Δ/Σ ΕλλάδαΔυτική ΕλλάδαΤοπικές Είδησης

Χιλιάδες ακαλλιέργητα στρέμματα στην Δυτική Ελλάδα

Η εγκατάλειψη της υπαίθρου από τους νέους, που αναζητούν την τύχη τους στα μεγάλα αστικά κέντρα και φυσικά η υπογεννητικότητα που μαστίζει τη χώρα μας, έχουν οδηγήσει σε «μαρασμό» τον πρωτογενή τομέα και αν δεν αλλάξει αυτό σε σύντομο χρονικό διάστημα, το μέλλον της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα και φυσικά και στην Ηλεία, δεν θα είναι καθόλου ευοίωνο.

Σύμφωνα λοιπόν με έρευνες που έχουν γίνει, τουλάχιστον 700.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης έχουν εγκαταλειφθεί στη Δυτική Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, γεγονός που αντιστοιχεί στο 20% και πλέον των συνολικών εκτάσεων. Την ίδια περίοδο, σχεδόν 30.000 αγρότες άφησαν τον κλάδο, δηλαδή, το 30% του συνολικού δυναμικού –μέχρι πρότινος- του κλάδου στην Περιφέρεια (παρόμοια, και ίσως και λίγο χειρότερα είναι τα πράγματα στην Ηλεία).

Οι λόγοι γι’ αυτή την δυσάρεστη εξέλιξη;

• Η μετακίνηση νέων ανθρώπων προς τα αστικά κέντρα

• Η πολυετής οικονομική κρίση

• Τα απόνερα του κορωνοϊού σε οικονομικό επίπεδο

• Η ενεργειακή ακρίβεια

• Το υψηλό κόστος παραγωγής

• Η υψηλή φορολογία

• Η κλιματική αλλαγή

• Η έλλειψη εργατών γης

• Τα αποθέματα νερού στους κάμπους, όπως και η ποιότητά του.

Πρέπει λοιπόν να δοθούν άμεσα λύσεις σε αυτό το θέμα, ειδάλλως σε πολύ λίγα χρόνια θα έχουμε μεγαλύτερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις που θα αφεθούν στο έλεος της εγκατάλειψης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μείωση της παραγωγής και φυσικά για την περαιτέρω υπανάπτυξη του νομού ο οποίος είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό αγροτικός.

«Θα πρέπει να δοθούν περισσότερα κίνητρα στους νέους για να επιστρέψουν στην ύπαιθρο»

Γι’ αυτό το πολύ σοβαρό θέμα, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας Ανδρέας Φίλιας τόνισε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «Πατρίς».

«Μιλάμε για ένα θέμα που έχει να κάνει με την αστυφιλία, αφού ο κόσμος έχει φύγει από την ύπαιθρο, οπότε είναι φυσικό να υπάρχουν ακαλλιέργητες εκτάσεις. Άρα λοιπόν το θέμα είναι τι κάνεις εσύ για αυτό το πρόβλημα. Είναι δύο λοιπόν αυτά που πρέπει να γίνουν. Το ένα είναι τι κάνει η πολιτεία σε σχέση με τον αγροτικό τομέα, δηλαδή τι κίνητρα μπορείς να δώσεις στους νέους, προκειμένου να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Και σε αυτό το κομμάτι έχουν γίνει σημαντικά βήματα κυρίως με ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως είναι το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, με σημαντική οικονομική βοήθεια στους νέους που πραγματικά επιθυμούν να αξιοποιήσουν τις εκτάσεις που είναι ακαλλιέργητες.

Είναι το πρόγραμμα του νέου αγρότη. Σε αυτό το πρόγραμμα, ο νέος αγρότης επιδοτείτε με ένα σημαντικό εφάπαξ ποσό, για να ξεκινήσει την δραστηριότητα. Το δεύτερο κομμάτι είναι το πρόγραμμα σχεδίων βελτίωσης, το οποίο σημαίνει ότι από τη στιγμή που ξεκινάς αυτή την δραστηριότητα, θα χρηματοδοτηθείς σε θέματα υποδομών, προκειμένου να αυξήσεις την παραγωγή σου. Μάλιστα όταν ξεκινήσεις την διαδικασία του νέου αγρότη, παίρνεις και περισσότερα μόρια. Επίσης επιδοτούνται διάφορα σεμινάρια για το τι σημαίνει σύγχρονη καλλιέργεια, πώς μπορείς να αξιοποιήσεις τη νέα τεχνολογία κ.α.

Αυτές είναι συγκεκριμένες ενέργειες, από την άλλη όμως καταλαβαίνετε ότι το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο. Σίγουρα μπορούν να γίνουν περισσότερα, όμως για να μπορέσει κάποιος να γίνει νέος αγρότης και μάλιστα να αναλάβει να παράγει σε αυτές τις εκτάσεις, πρέπει να υπάρχουν και οι απαραίτητες συνθήκες. Δηλαδή θα πρέπει να ζει κάποιος στην ύπαιθρο. Είναι πολλά λοιπόν τα ζητήματα που πρέπει να λυθούν. Επιστροφή στην ύπαιθρο υπάρχει και τώρα, αλλά σίγουρα θα πρέπει να δοθούν περισσότερα κίνητρα προς τους νέους, προκειμένου να επιστρέψουν στον πρωτογενή τομέα. Θα πρέπει να υπάρξουν πολιτικές που θα ανατρέψουν πραγματικά την κατάσταση. Σίγουρα στην περιοχή μας, στην περιφέρεια μας, υπάρχει μία βελτίωση, είναι εμφανής, αλλά στην ουσία όμως, δεν είναι αυτή που θα θέλαμε. Λέμε ότι πάμε για μία ανατροπή της σημερινής κατάστασης.

Στο κομμάτι που αφορά τον αγροτικό τομέα, έχουν γίνει σημαντικές κινήσεις, όπως και στο κομμάτι που αφορά τον κοινωνικό τομέα, αλλά σίγουρα χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα. Είναι ένα γενικότερο πρόβλημα που δεν μπορείς να το δεις μόνο από το κομμάτι του πρωτογενούς τομέα. Πρέπει να το δει το επίσημο κράτος και να το αντιμετωπίσει γενικότερα. Και σε σχέση με τον πρωτογενή τομέα, σε σχέση με την υγεία, σε σχέση με την προσβασιμότητα και με διάφορα τέτοια ζητήματα. Ζητήματα που αφορούν όλη την καθημερινότητα».

«Οι νέοι δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να ασχοληθούν με τα χωράφια»

«Σίγουρα είναι πάρα πολλοί αυτοί που εγκαταλείπουν τη γεωργία και οι νέοι δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να ασχοληθούν με τα χωράφια, με αποτέλεσμα μεγάλες εκτάσεις να καλλιεργούνται μόνο από τους λεγόμενους μεγάλους παραγωγούς. Δεν υπάρχουν, τουλάχιστον στην περιοχή μου, πολλά χωράφια τα οποία δεν καλλιεργούνται, ειδικά με την ντομάτα που έχει πάει πολύ καλά τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη παραγωγή, αλλά δυστυχώς η νεολαία έχει μάθει διαφορετικά, δεν την ενδιαφέρει να ασχοληθεί με την γεωργία. Μήπως θέλουν όλοι μία δουλειά στο δημόσιο και όχι να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα;».

### O Δημήτρης Τσάκωνας πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού εσπεριδοειδών Τραγανού αναφέρει ότι πολλά χωράφια μένουν ακαλλιέργητα, γιατί δεν υπάρχουν νέοι αγρότες και άνθρωποι να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.

«Υπάρχουν πολλά χωράφια τα οποία μένουν ακαλλιέργητα, γιατί δεν υπάρχουν νέοι αγρότες και άνθρωποι να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Σε αυτό παίζει ρόλο και το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί τα μεροκάματα και ο άλλος δεν μπορεί εύκολα να καλλιεργήσει. Στην περιοχή μου είναι πολλές οι εκτάσεις που είναι ακαλλιέργητες. Υπάρχουν λύσεις για να επιστρέψει ο νέος στο χωράφι, αλλά το θέμα είναι εάν ενδιαφέρεται η πολιτεία να τις πάρει. Με 30.000€ που δίνει σε ένα νέο αγρότη να ασχοληθεί, δεν πρόκειται να γίνει κάτι, αυτά τα χρήματα είναι πολύ λίγα και θα έπρεπε όποιος θέλει να ασχοληθεί με τη γεωργία να έχει μία πολύ πιο μεγάλη επιδότηση. Πλέον οι περισσότεροι που ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα είναι τα παιδιά των παλιών. Ένα νέο παιδί για να πάει να ασχοληθεί με τη γεωργία, αν δεν είναι ο πατέρας του αγρότης, είναι πάρα πολύ δύσκολο να το κάνει. Δεν έχει τα λεφτά να αγοράσει μηχανήματα και να ξεκινήσει να καλλιεργεί. Αν η πολιτεία πραγματικά δεν δώσει οικονομικά κίνητρα στους νέους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, δεν πρόκειται να αλλάξει η σημερινή κατάσταση».

«Δεν υπάρχουν υποδομές για να μείνει ο νέος στο χωράφι και να καλλιεργήσει»

Ακόμη ο Ανδρέας Τσουκαλάς πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τραγανού ανέφερε πως χωρίς υποδομές κανείς νέος δεν θα μπει μέσα στο χωράφι.

«Δυστυχώς δεν υπάρχουν υποδομές για να μείνει ο νέος στο χωράφι και να καλλιεργήσει. Για να ξεκινήσεις να ασχολείσαι με τον πρωτογενή τομέα, χρειάζονται πάρα πολλά. Ένα νέο παιδί σήμερα τι να καλλιεργήσει; Πώς να ξεκινήσει, αν δεν έχει χωράφια, αν δεν έχει τρακτέρ, αν δεν έχει τις υποδομές; Πώς θα μπει μέσα στο χωράφι; Δεν υπάρχουν θερμοκήπια, δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. Με 30.000 ευρώ  που δίνει η πολιτεία, δεν μπορεί να ξεκινήσει κανένας να ασχολείται με την πρωτογενή παραγωγή. Είναι άδικο αυτό που γίνεται και το λέει ένας άνθρωπος ο οποίος έχει … γεράσει μέσα στην αγροτική παραγωγή. Έπρεπε η βοήθεια προς στους νέους να είναι πολύ μεγαλύτερη από την πολιτεία, προκειμένου να ξεκινήσει να φτιάχνει την υποδομή, έτσι ώστε να μπορεί να καλλιεργεί. Η περιοχή μου καλλιεργεί και παράγει 365 μέρες το χρόνο, όμως έχουμε φτάσει αυτή τη στιγμή να μην έχουμε εργατικό προσωπικό και σιγά-σιγά εγκαταλείπονται εκτάσεις. Δεν χρειάζονται λόγια, αλλά έργα. Ο γιος μου συνεχίζει να ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα σπουδάζοντας ως γεωπόνος και έχοντας την απαραίτητη υποδομή. Αν όμως δεν είχε την υποδομή, δεν θα μπορούσε ούτε αυτός να ασχοληθεί με τον αγροτικό τομέα. Μόνο όταν υπάρχει δυνατή υποδομή, μπορεί να μείνει ένα παιδί μέσα στο χωράφι και να καλλιεργήσει. Συνεχίζουν την προσπάθεια των γονιών τους, ειδάλλως δεν θα πήγαινε κανείς στο χωράφι για να καλλιεργήσει».

patrisnews.com

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button