ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Χανιά: Αυτοψία του ΚΑΣ στο Ενετικό Λιμάνι – Τροποποιήσεις επί της υφιστάμενης κατασκευής σκαδίων (vid)

Έτοιμο να προχωρήσει στις τελικές διορθώσεις επί της εγκεκριμένης μελέτης εφαρμογής των σκιαδίων στον Ενετικό λιμάνι των Χανίων, είναι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου βρέθηκαν σήμερα στην Κρήτη για να διαπιστώσουν ιδίοις όμασι τυχόν τεχνικά προβλήματα στην κατασκευή που θα λειτουργήσει πιλοτικά

Το κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού υπό τον Γενικό Γραμματέα και πρόεδρο του ΚΑΣ κ. Γιώργο Διδασκάλου, πραγματοποίησε αυτοψία στην επιχείρηση εστίασης στην ακτή Τομπάζη, στην οποία τον περασμένο Μάιο εγκαταστάθηκε η μεταλλική κατασκευή, στα πρότυπα της οποίας θα κατασκευαστούν αντίστοιχες για όλες τις επιχειρήσεις. Έλεγξε δε όλες τις προσόψεις, διαπιστώνοντας την ανάγκη της συνολικής παρέμβασης αναβάθμισης τους.

«Βρισκόμαστε εδώ τα μέλη του συμβουλίου για να δούμε επί τόπου τις τεχνικές λεπτομέρειες, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κατασκευών αλλά και συνολικά του λιμανιού των Χανίων. Είμαστε σε μια πολύ καλή συνεργασία με τον δήμαρχο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κ. Διδασκάλου. Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο οποίος μαζί με τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων κ. Μανόλη Κοτσιφάκη συνόδευσαν τα μέλη του ΚΑΣ, «είμαστε σε μία διαδικασία μικρών βελτιώσεων και παρεμβάσεων, όμως η συνολική κατεύθυνση νομίζω ότι ικανοποιεί τα μέλη του ΚΑΣ. Παράλληλα είμαστε εδώ για να δούμε και τα υπόλοιπα κρίσιμα έργα που διαμορφώνουν τη συνολική εικόνα του ενετικού λιμανιού και όχι μόνο ,όπως η αποκατάσταση του πλακόστρωτου και η αποκατάσταση και επανάχρηση των Νεωρίων».

Τα δεκατέσσερα μέλη του ΚΑΣ, μαζί με τον πρόεδρο του και Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού κ. Γιώργο Διδασκάλου, κατέγραψαν τα τεχνικά στοιχεία της πρώτης κατασκευής σκιαδίου σε επιχείρηση εστίασης, σημειώνοντας ότι απαιτείται ομοιομορφία στον χρωματισμό και αφαίρεση κάθε κατασκευής επί του πλακόστρωτου. «Νομίζω ότι έχουμε μια πολύ καλή πιλοτική εφαρμογή. Γνωρίζετε ότι αυτά τα θέματα θέλουν τη λεπτομέρεια τους, γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ, για τη λεπτομέρεια και για να μπορέσουμε να κάνουμε μικροαλλαγές, μικροβελτιώσεις ώστε να έχουμε τη μέγιστη δυνατή εφαρμογή», υπογράμμισε ο κ. Διδασκάλου.

Εντός των επόμενων εβδομάδων, το ΚΑΣ θα συνεδριάσει και θα γνωμοδοτήσει εκ νέου για σκιάδια στις επιχειρήσεις του Ενετικού λιμανιού. Το έργο θα τρέξει ταυτόχρονα με την αντικατάσταση του φθαρμένου πλακόστρωτου σε όλο το μήκος της λιμενικής ζώνης. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη, «όταν δοθούν και οι τελικές εγκρίσεις από τα συναρμόδια υπουργεία για να εκτελεστεί η αποκατάσταση όλου του πλακόστρωτου από το Φιρκά μέχρι τον Ιστιοπλοϊκό, τμηματικά θα γίνεται ταυτόχρονα και η αλλαγή στα σκιάδια, τα οποία θα δώσουν την τελική αναβαθμισμένη εικόνα».

Οι τέντες με νάιλον, οι ομπρέλες και η ανομοιομορφία στις προσόψεις των επιχειρήσεων του Ενετικού λιμανιού των Χανίων, υπολογίζεται ότι θα γίνουν παρελθόν από το φθινόπωρο του 2025. Τα νέα σκιάδια, θα κατασκευαστούν από τον δήμο και το δημοτικό λιμενικό ταμείο, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους καταστηματάρχες και θα παραχωρούνται όπως οι κοινόχρηστοι χώροι τραπεζοκαθισμάτων. «Εμείς έχουμε την ευθύνη να κατασκευάσουμε και κυρίως να επιβλέψουμε το έργο, ως παραχώρηση εγκατάστασης πλέον στους επιχειρηματίες. Δεν θα ανήκουν στους επιχειρηματίες», τόνισε ο κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Ταυτόχρονα με το έργο εφαρμογής της μελέτης για τα σκιάδια, θα υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των κυματοθραυστών και την αποκατάσταση των σπηλαιώσεων που προκαλεί η διάβρωση. Σε αυτά η δημοτική αρχή φιλοδοξεί να κουμπώσουν τα μεγάλα έργα της Ανατολικής Τάφρου, της Πύλης της Άμμου και της ανάπλασης στο Κουμ Καπί.

Ικανοποίηση για τον περιορισμό των τραπεζοκαθισμάτων

Τόσο ο δήμαρχος Χανίων κ. Σημανδηράκης, όσο και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού κ. Διδασκάλου, έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην κοινή προσπάθεια για αναβάθμιση και ανάδειξη του πολιτιστικού θησαυρού του Ενετικού λιμανιού, μέσα από μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις που για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες δρομολογούνται. Ο κ. Διδασκάλου χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία των δύο πλευρών, σημειώνοντας ότι «τα Χανιά είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του υπουργείου Πολιτισμού».

Τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη λιμενική ζώνη έσπευσε να ευχαριστήσει ο δήμαρχος Χανίων, τονίζοντας ότι «το φετινό καλοκαίρι, έχουν σεβαστεί απολύτως τα όρια του παραχωρούμενου χώρου κι έτσι έχει βελτιωθεί η προσβασιμότητα και η προσπελασιμότητα του λιμανιού. Κατανοούν ότι είναι σημαντικό και για την εικόνα, για την ασφάλεια των επισκεπτών αλλά και δείγμα σεβασμού απέναντι στη μελέτη», είπε ο κ. Σημανδηράκης.  

Δείτε το βίντεο: 

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button