Β/Α ΑιγαίοΒόρειο ΑιγαίοΤοπικές Είδησης

Τα έθιμα του Αγίου Γεωργίου ανά την Ελλάδα: Καβαλάρηδες, περιφορά της εικόνας και αυγομαχίες

Ο Άγιος Γεώργιος ο τροπαιοφόρος, είναι από τους πιο γνωστούς και αγαπητούς Αγίους σε όλον το χριστιανικό κόσμο και συγκεντρώνει πολλές διηγήσεις για τα κατορθώματά του. Όπως είναι επόμενο, πολλά είναι τα έθιμα που τον ακολουθούν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Γόννοι Λάρισας

Οι καβαλάρηδες του χωριού Γόννοι στη Λάρισα, τιμούν τον Άγιο Γεώργιο, περιφέροντας την ανθοστόλιστη εικόνα του, στους κεντρικούς δρόμους.

Ακόμη και τα μικρά παιδιά, ιππεύουν στο χωριό, συμμετέχοντας στο έθιμο.

Άγρα Λέσβου

Στην Άγρα Λέσβου, ένας μικρός ιππευτής, κρατάει στα χέρια του την εικόνα του πολιούχου του χωριού. Την περιφορά της εικόνας ακολουθούν οι πιστοί, ενώ το πανηγύρι κορυφώνεται στην κεντρική πλατεία, όπου έχουν στηθεί οι σούβλες με τα αρνιά και τα καζάνια με το βραστό κρέας.

Νεστάνη Αρκαδίας

Με παραδοσιακές ενδυμασίες ντόπιοι και επισκέπτες ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου, ανεβαίνουν στην κορυφή του κακοτράχαλου βράχου του Γουλά, πάνω από το χωριό της Νεστάνης στην Αρκαδία. Μαζεύουν αγριολούλουδα και ένα ενδημικό είδος αγριοσέλινου για να στολίσουν τις γκλίτσες τους.

Οι πανηγυριστές, τραγουδούν και χορεύουν δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, μετά τη θεία λειτουργία, διατηρώντας ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα.

Μάνδρα Ξάνθης

Την παλαιά και θαυματουργή εικόνα του Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά, μετέφεραν το 1922 από την Νικομήδεια της Μικράς Ασίας στη Μάνδρα Ξάνθης, οι πρόγονοι των κατοίκων της περιοχής, για να προστατεύσει τα άρρωστα παιδιά.

Ο Αϊ Γιώργης ο Κουδουνάς θεωρείται ο προστάτης των μικρών παιδιών, γι’ αυτό και την περιφορά της εικόνας την έκαναν μικρά παιδιά. Η εικόνα περιστοιχίζεται από πολλά κουδουνάκια, ευλαβική προσφορά των πιστών που έζησαν κάποιο θαύμα από τον Άγιο.

Σιντική Σερρών

Το ποντιακό έθιμο των αυγομαχιών αναβιώνει και φέτος στην Καστανούσσα του Δήμου Σιντικής Σερρών.

Μικροί και μεγάλοι αυγομάχοι, διαγωνίζονται με άβαφα βρασμένα αυγά. Οι τρεις πρώτοι πήραν κύπελλα και μετάλλια ενώ για τον τελευταίο υπήρχε δώρο ένα τηγάνι για να φτιάξει ομελέτα με τα σπασμένα του αβγά.

Δρέπανο Κοζάνης

Ένα ταφικό έθιμο των Ποντίων, λαμβάνει χώρα στο Δρέπανο Κοζάνης. Πενθούντες συγγενείς περιποιούνται τους τάφους των δικών τους ανθρώπων και αφήσουν κόκκινα αυγά στα μνήματα, προσδοκώντας ανάσταση νεκρών.

Στα μνήματα, ηχούν λύρες, ενώ παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα μοιράζονται σε μικρούς και μεγάλους.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Μητρούσιας, Πέγκυ Μπρούσαλη, Βασίλης Αναστασιάδης, Δέσποινα Αμαραντίδου, Βασιλική Μαχαίρα, Μαίρη Κεσκιλίδου | Επιμέλεια: Ειρήνη Βασάλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button