χρυσή κληρονομιά»

Επίσης, θέτει συγκεκριμένους, απαράβατους όρους, προκειμένου η κληρονομιά να κατοχυρωθεί στο Ορφανοτροφείο. Όπως σημειώνει στην ιδιόχειρη διαθήκη του, που συντάχθηκε το 2015, με τα χρήματα που αφήνει στο ίδρυμα θα αγορασθούν κεντρικά ακίνητα (κατά προτίμηση καταστήματα).

Τα ενοίκια των ακινήτων θα χρησιμοποιούνται για σπουδές παιδιών του Ορφανοτροφείου σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, για μεταπτυχιακά των ιδίων παιδιών και για ωρομίσθιους καθηγητές ξένων γλωσσών που θα διδάσκουν σε παιδιά του ορφανοτροφείου.

Σε περίπτωση που υπάρχει υπόλοιπο χρημάτων ο 84χρονος έχει υποδείξει να χρησιμοποιηθεί για σπουδές παιδιών απόρων οικογενειών περιοχής Βόλου, ενώ τέλος ρητά και κατηγορηματικά ορίζει πως τα ακίνητα που θα αγορασθούν δεν είναι δυνατόν να πωληθούν και τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό.

 

Η ιδιόχειρη διαθήκη του Χρ. Μπ. σύμφωνα με την οποία το Ορφανοτροφείο Βόλου καθίσταται αποκλειστικός κληρονόμος της περιουσίας του, η οποία ζητείται να αξιοποιηθεί για να σπουδάσουν τα παιδιά του ιδρύματος

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Πηγή; taxydromos.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button